Nem Fidesz-ügynök a szocialisták szerint az, aki előválasztás nélkül indul Tarlós ellen

Szerző: Hutter Marianna
2018.11.13. 15:38

A szocialisták terve szerint január végétől kezdve egy héten át lehet majd szavazni egy előválasztás keretein belül arról, hogy melyik ellenzéki jelölt legyen Tarlós István ellenfele a főpolgármester-választáson – derült ki egy keddi MSZP-s háttérbeszélgetésen, amin az Azonnali is jelen volt. Szó volt arról is, az MSZP nem zárkózik el attól, hogy helyi szervezeteik együttműködjenek a Jobbikkal.

Nem Fidesz-ügynök a szocialisták szerint az, aki előválasztás nélkül indul Tarlós ellen

Az előválasztás nem tökéletes, de nincs ennél jobb megoldás – többek közt erről beszélt az MSZP elnöke, Tóth Bertalan és a párt budapesti szervezetének vezetője, Molnár Zsolt egy keddi előválasztással kapcsolatos háttérbeszélgetésen.

Elmondták: bár előválasztás egyelőre csak a főpolgármester-választás kapcsán lesz biztosan, a szocialisták helyi szervezetei megkapták az engedélyt arra, hogy ők is lebonyolítsanak hasonlót,

ha szükségesnek látják. Molnár Zsolt szerint egy-két budapesti kerületi szervezetük is gondolkodik előválasztásban, de hogy melyik kerületekről van szó, azt még egyelőre nem kívánta elárulni.

Február harmadikán minden kiderül

A szocialisták azt is ismertették, mik lesznek az előválasztás technikai részletei:

+ január 9-23. között lesz jelöltállítás, ekkor kell az előválasztáson indulni kívánóknak összegyűjteni az ehhez szükséges legalább kétezer aláírást;

+ január 28-tól február 3-ig fog zajlani maga az előválasztás, ez idő alatt minden nap reggel 8-tól este 7-ig lehet menni, tehát egy hete lesz szavazni az érdeklődőknek;

+ szavazni nem csak az MSZP irodáiban lehet, hanem például a Budapest öt pontján a szavazás időtartamára felállított fűtött sátrakban, de ha lesznek civilek, akik felajánlanak erre alkalmas helyszíneket, akkor majd ott is lehet szavazni;

+ az előválasztás eredményét február 3-án 15 és 20 óra közt fogják nyilvánosságra hozni.

Bár még az előválasztás részletei finomodhatnak, két dolog biztos: az egyik, hogy február 3-nál tovább nem kívánják húzni a lebonyolítást, utána „komoly kampányba” akarnak fogni.

A másik pedig, hogy kizárólag online lebonyolítani a szavazást jelenleg megvalósíthatatlan, a folyamat egy pontján a szavazni vágyóknak mindenképpen meg kell jelennie személyesen adategyeztetésen. Ám ha ezt megtették, később már szavazhatnak online. Adategyeztetésre már december 27-28-án is lesz lehetőség, hogy azok a külföldön élő magyarok később tudjanak online szavazni, akik csak az ünnepekre utaznak haza.

Az se Fidesz-ügynök, aki előválasztás nélkül indul Tarlós ellen

Az MSZP budapesti elnöke úgy számolt, hogy az előválasztás összköltsége néhány millió forint lesz, ezen belül pedig pár százezer forintba kerülhet a szavazás lebonyolításához szükséges online rendszer kifejlesztése.

Ahhoz pedig, hogy átlátható legyen az előválasztás lebonyolítása, több intézet segítségét is fogják kérni a szocialisták, például a Méltányosság Politikaelemző Központét, az Eötvös Károly Intézetét, a Publicus Intézetét vagy a Political Capitalét.

Molnár Zsolt szerint egyébként minél magasabb lesz a részvétel, annál könnyebb lesz kivédeni, hogy a kormánypárt meghekkelje az előválasztást.

Azt pedig megígérte, hogy bárki is nyeri az előválasztást, az eredményt el fogják fogadni a szocialisták és a győztés mögé állnak. Ezt a politikus korábban már az Azonnalinak adott interjújában is jelezte.

Molnár Zsolt egyébként Puzsér Róbert indulása kapcsán megjegyezte: szerinte nem „Fidesz-ügynök” az, aki az előválasztáson való részvétel nélkül indul a főpolgármester-választáson, de „nem is a változást tűzi a zászlajára”.

Majd Márki-Zayékkal is egyeztetnek

Mint kiderült, az MSZP-sek az előválasztás leggyengébb pontjának a jelölteket ajánló aláírások hitelességének ellenőrzését tartják. Ezt azzal tervezik kiküszöbölni, hogy

szúrópróbaszerűen kapcsolatba próbálnak majd lépni azon aláírásukat adó állampolgárokkal, akik telefonszámot vagy e-mail címet is megadnak.

Ugyanakkor azokat a jelölteket kizárják az előválasztásból, akiknek a stábjáról bebizonyosodik, hogy csalt.

Az Azonnali kérdésére, hogy Márki-Zay Péterékkel – akinek nemrég bejegyzett mozgalma azt tűzi ki célul, hogy csak egy ellenzéki jelölt induljon majd a kormánypártiak ellenében – egyeztettek-e a szocialisták, Tóth Bertalan elmondta: eddig még nem tárgyaltak velük, de tervezik és a céljaikkal egyetértenek. Igaz, szerintük a mozgalomnak vidéken lehet majd hangsúlyosabb beágyazottsága, nem a fővárosban.

Jobbik? Ha nem szélsőséges a jelöltjük, jöhet!

A háttérbeszélgetésen az is kiderült: a szocialisták helyi szervezetei arra is felhatalmazást kaptak, hogy helyben akár a Jobbikkal is együttműködjenek az önkormányzati választásokon való sikeres részvétel érdekében. Ennek feltétele, hogy az adott jelölt ne legyen szélsőséges.

Ilyen együttműködést viszont Tóth Bertalan nem tud elképzelni a Mi Hazánk Mozgalommal.

Molnár Zsolt pedig azt jegyezte meg: a főpolgármester-választással kapcsolatban az sem egyértelmű számukra, hogy a többi ellenzéki pártnak vagy a Fidesznek kedvezne-e az, ha nem venne rajta részt a Jobbik. Szerinte önmagában nem gesztus és nem segítség, ha nem indul a Jobbik, de az nyilván más lenne, ha nyíltan kampányolnának az ő jelöltjük mellett.

FOTÓ: Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek