Fognak valaha kormányt alakítani Svédországban?

Szerző: Pintér Bence
2018.11.13. 08:23

Kisebbségi kormányt alakítana a svéd jobboldal, de a bizalmi szavazáson tulajdonképpen csak a szélsőjobb támogatná őket, pedig velük sem szívesen közösködne a miniszterelnök-jelölt.

Fognak valaha kormányt alakítani Svédországban?

Tovább folyik a kormányalakítási dráma Svédországban, miután nem született döntő eredmény a szeptember kilencedikén tartott választáson, és nem sikerült a kormányalakítás az eddigi szociáldemokrata miniszterelnöknek, Stefan Löfvennek.

Most a választáson második, jobboldali Méréskeltek vezetője, Ulf Kristersson (nyitóképünkön) futna neki egy kisebbségi kormány megalakításának, de a kereszténydemokratákon kívül tulajdonképpen csak a szélsőjobb támogatására számíthat.

A Politico cikke szerint a szerdai bizalmi szavazás úgy néz ki, hogy Kristersson úgy alakíthat kisebbségi kormányt, ha 175-nél kevesebb képviselő szavaz ellene. Biztos viszont, hogy a baloldali pártok nemmel szavaznak, és biztosan így fognak tenni a hagyományosan a jobbközép szövetséget erősítő liberálisok is, mivel tartanak attól, hogy túl nagy befolyása lesz a törékeny kisebbségi kormányra a szélsőjobboldali Svéddemokratáknak.

A szavazáson a szélsőjobb nem fog szavazni, tehát gyakorlatilag Kristersson kormányalakítását támogatják majd.

Ez sem lenne elég azonban a kormányalakításhoz, ahhoz még az is kéne, hogy a svéd parasztpárt, a választáson negyedik Centrumpárt képviselői is támogassák a kormányt pozitív szavazatukkal vagy távolmaradásukkal, ez azonban nem valószínű forgatókönyv Annie Lööf, a párt elnöke szerint. A Centrumpártról itt írtunk bővebben.

Kristersson ugyanakkor világossá tette, hogy kormánya nem egyeztetné a szakpolitikai elképzeléseit a szélsőjobbal.

Ha Kristersson kisebbségi kormánya elbukik szerdán, akkor a parlament elnöke, Andreas Norlén még három kísérletet tehet a kormányalakításra. Ha nem sikerül működőképes koalíciót alakítani, akkor három hónap múlva időközi választást kell kiírni: erre eddig egyszer volt példa Svédországban, 1958-ban.

NYITÓKÉP: Wikipedia

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek