Visszaadná Milan Kundera állampolgárságát a cseh miniszterelnök

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.11.12. 13:51

Az a kérdés, hogy egyáltalán kell-e még neki.

Visszaadná Milan Kundera állampolgárságát a cseh miniszterelnök

A cseh miniszterelnök, Andrej Babiš szombaton azt nyilatkozta, hogy

javasolja negyvenhárom éve külföldre emigrált író, Milan Kundera állampolgárságának visszaadását.

Ahogy arról Csehszlovákia születésének századik évfordulóján az Azonnali is megemlékezett, azóta világsztárrá váló Kundera 1979-ben francia állampolgárságot kapott, miután 1975-ben Párizsba emigrált, mivel Csehszlovákiában a kommunista rezsim nem engedte megjelentetni a műveit. Ekkor vették el a cseh állampolgárságát is tőle és feleségétől, Verától. 

Az író mára  számos díj birtokosa, a Lét elviselhetetlen könnyűsége című regényéből 1988-ban forgattak filmet Daniel Day Lewis főszereplésével, 1979-ben jelent meg a Nevetés és hallgatás című könyve, amely azt is bemutatja, hogyan éltek a diktatúrában a csehek.  

Prágában folyamatosan titkosrendőri megfigyelés alatt élt, már első regényét, a Tréfát is gyanakodva figyelték sztálinizmus-kritikája miatt. Ez volt az egyetlen, ami eredetileg csehül jelent meg.

Mivel az író aktívan részt vett a prágai '68-as eseményekben, kizárták a pártból és tiltólistára került. Azóta csak franciául publikál. 

Most az a kérdés, hogy egyáltalán kell-e neki még a cseh állampolgárság, ugyanis 1989 után visszautasított hazájába minden meghívást nyilvános fellépésre. Babiš elmondta, hogy a most nyolcvankilenc éves író utoljára huszonkét éve volt látogatóban az országban, magánemberként.

FOTÓ: Elisa Cabot/Wikimedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek