+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Bakó Bea & Michał Kiss
2018. november 12. hétfő, 08:00
Hazaszeretet? Történelem? Nyelv? Folytonos veszekedés, de összetartás a fontos dolgokban? Ilyesmiket, és ezeknél még sokkal többet mondtak Varsó központjában az ország függetlenségének századik évfordulóját ünneplők arra a kérdésre, hogy mégis mitől lengyelek a lengyelek. Videó a piros-fehér menetről!

Vasárnap van a századik évfordulója annak, hogy Lengyelország visszanyerte a függetlenségét. Ezen alkalomból mintegy kétszázezren gyűltek össze Varsó központjában – ki lengyel zászlókkal, ki petárdákkal és görögtüzekkel. Ebben a fotóriportban megnézheted, milyen volt a hangulat.

 

A felvonulókat az Azonnali az identitásuk alapjáról kérdezte, arról, hogy mégis mit jelent lengyelnek lenni, mitől lengyelek a lengyelek. Sok olyan választ kaptunk, amely sok más népre is ugyanúgy igaz: a hazaszeretetet és a kereszténységet nagyon sokan emlegették, de főleg a fiatalabbak olyan vonásra is rámutattak, amire magyarként is felkapja a fejét az ember. 

 

„Megosztott nép vagyunk. Például most itt együtt vagyunk, de gyakran veszekszünk egymással. Ez a legfontosabb tulajdonságunk, hogy folyamatosan valamilyen konfliktusban vagyunk egymással, de ha kell, össze tudunk fogni.”

 

Nézd végig a teljes videót!

 

 

Ha pedig az érdekel, hogy mit gondolnak a lengyelek a függetlenségről és a lengyel-magyar barátságról, akkor ezt a videót nézd meg, ha esetleg lemaradtál volna róla: 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Talán kevesen tudják itthon, de Lengyelország a fantasztikus irodalom terén is legalábbis középhatalom. Mit olvassunk a lengyel sci-fi és fantasy világából? Segítünk.

Lengyelországban összeállt az Európa-párti ellenzék a kormányzó jobboldali populisták ellen, de még így sem garantált a győzelem: a színes koalíció le van maradva Jarosław Kaczyński pártjához képest.

Ők olyanokkal szeretnek ünnepelni, akik nem annektálnak egy-egy félszigetet.

A hadsereget is bevetik a franciák a középületek védelme érdekében. Súlyos rendbontásra számítanak szombaton.

Nyilvánvaló volt, hogy a Törőcsik Mari ablakán bekukucskáló Orbán Viktor mémesedni fog, ezért most következzen egy válogatás az eddigi munkákból!

A hét kérdése

A miniszterelnök beígérte a térség újjászületését, de mi elképzelni sem tudjuk, mire gondolhatott. Szerintetek?

Azért ide elnéznénk

Az interaktív kiállítás Da Vinci halálának 500. évfordulóján érkezik, március 16-tól látogatható az Élményüzemben.

Előadás a szovjetek innovatív megoldásairól Budapesten március 22-én.

Na jó, ennél valamivel fancy-bb névvel fut a kolozsvári, március 29-31. közötti kóstoló.

Művészeti est március 30-án több, mint százötven slammer, költő és zenész társaságában. Helyszín: Négyszoba Galéria.

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

A volt bécsi nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Vince az Azonnalira kommentelt!

A termékenységi ráta növelése, a bevándorlás megállítása és Európa felébresztése: nem csak a magyar kormány programját jellemzik ezek a szlogenek.

A strasbourgi Európai Parlament képviselői bárjában értük el Alessandra Mussolinit, aki Berlusconi Forza Italiája színeiben ül az EP-ben.

Először az európai zöldpolitikában válhatna természetessé Európa újraegyesítése és az európai politika dekolonizálása.

Twitter megosztás Google+ megosztás