Mit keres egy jobbikos a szakadár kelet-ukrajnai „állam” választásán?

2018.11.12. 17:26

Rendesen kiakadtak a Jobbikban, miután egyik politikusuk, Samu Tamás Gergő választási megfigyelőként volt jelen a szakadár Luhanszki Népköztársaság vasárnapi választásán. Samu szerint egyébként minden szép és jó volt a kelet-ukrajnai megszállt területen kikiáltott, hivatalosan senki által el nem ismert szakadár „állam” választásán.

Mit keres egy jobbikos a szakadár kelet-ukrajnai „állam” választásán?

Választást tartottak vasárnap a két kelet-ukrajnai szakadár államban, az úgynevezett Luhanszki Népköztársaságban, és az úgynevezett Donyecki Népköztársaságban. A választást már jó előre teljesen jogtalannak, illetve Oroszország bábjátékának ítélte meg természetesen az ukrán kormány, illetve az USA kormánya. Az amerikaiak konkrétan a választás bojkottjára szólították fel a területen élőket.

Az oroszok által megszállt területeken ettől függetlenül voltak nyugati választási megfigyelők: például a Jobbik színeiben politizáló Samu Tamás Gergő, aki szerint minden rendben volt a választással, sőt, a célja, hogy hirdesse az igazságot a választással kapcsolatban nyugaton.

„A legfontosabb dolog, amit ma láttam, az az volt, hogy rengeteg ember jött el szavazni. Ez azt jelzi, hogy a választás demokratikus volt, az emberek maguktól jöttek szavazni” – nyilatkozta a szakadár ukrán államban működő Luhanszki Információs Centrumnak Samu, aki megfigyelőként vett részt a vasárnapi választáson.

„Ez egy fair, demokratikus választás volt. Az emberek boldogan hagyták el a fülkéket” – nyilatkozta Samu,

aki azt is hozzátette, hogy a luhanszki választás hírét el fogja vinni a magyar embereknek, és még cikkeket is fog róla írni, hogy elmondja az ügyről az igazságot.

Samu luhanszki utazásával kapcsolatban kerestük a Jobbikot is. Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője elmondta:

a Jobbikon belül nem tudtak Samu utazásáról, a Békés megyei politikust nem a Jobbik küldte ki.

A párt sajtóosztálya rövid válaszában azt írta: „Samu Tamás Gergő nem a Jobbik delegáltjaként vett részt a megfigyelésen, hanem magánszemélyként. A Jobbikhoz ilyen jellegű felkérés sem hivatalos, sem nem hivatalos formában nem érkezett.”

Az Azonnali más forrásból úgy értesült, hogy rendesen ki is akadtak Samura, amiért részt vett a luhanszki választás legitimálásában.

Samu egyébként pár napja az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzati Kongresszusának bizottsági alelnöke lett. Mivel a szervezet tagjai részt szoktak venni választási megfigyelésekben, ezért utánakérdeztünk, hogy esetleg ilyen úton hívták-e meg Samut a kelet-ukrán szakadár államba.

Illés György, a kongresszus magyar delegációjának vezetője, Pilisszentlászló polgármestere kérdésünkre elmondta:

száz százalékig biztosan tudja állítani, hogy az Európa Tanács nem küldött választási megfigyelőket sem a luhanszki, sem a donyecki régióba.

A luhanszki választási megfigyelésről meg akartuk kérdezni Samu Tamást is, de egyelőre nem vette fel a telefonját.

A választáson a helyi hírek szerint Luhanszkban a választásra jogosultak 77 százaléka jelent meg, és az egy éve ügyvezetőként tevékenykedő Leonyid Paszecsnyik nyerte 68,4 százalékkal – írja a választás szót végig idézőjelbe tévő cikkében az Ukraine Crisis Media Center.

Legutóbb az utóbb Oroszországnak történő kémkedéssel megvádolt, akkor még szintén jobbikos Kovács Béla alakított egyébként hasonlót, aki a Krím Oroszországhoz csatolásáról tartott referendummal talált mindent rendben még 2014-ben.

Megkérdeztük róla a Jobbikot is, mi a párt álláspontja Luhanszkkal kapcsolatban, de cikkünk megírásáig nem kívántak válaszolni. 

FOTÓ: Anton Shekhovtsov / Facebook

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek