Mégsem nyomnak be magyart az EP-be a német zöldek

Szerző: Fekő Ádám
2018.11.11. 10:05

Kendernay János végül úgy döntött, inkább az LMP-nek segít visszatalálni a helyes útra.

Mégsem nyomnak be magyart az EP-be a német zöldek

A hét egyik legnehezebben felfogható híre volt, hogy a német Zöldek akár befutó helyet is adhatnak az LMP elnökségi tagjának, Kendernay Jánosnak a saját listájukon. Kendernay exportcikké válását nem értette többek közt maga az LMP sem, aminek rossz állapotáról a német testvérpártnak panaszkodott a politikus, amikor arról győzködte őket, vegyék fel a saját listájukra. 

Bár jól hangzott, a biztos befutó hely mégsem jött össze: a párt Lipcsében tartott kongresszusán jelentette be negyvenes jelöltlistáját, aminek első körben az első 24 nevét hozták nyilvánosságra, ott viszont egyetlen Kendernay János sincs. A politikus Facebookon közölte, hogy ő maga döntött úgy, hogy nem fogadja el a neki felajánlott listás helyet: 

„A német zöld párt mindig is befogadó és nagyvonalú volt. Tiszteletben tartva integritásukat és sikeres kampányukat,

végül saját döntésem volt, hogy nem fogadom el az EP-listán való jelölés lehetőségét,

annak ellenére, hogy ezt mind az EP választójogi törvény, mind a tagállami törvények, valamint a politikai pártcsaládunk lehetővé teszik. Az LMP-nek ezekhez a közös zöld, ökopolitikai és európai értékekhez és célokhoz kell visszatalálnia. Én ezért és saját közösségemért fogok továbbra is küzdeni és dolgozni.”

Kendernay el nem mondott beszéde

Kendernay eredetileg beszéddel is készült, ebből idézünk két részletet: „Kedves barátnőim és barátaim! Én Európából jövök! Jánosnak hívnak - és azt gondolom, európai módon élek és cselekszem. Európából jövök - pontosabban Magyarországról. Egy olyan országból, amelyben Európát időközben ellenségképpé tették. (...)

Bizonyára csodálkoztok: miért indul a magyar zöldek politikusa, a magyar Európa Társaság-tagja, amely egy ellenzéki civil szervezet, nálatok?

A válasz egyszerű: mert szövetségeseket keresek egy jobb Európáért folytatott küzdelemben. (...)

Még nem tudjuk, hogyan néz majd ki Európa politikai térképe, és vele együtt az Európai Parlament 2019-et követően. Egyet viszont biztosan tudhatunk: nélkülünk nem lesz demokratikusabb Európa. Éppen ezért itt az idő, hogy erős jelzést adjunk. Hiszen együtt erősebbek vagyunk - sokkal erősebbek! Együtt világos üzenetet küldhetünk. Európának, de Magyarországnak is! A kezetekben a döntés.”

Így is kapja azért az ívet Orbán a németektől

A Zöldek listáját egyébként Ska Keller és Sven Giegold vezetik, előbbi pályázati beszédében is egyértelműsítette, mire számthat tőle például a magyar miniszterelnök: „A demokratikus Európát és az emberi jogokat Orbánok és Salvinik támadják, akik vissza akarnak térni a nacionalizmushoz, akik nem törődnek azzal, ha emberek fulladnak bele a Földközi-tengerbe, mert el akarják pusztítani a béke utolsó bástyájának számító Európát. Soha nem hagyjuk, hogy az ő kezükbe kerüljön az irányítás.”

Ska Kellernek jó esélyei vannak arra is, hogy ő legyen az Európai Zöld Párt csúcsjelöltje az Európai Bizottság élére. Erről két hét múlva, Berlinben döntenek majd.

FOTÓ: Kendernay János / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek