Tényleg van magyar-lengyel barátság? Végigkérdeztük Lengyelországot!

2018.11.11. 11:05

Száz éve nyerte vissza függetlenségét Lengyelország. Az Azonnali három lengyel nagyvárosban kérdezősködött magyar-lengyel barátságról, annak okairól, hogy belezavarnak-e az oroszok, és eleve, hogy pontosan hogyan is kell érteni a függetlenséget 2018-ban.

„Nired... Niredháza?”
„Lendzsel-madzsar kétjó borát!” 

Még magyarul is nyilatkoztak nekünk pár szót a Rzeszówban, Krakkóban és Varsóban megkérdezett lengyelek, akiket a lengyel-magyar barátságról és száz éve visszanyert függetlenségükről kérdeztünk.

Van, aki iskolai himnuszénekléssel, van, aki futóversennyel ünnepli az évfordulót. Hogy mit jelent a függetlenség, arra sokan a kommunizmust hozták ellenpéldaként, és volt, aki azt is kifejtette: 2018-ban teljesen mást jelent a függetlenség, mint 1918-ban, mikor Lengyelország visszanyerte azt.

Megkérdeztük azt is, hogy hallottak-e a lengyel-magyar barátságról, mi lehet ennek a háttere, és belerondíthat-e ebbe az, hogy Orbán a putyini Oroszországhoz közeledik, miközben a lengyelek erősen oroszellenesek.

Íme, néhány beszédes válasz geopolitikáról, Orbánról, Putyinról és függetlenségről:

„Geopolitikailag mások a veszélyek, hiszen Magyarország a Kárpátok másik oldalán van, nem veszélyezteti az orosz expanzió.”
„Orbán Putyinhoz való közeledése nem annyira jelentős, hogy a közeljövőben rányomja a bélyegét a magyar-lengyel viszonyra.”
„Lengyelország független, de ez a függetlenség nem adott most és mindenkorra, amiről pedig mindig hallunk.”
„Ez olyan, mint a gyerekeknél: ez a fejlődés ideje. Muszáj megérnünk ehhez a ponthoz, hogy megértsük: miért is fontos függetlennek lenni.”

Nézd végig a teljes videót:

Ha pedig érdekel, hogy néz ki a függetlenség napjának előestéjén átadott gigantikus, hétméteres Lech Kaczyński-szobor, és mit szólnak hozzá a varsóiak, ezt nézd meg:

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek