Mutatjuk, hogy buliznak a lengyelek a függetlenségük századik évfordulóján

2018.11.11. 18:28

Magyarországon szinte elképzelhetetlen lenne egy olyan össznépi buli egy nemzeti ünnepen, mint amilyet a lengyelek csaptak a függetlenségük visszaszerzésének századik évfordulóján. A Varsó központjából induló vasárnapi menet elején bár PiS-es politikusok haladtak, a rendezvényen ugyanúgy ott voltak náluk is széljobbosabb fociultrák, mint a konszolidált kisgyerekes családok. Az ellenzék pedig nem szervezett rá semmit az egészre. Mutatunk pár fotót.

Mutatjuk, hogy buliznak a lengyelek a függetlenségük századik évfordulóján

Fordulatos előzményekkel bír a vasárnapi függetlenség menete, amit Varsó központjából kiindulva tartottak meg vasárnap a lengyel függetlenség századik évfordulóján. Szélsőjobbos csoportok Függetlenség menete címen egy időben és helyen akartak vonulni a kormány és a köztársasági elnök által szervezett, a lengyel nemzeti színekről elnevezett Piros-fehér menettel. A varsói főpolgármester aztán betiltotta az előbbit, de a szervezők fellebbezése után a bíróság meg azt mondta, hogy ez így nem oké.

Az utolsó pillanatig tehát úgy nézett ki, hogy két menet lesz egy helyen, közvetlenül egymás után: fel is készültek a hatóságok a legdurvább helyzetre, a rendőrségen kívül a hadsereget is bevetni tervezték a rend fenntartására.

Péntek délután aztán végül is sikerült megállapodni abban, hogy csak egy menet lesz, amelynek a közönsége így eklektikusra sikeredett: petárdázó fociultrákat, kisgyerekes családokat és konszolidált időseket egyaránt látni lehetett a tömegben.

Egyébként bár a menet élén kormánypárti politikusok haladtak, magyar szemmel meglepő lehet, hogy az ellenzék komolyan vehető része (eltekintve egy „antifasiszta menettől”) nem szervezett rá semmilyen demonstrációt a központi megemlékezésre, amely maga is elég pártpolitikamentesnek tűnt. Elvétve lehetett csak látni politikai tartalmú molinót, viszont rengetegen vonultak hatalmas lengyel zászlókkal.

A rendőrség becslései szerint kétszázezren voltak ott a „piros-fehér” felvonuláson.

Ahogy Magyarországon nem maradhatnak el a kokárda-, zászló- és perecárusok, úgy Varsóban a karszalag és a piros-fehér zászló volt a legkelendőbb. Az Azonnali húsz złotyért vett egy Polska Walcząca logóval ellátott karszalagot, ami a második világháború alatt a Lengyelországot megszálló szovjet és náci seregek elleni nemzeti ellenállás jelképe. Nagyjából minden ünneplőn rajta volt a jelkép.

A felvonuláson rengetegen használtak piros görögtüzet, amely a fehér füsttel együtt óriási nemzeti színű felhőt rajzolt Varsó fölé. A felvonulás legelején, a lengyel himnusz alatt egyszerre gyújtotta meg mindenki a nála lévő mennyiség javarészét.

Volt olyan ünneplő, aki fellőtte az égbe a nála lévő adagot. Egészen a város jelképe, a Kultúra és Tudomány Palotája tetejéig elment.

Legalábbis lentről úgy nézett ki. Az ikonikus varsói épület, amely körül a felvonulók gyülekeztek, egyébként 231 méter magas, és jelképes belépőért cserébe bárki felmehet a toronyba, hogy megnézze magának fentről Lengyelország elmúlt évtizedekben újjáépített fővárosát.

Természetesen a szélsőjobboldali szubkultúra színe-java is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt. Petárdáik miatt nem volt nehéz kiszúrni a kisebb-nagyobb, egymással is rivalizáló csoportokban gyülekező, politizáló, este pedig bizonyára verekedő arcokat. Az Azonnali lengyel vendégriportere elkapott egy párbeszédet, amin az egyik kisebb csoportban jelzik egymásnak, hogy akció csak a vonulás után lesz.

Isten, becsület, anyaföld, hirdeti a pulóver.

Ahogy ez a karszalag is.

Ez a dzseki már szigorúbb egy fokkal. Halált követel a haza ellenségeire.

Hamarosan videóval jelentkezünk a menetről!

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek