Mit szólnak a lengyelek Kaczyński hétméteres szobrához?

2018.11.10. 17:53

Megérdemli, csak úgy mint Piłsudski! Lehetne még nagyobb is! Tükrözi a lengyel társadalom lelkiállapotát. Ilyesmiket mondtak az Azonnalinak azok a lengyelek, akiket a Varsó egyik központi terén frissen felállított Lech Kaczyński-szoborról kérdeztünk. Lévén ikertestvérek, tulajdonképpen a PiS-elnök Jarosław Kaczyńskit is ábrázolja a mű, nemcsak a volt elnököt. Videó!

A lengyel függetlenség százéves évfordulójának előestéjén, szombaton avatják fel Lech Kaczyński korábbi lengyel elnök hétméteres szobrát Varsó központjában, a Piłsudski téren.

Lech Kaczyński a Lengyelországot kormányzó PiS-elnök Jarosław Kaczyński ikertestvére volt, vagyis a szobor tulajdonképpen egyaránt ábrázolja Lech és Jarosław Kaczyńskit. Lech Kaczyński 2010-ben halt meg a szmolenszki légikatasztrófában, aminek a körülményei máig vitatottak.

A szobornak helyt adó Piłsudski tér kábé a lengyelek Szabadság tere abból a szempontból, hogy egymást érik rajta a különböző emlékművek. Kaczynski szobrától mintegy harminc méterre a lengyel függetlenséget kivívó Józef Piłsudski – Kaczyńskiénál jóval kisebb – szobra áll, de van a téren egy hatalmas kereszt és a szmolenszki tragédiának emléket állító semmibe vezető lépcső is. 


A szombat délutáni ködben már nagyban zajlanak az előkészületek az esti szoboravatásra, az Azonnali pedig arról kérdezte a bámészkodókat, mit szólnak a szoborhoz.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek