+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2018. november 12. hétfő, 15:00
Ha a dunaszerdahelyi maffia történetét kutatjuk, rengeteg anyagot találunk a bűnözőkről – áldozataikról viszont annál kevesebbet, főleg ha azok nők. Ezt elégelte meg Durica Katarina író, aki Az élet meg minden podcast vendége volt.

Ha maffiatörténetekről beszélünk, valahogy sosem kerülnek szóba a maffiózók női áldozatai. Azok a nők, akiket az utcáról hurcoltak el, és lettek csoportos nemi erőszak áldozatai. Azok a nők, akiknek eltűnt a párjuk, akik nem tudták megvédeni gyermekeiket a bűnözőktől, vagy akiknek éppen a saját gyerekük vált maffiózóvá. Durica Katarina A rendes lányok csendben sírnak című regényében éppen velük foglalkozik.

 

Bár a könyv maga fikciót mutat be, annak alapját a szlovákiai település, Dunaszerdahely megtörtént eseményei adják – mesélte az író Az élet meg minden podcast adásában.

 

Ahogy Durica elmondta, a rendszerváltás utáni Dunaszerdahely leghírhedtebb bűnözőcsoportja a Pápay-klán volt, ami az utolsó csehszlovák államfő, Václav Havel 1990 januári amnesztiája nyomán telepedhetett le a városban. Az elnöki kegyelemnek hála 1990 januárjában huszonháromezer elítélt, az akkor fogva tartottak kétharmada került szabadlábra. A kegyelemben részesültek egy része azonban hamarosan folytatta bűnözői életét. Így tett a Pápay-klán is, aminek nevéhez – többek között – megszámlálhatatlanul sok, a nők ellen elkövetett bűncselekmény kapcsolódik.

 

A regényben leírt eset tipikusnak mondható. Egy gimnazista lány szombat este leviszi a szemetet, és amikor menne vissza a műanyag kukával, előbukkan egy fekete autó tele fegyveres maffiózókkal. A lányt betuszkolják a kocsiba, és elviszik a hétvégére „szórakozni”. Túl azon, hogy ez a Pápay-klán jellemző eljárása volt, semmi garancia nem volt arra, hogy csak egyszer történik meg. 

 

„Voltak olyan lányok, akiket elvittek, de aztán értük mentek megint, két hét múlva, egy hónap múlva, és menni kellett.

 

És a közösség ahelyett, hogy lelki segítséget nyújtott volna ezeknek a csajoknak, megbélyegezte őket. Gúnyneveket aggattak rájuk, az iskolákban kiközösítették őket, nevetgéltek rajtuk” – meséli az írónő. 

 

Ilyen és ehhez hasonló történteket osztottak meg vele azok az emberek, akik elszenvedői vagy szemtanúi voltak a majd' egy évtizeden át tartó kegyetlenkedéseknek. Valószínűleg a segítő környezet hiánya, a szégyenérzet miatt is tanultak meg az áldozatok csendben együtt élni a velük történtekkel. Ahogy az író tapasztalatai alapján beszámolt róla, nagyon sok nő volt érintett a bűncselekményekben, mégsem hozták elő ezeket még egymás között sem.

 

„Volt kettő nő, akik külön-külön jöttek elmesélni a történetüket, és közben barátnők. Szóval úgy élnek negyvenvalahány évesen, hogy együtt járnak kávézgatni, meg a gyerekeket együtt viszik ide-oda, és soha nem beszéltek egymásnak arról, hogy mi történt velük.” 

 

A terrornak 1999-ben szakadt vége, amikoris egy alvilági leszámolás során három gépfegyveres agyonlőtte a Pápay-klán vezéreit. A maffiaévekben elkövetetett bűnöket azonban a mai napig nem tárták fel teljes egészében. 

 

Az író Az élet, meg minden podcastben – többek között – elmesélte azt is, hogy milyen hatása volt a férfiakra az, hogy nem tudták megvédeni a nőket, vagy hogy a regényét hogyan fogadták Dunaszerdahelyen.

 

Akit bővebben érdekel a beszélgetés, az itt, vagy akár cikkünk alatt is meghallgathatja Az élet, meg minden adását, Durica Katarina regényéről pedig itt lehet többet megtudni.

 

NYITÓKÉP: PXHere

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az igazi baj az a főpolgármester szerint, hogy a kormány nem tárgyal Budapesttel a fővárost érintő uniós források elosztásával kapcsolatban.

Székesfehérvár tízezer eurót küld az ausztrál bozóttüzek okozta károk enyhítésére. De adakozik-e a főváros és a többi önkormányzat? Körbekérdeztünk!

Két katalán függetlenségpárti is beült nemrég az EP-be, de a spanyolok kérésére máris eljárás indult, hogy fosszák meg őket mentelmi joguktól.

A Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula szerint ha jelöltjüknek ugyanannyi médiát adnának, mint a többieknek, mi is csodálkoznánk az eredményen.

Szöllősi külön üdvözölte a nagy sportklubok elnökeit: a névsor két aktív fideszest és egy Mészáros Lőrincet is tartalmaz.

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

Egyetlen önkormányzati képviselői helyre kell időközi választást tartani Angyalföldön, és most már nyoma sincs az ellenzéki összefogásnak. Végigkérdeztük a jelölteket.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Jótékonysági árverés január 17-én az Anker'tben. Adakozni te is tudsz, katt a linkre!

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás