+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2018. november 12. hétfő, 15:00
Ha a dunaszerdahelyi maffia történetét kutatjuk, rengeteg anyagot találunk a bűnözőkről – áldozataikról viszont annál kevesebbet, főleg ha azok nők. Ezt elégelte meg Durica Katarina író, aki Az élet meg minden podcast vendége volt.

Ha maffiatörténetekről beszélünk, valahogy sosem kerülnek szóba a maffiózók női áldozatai. Azok a nők, akiket az utcáról hurcoltak el, és lettek csoportos nemi erőszak áldozatai. Azok a nők, akiknek eltűnt a párjuk, akik nem tudták megvédeni gyermekeiket a bűnözőktől, vagy akiknek éppen a saját gyerekük vált maffiózóvá. Durica Katarina A rendes lányok csendben sírnak című regényében éppen velük foglalkozik.

 

Bár a könyv maga fikciót mutat be, annak alapját a szlovákiai település, Dunaszerdahely megtörtént eseményei adják – mesélte az író Az élet meg minden podcast adásában.

 

Ahogy Durica elmondta, a rendszerváltás utáni Dunaszerdahely leghírhedtebb bűnözőcsoportja a Pápay-klán volt, ami az utolsó csehszlovák államfő, Václav Havel 1990 januári amnesztiája nyomán telepedhetett le a városban. Az elnöki kegyelemnek hála 1990 januárjában huszonháromezer elítélt, az akkor fogva tartottak kétharmada került szabadlábra. A kegyelemben részesültek egy része azonban hamarosan folytatta bűnözői életét. Így tett a Pápay-klán is, aminek nevéhez – többek között – megszámlálhatatlanul sok, a nők ellen elkövetett bűncselekmény kapcsolódik.

 

A regényben leírt eset tipikusnak mondható. Egy gimnazista lány szombat este leviszi a szemetet, és amikor menne vissza a műanyag kukával, előbukkan egy fekete autó tele fegyveres maffiózókkal. A lányt betuszkolják a kocsiba, és elviszik a hétvégére „szórakozni”. Túl azon, hogy ez a Pápay-klán jellemző eljárása volt, semmi garancia nem volt arra, hogy csak egyszer történik meg. 

 

„Voltak olyan lányok, akiket elvittek, de aztán értük mentek megint, két hét múlva, egy hónap múlva, és menni kellett.

 

És a közösség ahelyett, hogy lelki segítséget nyújtott volna ezeknek a csajoknak, megbélyegezte őket. Gúnyneveket aggattak rájuk, az iskolákban kiközösítették őket, nevetgéltek rajtuk” – meséli az írónő. 

 

Ilyen és ehhez hasonló történteket osztottak meg vele azok az emberek, akik elszenvedői vagy szemtanúi voltak a majd' egy évtizeden át tartó kegyetlenkedéseknek. Valószínűleg a segítő környezet hiánya, a szégyenérzet miatt is tanultak meg az áldozatok csendben együtt élni a velük történtekkel. Ahogy az író tapasztalatai alapján beszámolt róla, nagyon sok nő volt érintett a bűncselekményekben, mégsem hozták elő ezeket még egymás között sem.

 

„Volt kettő nő, akik külön-külön jöttek elmesélni a történetüket, és közben barátnők. Szóval úgy élnek negyvenvalahány évesen, hogy együtt járnak kávézgatni, meg a gyerekeket együtt viszik ide-oda, és soha nem beszéltek egymásnak arról, hogy mi történt velük.” 

 

A terrornak 1999-ben szakadt vége, amikoris egy alvilági leszámolás során három gépfegyveres agyonlőtte a Pápay-klán vezéreit. A maffiaévekben elkövetetett bűnöket azonban a mai napig nem tárták fel teljes egészében. 

 

Az író Az élet, meg minden podcastben – többek között – elmesélte azt is, hogy milyen hatása volt a férfiakra az, hogy nem tudták megvédeni a nőket, vagy hogy a regényét hogyan fogadták Dunaszerdahelyen.

 

Akit bővebben érdekel a beszélgetés, az itt, vagy akár cikkünk alatt is meghallgathatja Az élet, meg minden adását, Durica Katarina regényéről pedig itt lehet többet megtudni.

 

NYITÓKÉP: PXHere

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha Trócsányi megbukna az EP-meghallgatáson, és a kormány a helyére egy másik fideszes EP-képviselőt jelölne, azt a momentumosok nem szavaznák meg – mondta Fekete-Győr.

Megszüntette volna a Madrid központjába behajtó autókat büntető intézkedést a város jobboldali polgármestere, civilek szerint emiatt sokat romlott nyáron a levegőminőség.

Több utcát is letakarítottak állítólag a Csarnoknegyedben szombaton, legalábbis ezzel dicsekszik a VIII. kerületi önkormányzat. Mutatjuk, mennyi látszik belőle most.

Csak egy kis áramszünet volt a támadás eredménye, de kiderült: valószínűleg nem ez volt a támadók célja.

Minél mérgesebb, annál erősebb: nem épp úgy történik a zöld fordulat a brit miniszterelnöknél, ahogy arra számítanánk.

A hét kérdése

Megjelent a nyomtatott Mandiner, de mellette van még Magyar Hang, Figyelő, Demokrata, és sok minden más is. Te melyikre rabolsz rá az újságosnál? Ez a hét
kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Naná, ahogy azt az ausztrál gyökerű Rumjacks be is fogja mutatni szeptember 25-én a Dürer Kertben. További fellépők: The Crazy Rogues, Loch Nesz.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Twitter megosztás Google+ megosztás