+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2018. november 9. péntek, 18:00
Kíméletlenül kifosztják a fészkeket a sarkvidéki ragadozók: ez is az éghajlatváltozás miatt van.

Az északi-sarkvidéki ragadozók egyre többször fosztják ki a nyílt partszakaszokon fészkelők madarak fészkeit, amivel a kihalás szélére sodornak egyes fajokat, és ebben a jelenségben a klímaváltozás komoly szerepet játszik – állítják európai biológusok a Science magazin legújabb számában közölt tanulmányban. Az ilyen jellegű zsákmányszerzés az utóbbi évtizedekben megháromszorozódott a régióban. 

 

Az éghajlatváltozás miatt az olyan ragadozók, mint például a sarki róka életmódja és táplálkozási szokásai is átalakulóban vannak. A madártojás egyre nagyobb hányadát teszi ki a ragadozók étrendjének.

 

Emiatt a jelenlegi madárpopuláció nagysága már rövid időn belül fenntarthatatlanná válik.

 

Az olyan kritikusan veszélyeztetett fajok számára, mint például a lenti videón látható kanalas partfutó, ez az utolsó szög lehet a koporsóban –nyilatkozta a BBC-nek a tanulmány egyik szerzője, Székely Tamás. A University of Bath Milner Centre for Evolution intézetének magyar származású kutatója szerint az általuk rögzített adatok egyértelműek a tekintetben, hogy a klímaváltozásnak jelentős szerepe van a fészekrablások növekedésében, amely azonban nem csak a sarkvidéket érinti, hanem egy globális probléma.

 

 

Európa, Ázsia és Észak-Amerika délebbi területein ugyancsak egyre gyakrabban rabolják ki a madárfészkeket a ragadozók. Ugyanakkor a trópusokon és a déli féltekén csak kisebb mértékű növekedést tapasztaltak.

 

A kutatásban ugyancsak résztvevő Vojtěch Kubelka, a prágai Károly Egyetem kutatója úgy látja, hogy a fészkek biztonsága szempontjából

 

az északi sarkvidék már nem egy biztonságos költőhely a költöző partimadarak számára, hanem egy kiterjedt ökológiai csapda.

 

FOTÓ: Instagram / @aniuiemilia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Erdős Norbert és Tőkés László is megszavazta az orosz és kínai dezinformáció elleni bizottsági határozatot, az ex-LMP-s Meszerics el se ment szavazni.

Bosznia-Hercegovina évente több százezer eurót keres azzal, hogy pénzt kér az állampolgárságról való lemondásért a nyugatra vándorlóktól. Nem keveset.

A helyi ellenzék „félretette ideológiai ellentéteit”, és kezdeményezi: a kerületi önkormányzati cégek tagadják meg a törvény alkalmazását.

Az Amazon állítja: az általuk fejlesztett robot biztonsággal képes navigálni az utcán.

Nagyobb kockázata lehet az aszpirin szedése miatt kialakuló belső vérzésnek, mint amekkora eséllyel megelőzi a szív-
infarktust vagy a stroke-ot.

A hét kérdése

Elhunyt Andy Vajna filmproducer, milliárdos, filmbiztos, tévétulajdonos. Neked melyik a kedvenc filmed azok közül, amelyekhez köze volt?

Azért ide elnéznénk

Dé:Nash, Pe$tipatkány és LIL IOM január 24-én lépnek fel.

Milyen a vidék az egyik legjelentősebb magyar képzőművész szemével?
Január 24-én kiderül!

Végig lehet kóstolni az összes hazai furmintot! Február 7-én!

Világhírű természetfotósok képeit lehet megcsodálni február 16-án Budapesten.

Franz Grabmayr osztrák festő képeit állítják ki a régió legmenőbb múzeumában, március 10-ig!

Ezt is szerettétek

Beküldtünk egy igazi székelyt a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai közé a januári kormányellenes tüntetésen.

Mi az, amit nem lehet elvitatni Orbán Viktortól és Gyurcsány Ferenctől? Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt mindent elmond az Azonnalinak.

Az ellenzék azzal is vádolja, hogy orosz ügynök: a radikális, nem PiS-tag politikus a lengyel-fehérorosz kapcsolatok egyik legaktívabb támogatója.

Az Azonnali bemutatja a tényleges frontvonalakat és a heterogén szerb ellenzéket.

Twitter megosztás Google+ megosztás