Hivatalos: Macron pártja a liberálisokkal együtt kampányol az EP-választáson

Szerző: Bakodi Péter
2018.11.09. 16:00

Az európai liberális pártcsalád, az ALDE lesz a Macron francia elnök által felépíteni vágyott koalíció szíve – derült ki az ALDE madridi kongresszusán. Szerinted mit lép erre Orbán? Szavazz!

Hivatalos: Macron pártja a liberálisokkal együtt kampányol az EP-választáson

Az ALDE madridi kongresszusán hivatalossá vált, hogy Emmanuel Macron francia elnök pártja, a La République En Marche! szövetkezni fog az európai liberális pártcsaláddal a jövő évi EP-választáson – adta hírül a Spiegel. Astrid Panosyan, Macron küldötte igyekezett világossá tenni, hogy

az ALDE a szíve a francia államfő által létrehozni kívánt koalíciónak.

A La République En Marche! és az európai liberális pártcsalád szorosabb együttműködésére már régóta lehetett számítani, bár Macron eredetileg egy jóval szélesebb koalíciót szeretett volna összehozni. Szeptember elején írtunk arról, hogy Macron az ALDE több prominensével együtt igyekszik majd fellépni a nacionalisták, illetve kifejezetten Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellen a jövő májusban esedékes európai parlamenti választásokon.

A csatlakozás kapcsán érdekes kérdésként merülhet fel, hogy a német liberálisok (FDP) hogyan fognak kijönni a Macron-féle társasággal, bár most közleményben üdvözölték az új szövetségest.

Az FDP ugyanis alapvetően kritikusabb álláspontot képvisel az Európai Unióval kapcsolatban, mint a francia elnök pártja.

A 2017-es német választások idején, amikor felmerült az FDP kormányzati szerepvállalása, Macron zárt körben a német liberalisok befolyásnövekedését „rémálomnak” nevezte. Szó szerint azt mondta a francia elnök a Le Monde információi szerint: „ha [Merkel] összefog az FDP-vel, akkor én halott vagyok”. Most mégis maga Macron fog össze velük.

Ebből a szempontból talán jobb partnerei lehettek volna Németországban Macronnak a Zöldek, de ahogy azt Robert Habeck, a párt társelnöke az Azonnalinak elmondta: ők nem terveznek összefogni a francia elnökkel.

Az ALDE kongresszusa egyébként magyar szempontból is érdekes volt, hiszen az egykori SZDSZ, illetve Fodor Gábor Magyar Liberális Pártja után a Momentum Mozgalom csatlakozott a liberális pártcsaládhoz.

Szerinted mit lép erre Orbán? Szavazz!

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek