Így győzködi Kendernay a német Zöldeket, hogy vegyék fel az EP-listájukra

Szerző: Bakó Bea
2018.11.09. 08:00

A kötelező európai bullshitelésen kívül Kendernay az LMP rossz állapotáról is panaszkodik a német testvérpártnak, és kiderül, hogy elnökségi tagként sem tudja rendesen lefordítani a pártja nevét németre.

Így győzködi Kendernay a német Zöldeket, hogy vegyék fel az EP-listájukra

Hétfő este derült ki, hogy komolyra fordult az Azonnali félig-meddig viccből bedobott ötlete, miszerint az Orbán elleni összeurópai harc jegyében hazai ellenzéki politikusok indulhatnának más tagállambeli pártok EP-listáin. Kendernay János, az LMP elnökségi tagja ugyanis arra pályázik, hogy a német Zöldek felvegyék az EP-listájukra. Úgy tudjuk, a 18. helyet szánják neki, ami a párt jelenlegi támogatottsága alapján még befutó hely. Kendernay és a német Zöldek is megerősítették nekünk, hogy tervben van az indulása, de végleges döntés a hétvégén lesz, a párt ugyanis akkor tart kongresszust Lipcsében.

Maga az LMP-társelnök Keresztes László Lóránt se érti, hogy miért jó ez a német Zöldeknek, de amint azt az Azonnalinak elmondta, úgy van vele, belefér a dolog, csak Kendernay az LMP migrációs politikáját képviselje, ne a német Zöldekét.

De nézzük, mivel is akarja meggyőzni Kendernay a német Zöldeket arról, hogy valamelyik német politikus helyett pont őt kell betenni a lista még épp befutó helyére. A pályázata teljes egészében elérhető a párt honlapján, mi most a hét legbeszédesebb érvet szedtük össze.

1. „Ha a hazámra, Magyarországra és az EU állapotára tekintek, mély elkeseredettséget érzek, és becsapva is érzem magam. Becsapva, mert Magyarországon egoizmus, nacionalizmus, erőszak és korrupció van napirenden.”

2. „Mégis az a meggyőződésem, hogy

a demokrácia megteremtése egy tagállamban nem az Európai Parlament feladata elsősorban.”

3. „Európa egységét biztosítani – ez is az oka, amiért nálatok, Zöldeknél szeretném jelöltetni magam az európai parlamenti választáson.”

4. „Nélkülünk nem lehet jobb Európában!”

5. „A zöldek Magyarországon kritikus helyzetben vannak.

Tíz évvel a párt alapítása után még mindig kicsi a politikai súlyunk,

bár az áprilisi választáson szavazatnövekedést könyvelhettünk el. Összességében viszont kiábrándultunk, mindenekelőtt a kormány kétharmadára tekintettel.”

6. „Sokan a kivándoroltak közül a szavazóbázisunkba tartoznak. Az exit pollok szerint Londonban húsz százalékot szereztünk az áprilisi választáson. Csakhogy a kivándorolt magyarok közül csak nagyon kevesen tudnak részt venni a választásokon, mert a magyar választójogi rendszer nem engedi meg a kivándoroltaknak, hogy postán vagy elektronikus úton szavazzanak.”

7. „A 2019-es jelölésem és a

Németországba való visszatérésem harminc év után szimbolikus. Ma ismét egy fordulat előtt állunk,

és rajtunk múlik, hogy ez egy pozitív fordulat legyen. Hogy úgy mondjam: megvédenivaló sok van, de jobbátennivaló még több.”

A visszatéréssel Kendernay arra utalt, hogy a rendszerváltáskor a kelet-berlini Humboldt Egyetemen tanult. A pályázata végén Kendernay azt is részletezi, hogy diplomáciai karrierje után miért váltott a pártpolitikába, és lépett be az LMP-be.

A párt nevét a németeknek úgy fordítja le,  hogy „Politik sollte anders sein”, ami azt jelenti szó szerint, hogy más kellene, hogy legyen a politika.

Az LMP neve viszont Lehet Más a Politika, ami németül Politik darf anders sein, vagy Politik kann auch anders sein. Más kérdés, hogy az Azonnali információi szerint az LMP-ben is vannak olyanok, akik a Kendernay-féle fordítás eredetijének jobban örülnének pártnévként.

A pályázatról a hétvégén dönt a német Zöldek kongresszusa, addig is kíváncsiak vagyunk a te véleményedre. Te ezek alapján felvennéd az EP-listára Kendernayt? Szavazz! 

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek