A britek legnagyobb árulójáról nevezte el egyik terét Moszkva

Szerző: Hutter Marianna
2018.11.09. 08:54

Mindezt akkor, mikor rég látott mélyponton vannak az orosz-brit kapcsolatok azóta, hogy Anglia területén megmérgeztek egy volt orosz kettős ügynököt.

A britek legnagyobb árulójáról nevezte el egyik terét Moszkva

A hideg háború alatt harminc évig az oroszoknak kémkedő brit Kim Philby után neveztek el egy teret Moszkvában közel az orosz külföldi hírszerző szolgálat, az SZVR székhelyéhez – írja a Guardian.

A cikk megemlíti: a hidegháború óta nem látott mélyponton vannak az orosz-brit kapcsolatok, miután Nagy-Britannia szerint orosz kémek mérgezték meg az angliai Salisbury-ben Szergej Szkripál orosz kettősügynököt (aki tehát az oroszokat árulta el a briteknek) és lányát. Szkripálékat idén márciusban mérgezték meg a „Novicsok” nevű idegméreggel – legalábbis a brit hatóságok szerint, az oroszok ugyanis tagadják, hogy bármi közük lett volna az ügyhöz.

Ha kémtörténetekről esik szó, megkerülhetetlen Kim Philby neve, hiszen a brit hírszerzés vezető beosztású tisztje lett, miközben karrierje alatt végig a Szovjetuniónak kémkedett. Philby végül lebukása után 1963-ban a Szovjetunióban disszidált, és ott is élt egészen 1988-ban bekövetkező haláláig.

FOTÓ: Wikipedia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek