Tusk kirekesztette Orbánt és a Fideszt a kereszténydemokraták köréből

Szerző: Bukovics Martin
2018.11.08. 12:24

A lengyel belpolitikába való visszatérését előkészítő Európai Tanács-elnök kőkemény beszédet mondott az Európai Néppárt helsinki kongresszusán.

Tusk kirekesztette Orbánt és a Fideszt a kereszténydemokraták köréből

Az Európai Tanács lengyel elnöke, a lengyel jobboldali Polgári Platform egyik alapítója kőkeményen nekiment Orbán Viktor Fideszének az Európai Néppárt helsinki kongresszusán tartott beszédében. Vélhetően belpolitikai céljai is voltak ezzel, lévén Orbánéhoz kísértetiesen hasonló politikát folytat Lengyelországban a Jarosław Kaczyński-féle PiS, amelynek Tusk pártja a leghangosabb ellenzéke: a PO az önkormányzati választáson be is húzta magának a lengyel nagyvárosokat.

Senkinek nincs meg a joga ahhoz, legalábbis a mi pártcsaládunkban, hogy támadás alá vegye a liberális demokráciát, és annak alapjait, kezdett bele Tusk beszéde második felében a Fidesz (és vele együtt a PiS) támadásába. Ha kikezded a jogállamiságot és a független bíráskodást, nem vagy kereszténydemokrata, kezdett bele ideológiai gyorstalpalójába a lengyel politikus. Majd így folytatta:

„Ha nem szereted a független sajtót és a civil szervezeteket, ha tolerálod a xenofóbiát, a homofóbiát, a nacionalizmust és az antiszemitizmust, nem vagy kereszténydemokrata.”

Itt azonban nem állt meg. „Ha az államot és a nemzetet az egyének méltósága és szabadsága fölé helyezed, nem vagy kereszténydemokrata” – folytatta.

„Ha konfliktusokat és széthúzást óhajtasz globálisan és az Európai Unión belül is, nem vagy kereszténydemokrata.”

Majd még tovább ment:

„Ha támadod Ukrajnát, és Putyint támogatod, ezzel az agresszor pártjára állsz, nem az áldozatéra, nem vagy kereszténydemokrata.”

Ezen a ponton óriási üdvrialgás fogadta Tuskot a közönség soraiból.

„Ha a liberális demokrácia nyugati modelljét a keleti autoriter demokráciával kívánod felcserélni, nem vagy kereszténydemokrata.”

Donald Tusk beszédét azzal zárta, hogy meri remélni, minden jelenlévő ebben az igazi kereszténydemokráciában hisz. A kereszténydemokrácia szó Tusk általi emlegetése összefügghet azzal, hogy az Európai Néppárt kongresszusi határozati javaslatából a liberális demokrácia melletti kiállást a Fidesz javaslatára átírták arra, hogy a jogállami értékekl mellett állnak ki. Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő ezt pártja óriási sikereként tálalta a Pesti Srácoknak.

Lengyel sajtóbeli források szerint Tusk a Tanács-elnökség leteltét követően, vagy talán már azelőtt is visszatérne a lengyel politikába. Hogy a 2019-es parlamenti választáson vagy a 2020-as elnökválasztáson teszi ezt meg, még nem dőlt el.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek