+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. november 7. szerda, 07:20
Nem bukott meg Donald Trump és jó eséllyel nem is fog, de a törvényhozás alsóházának demokrata többsége még sok kellemetlen percet fog neki okozni.

Nyolc év után újra a demokratáké az amerikai képviselőház többsége, de a földindulás elmaradt az amerikai félidős választásokon: a szenátusban növelték többségüket a republikánusok, ami nem csak azt jelentheti, hogy a 2020-as elnöki választások után is többségben maradhatnak, de jó eséllyel Donald Trump is  kitöltheti négyéves ciklusát. 

 

A kettészakadt kongresszus miatt Trump második két éve akár teljesen máshogy is festhet:

 

bár a növelt szenátusi többséget joggal lobogtatják majd, közben a a demokraták vizsgálóbizottságokat állíthatnak fel, és olyan politikai döntéseket fúrhatnak meg, amik a teljes republikánus többség mellett esélytelenek voltak. 

 

A legérdekesebb talán mégis az, hogy a közvéleménykutató cégek 2016-tal ellentétben (akkor gyakorlatialg mindenki biztosank gondolta Hillary Clinton választási győzelmét) ezúttal jól működtek, mivel a kongresszus mindkét házában ilyesmi eredményt jósoltak.

 

Az eredmények még nem mindenhol véglegesek, de érdemben nem változhat a helyzet: a demokraták 25 fős többségbe kerülnek a törvényhozás alsóházában, a republikánusoknak pedig minimum 51 szenátoruk van. 

 

Az előrejelzéseknek megfelelően a szavazókedv is nagy volt: az már reggel eldőlt, hogy majdnem duplaannyi embert mozgat meg a 2018-as félidős választás, mint a négy évvel korábbi, csak az első pár órában 13 millió emberrel többen mentek el ikszelni.

 

(via BBC)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

És mit kéne csinálniuk Orbánéknak, hogy teljes joggal visszavegyék őket? Videó!

​A román miniszterelnök ennél egyértelműbben nem is távolodhatott volna el névrokonától, tapsot kapott ezért az EPP zágrábi kongresszusán.

Egy új tanulmány szerint az elektromágneses mezőknek kitett méhek lassabban tanulnak és agresszívebbek is saját fajtársaikkal szemben.

A színész tökéletesíteni akarta a hörgését egy csatajelenethez, így aztán nem restellte egy profi metálénekes segítségét kérni.

Persze ez nem lesz egyszerű feladat, hiszen ebbe a cseh kormánynak is bele kéne mennie a dologba. A belügyminiszter pedig nem tűnik túl nyitottnak.

A Néppárt új elnöke harcolna az illiberális tendenciák ellen, és szeretné, ha január végéig döntés lenne a Fideszről a pártcsaládban.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás