Szavazott az USA, Trumpra kemény két év vár

2018.11.07. 07:20

Nem bukott meg Donald Trump és jó eséllyel nem is fog, de a törvényhozás alsóházának demokrata többsége még sok kellemetlen percet fog neki okozni.

Szavazott az USA, Trumpra kemény két év vár

Nyolc év után újra a demokratáké az amerikai képviselőház többsége, de a földindulás elmaradt az amerikai félidős választásokon: a szenátusban növelték többségüket a republikánusok, ami nem csak azt jelentheti, hogy a 2020-as elnöki választások után is többségben maradhatnak, de jó eséllyel Donald Trump is  kitöltheti négyéves ciklusát. 

A kettészakadt kongresszus miatt Trump második két éve akár teljesen máshogy is festhet:

bár a növelt szenátusi többséget joggal lobogtatják majd, közben a a demokraták vizsgálóbizottságokat állíthatnak fel, és olyan politikai döntéseket fúrhatnak meg, amik a teljes republikánus többség mellett esélytelenek voltak. 

A legérdekesebb talán mégis az, hogy a közvéleménykutató cégek 2016-tal ellentétben (akkor gyakorlatialg mindenki biztosank gondolta Hillary Clinton választási győzelmét) ezúttal jól működtek, mivel a kongresszus mindkét házában ilyesmi eredményt jósoltak.

Az eredmények még nem mindenhol véglegesek, de érdemben nem változhat a helyzet: a demokraták 25 fős többségbe kerülnek a törvényhozás alsóházában, a republikánusoknak pedig minimum 51 szenátoruk van. 

Az előrejelzéseknek megfelelően a szavazókedv is nagy volt: az már reggel eldőlt, hogy majdnem duplaannyi embert mozgat meg a 2018-as félidős választás, mint a négy évvel korábbi, csak az első pár órában 13 millió emberrel többen mentek el ikszelni.

(via BBC)

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek