+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. november 7. szerda, 07:20
Nem bukott meg Donald Trump és jó eséllyel nem is fog, de a törvényhozás alsóházának demokrata többsége még sok kellemetlen percet fog neki okozni.

Nyolc év után újra a demokratáké az amerikai képviselőház többsége, de a földindulás elmaradt az amerikai félidős választásokon: a szenátusban növelték többségüket a republikánusok, ami nem csak azt jelentheti, hogy a 2020-as elnöki választások után is többségben maradhatnak, de jó eséllyel Donald Trump is  kitöltheti négyéves ciklusát. 

 

A kettészakadt kongresszus miatt Trump második két éve akár teljesen máshogy is festhet:

 

bár a növelt szenátusi többséget joggal lobogtatják majd, közben a a demokraták vizsgálóbizottságokat állíthatnak fel, és olyan politikai döntéseket fúrhatnak meg, amik a teljes republikánus többség mellett esélytelenek voltak. 

 

A legérdekesebb talán mégis az, hogy a közvéleménykutató cégek 2016-tal ellentétben (akkor gyakorlatialg mindenki biztosank gondolta Hillary Clinton választási győzelmét) ezúttal jól működtek, mivel a kongresszus mindkét házában ilyesmi eredményt jósoltak.

 

Az eredmények még nem mindenhol véglegesek, de érdemben nem változhat a helyzet: a demokraták 25 fős többségbe kerülnek a törvényhozás alsóházában, a republikánusoknak pedig minimum 51 szenátoruk van. 

 

Az előrejelzéseknek megfelelően a szavazókedv is nagy volt: az már reggel eldőlt, hogy majdnem duplaannyi embert mozgat meg a 2018-as félidős választás, mint a négy évvel korábbi, csak az első pár órában 13 millió emberrel többen mentek el ikszelni.

 

(via BBC)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nem sikerült újráznia Kárpátalján a magyar jelöltnek az ukrán választásokon, de egy másik körzetben még akár születhet is magyar győzelem.

A csehországi Zlínt a szlovákiai Zsolnaként tüntették fel a négysávosra bővülő M15-ös autóúton, így rossz országot és kilométerszámot is írtak hozzá.

A cseh Polgári Demokrata Párt vezetője hozná össze az ellenzéket, de a kalózok kimaradnának az összefogásból.

Kiderült: a német Zöldek szavazói használják legtöbbször a repülőgépet. Igaz, ő nekik is a legnagyobb a bűntudatuk emiatt.

Közleményt adtak ki a mesterségesen eltüntetett, sokszor átnevelő táborba
küldött ujgur kisebbségről.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás