Szerinted miért nézegeti annyit Orbán Bosznia-Hercegovina etnikai térképét?

2018.11.06. 08:50

Tanulmányozza az európai muszlimokat? Vajon mi érdekli ennyire Orbánt a többnemzetű, többvallású országban? Ez a hét kérdése az Azonnalin, szavazz!

Szerinted miért nézegeti annyit Orbán Bosznia-Hercegovina etnikai térképét?

Mint az már a szarajevói Oslobođenje napilapnak is feltűnt,

Orbán Viktor magyar miniszterelnök dolgozószobájában viszonylag gyakran van kint a falon Bosznia-Hercegovina etnikai térképe.

A 3 és félmilliós Bosznia-Hercegovina egyszerre többnemzetiségű és többvallású ország: a 2013-as népszámlálás során kiderült, hogy 50,3 százaléknyi bosnyák (főleg muzulmán vallásúak), 30,8 százaléknyi szerb (főleg ortodox vallásúak) és 15,4 százaléknyi horvát (főként katolikusok) lakja. A mai, daytoni egyezménnyel létrehozott államszövetséget két entitás – a főleg szerbek lakta 1,2 millió lakosú Szerb Köztársaság és a bosnyák többségű, de horvátok által is lakott 2,2 millió lakosú Föderáció – alkotja (plusz a százezres brčkói körzet, amely papíron mindkét entitásé, ám a gyakorlatban az EU irányítása alatt áll). Nemzetiségileg pedig a boszniai alkotmány összesen három államalkotó nemzetet ismer el: a bosnyákokat, a szerbeket és a horvátokat.

A lap két példát is felhoz, amikor Orbán irodájában feltűnt a térkép.

Idén február végén egy olasz szélsőjobboldali politikus, Giorgia Meloni, a Legától is jobbra álló Fratelli d'Italia elnöke posztolt egy képet Twittterre a miniszterelnöki dolgozószobából, a falon ott lóg a térkép.

Márciusban pedig Orbán személyesen reklámozta Facebook-táborának Douglas Murray Európa furcsa halála című, magyarul is megjelent könyvét – a balkáni ország népirtások által jelentősen átformált etnikai térképe előtt.

A bosnyák sajtóban egyébként az Oslobođenje nyomán több helyen is lejött Orbán pózolása a térkép előtt. A portálok főleg azt emelték ki, hogy az Orbán által reklámozott könyv szerzője, Douglas Murray iszlamofób nézeteket vall. (Hogy mi az a boszniai iszlám, és hogy az mennyi mindenben tér el a migrációs válság alatt és óta Európába érkezettek hitétől, arról itt egy remek tanulmány Dževada Šuškotól, a szarajevói iszlám hagyományokat kutató intézet vezetőjétől, amely angolul és németül is elérhető.)

Az Azonnali már megkereste az ügyben kérdéseivel a miniszterelnök sajtófőnökét, Havasi Bertalant. De kíváncsiak vagyunk a ti véleményetekre is! Ha nem találtok megfelelő opciót, írjátok azt meg kommentben, vagy a szerkeszto@azonnali.hu címre!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek