Mi minden tud történni 153 másodpercben?

Kulcsár Árpád

Szerző:
Kulcsár Árpád

2018.10.31. 07:44

Három éve történt, azon az éjszakán, amiből most ébredsz. Olyan képsorok érkeztek, hogy az egész ország beleborzadt.

Ezt a cikket az Azonnali Reggeli fekete nevű hírlevelének olvasói már ma reggel megkapták postaládájukba. Kérj hírlevelet te is!

Három évvel ezelőtt esti hírügyeletben voltam – akkor még a Transindexnek dolgoztam, Kolozsváron –, és egyszer csak a bukaresti portálok elkezdtek egy tűzesetről beszélni. Kisvártatva olyan képsorok érkeztek, hogy az egész ország beleborzadt. Emlékszem a sokkhatásra, amikor számokat még senki nem mert mondani, csak a történetek jöttek kigyulladó álmennyezetről, nagyon gyorsan elharapódzó tűzről, a kijáratnál tolongó emberekről, hőstettekről, benn égettekről.

A Colectiv-klubban 153 másodpercig tartott a tűz. A Goodbye to Gravity nevű metálegyüttes tartott ingyenes lemezbemutató koncertet, amikor kigyulladt az álmennyezet, és nagyon gyorsan leégett a lokál, a 64 halálos áldozat közül majdnem mind nagyon fiatalok voltak.

Az együttesről készült egyik utolsó felvételen a zenekar a The Day We Die című dalukat játssza, a refrén pedig erős társadalmi üzenetté vált:

We're not numbers we're free, we're so alive
Cause the day we give in is the day we die!

És tízezrek érezték azt, hogy az országban minden el van cseszve, ha csúszópénzekért kapod meg egy klub működési engedélyét, ha a kórházak nincsenek felkészülve egy balesetre, ha több tucatnyi fiatal halála után egyes egyházi vezetők képesek azt mondani, hogy miért nem mentek inkább templomba a fiatalok, és miért buliztak „sátánista zenére”?

Harag képződött azokban a fiatalokban, akik bizonytalannak látták a jövőjüket, akik úgy érezték, hogy nap mint nap az állami cinizmus áldozatai. Tüntetni kezdtek.

És ennek a haragnak az akkori miniszterelnök, Victor Ponta sem mert az útjába állni, inkább lemondott, majd jött a technokrata, valamelyeset progresszívnek mondható Cioloș-kormány. Szóval a Colectiv hamvain felparázslott valami remény is az országban, hogy aztán a technokraták után jöjjön Liviu Dragnea és a kormányai, amihez képest Victor Ponta kabinetje egy igazi professzionális politikusokból álló társaság volt.

Három éve történt, azon az éjszakán, amiből most ébredsz.

Bocsánat, ha érzelgős vagyok, de generációm és országom egyik legszomorúbb szimbolikus története volt ez. Szóval kinek hozzátartozik az ízléséhez, kinek nem, de hallgassunk román metált most. A felvételek percekkel a tragédia előtt készültek, a hangot nyilván rávágták.

Tetszett a cikk? Ha kérsz még ilyeneket, iratkozz fel a Reggeli fekete nevű hírlevelünkre! Hetente háromszor küldjük!

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója
Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek