Egy városnyi ember adta fel a bosnyák állampolgárságát 1996 óta

2018.10.31. 12:43

A horvátok a szomszédban ráadásul most könnyítenek a horvát állampolgárság megszerzésén.

Egy városnyi ember adta fel a bosnyák állampolgárságát 1996 óta

Huszonkét év alatt Bosznia-Hercegovina 86 755 állampolgára szüntette meg bosnyák állampolgárságát – írja a Balkan Insight az ország éves migrációs jelentésének adatai alapján. A távozók fele Németország vagy Ausztria állampolgára lett, de népszerű célpont volt Norvégia, Dánia és Szlovénia is.

Ezekkel az országokkal nincs kétoldalú megállapodása a kettős állampolgárságról Bosznia-Hercegovinának.

Az állampolgárságot feladók száma az elmúlt években sem csökkent, a Balkan Insight infografikáján látszik, hogy 2013 óta is évente három-négyezer ember adja fel bosnyák állampolgárságát. (A 2018-as adatok az év első hét hónapjára vonatkoznak.)

A jelentés becslései szerint másfélmillió Bosznia-Hercegovinában született ember él jelenleg külföldön, amely a teljes népesség negyven százalékát teszi ki,

de ebben a becslésben nincsenek benne a külföldre költözők leszármazottai.

A területért felelős bosznia-hercegovinai miniszter, Adil Osmanović hétfőn arról beszélt, hogy egyértelműen kezdeniük kell valamit ezzel a helyzettel, bár hozzátette: tudja, hogy a német alkotmány nem teszi lehetővé, hogy a két ország megegyezzen a kettős állampolgárságról. A miniszter nem fejtette ki, hogy ha ez a helyzet, akkor milyen megoldást lát elképzelhetőnek az állampolgárságukat feladó bosnyákok számának csökkentésére. Németországban egyébként jelenleg 373 ezer bosznia-hercegovinai él.

Mindeközben a szomszédban Horvátország éppen arra készül, hogy lazítsa a horvát állampolgárság megszerzésének feltételeit: a belügyminisztérium könnyítené a horvát diaszpóra tagjai számára a procedúrát azzal, hogy a kérelmezőnek nem kell tudnia horvátul az állampolgárság megszerzéséhez. Ezen kívül eltörölnék azt az elvárást, hogy a kérelmező szüleinek vagy nagyszüleinek horvát állampolgársággal kell rendelkeznie.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek