+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. október 31. szerda, 12:43
A horvátok a szomszédban ráadásul most könnyítenek a horvát állampolgárság megszerzésén.

Huszonkét év alatt Bosznia-Hercegovina 86 755 állampolgára szüntette meg bosnyák állampolgárságát – írja a Balkan Insight az ország éves migrációs jelentésének adatai alapján. A távozók fele Németország vagy Ausztria állampolgára lett, de népszerű célpont volt Norvégia, Dánia és Szlovénia is.

 

Ezekkel az országokkal nincs kétoldalú megállapodása a kettős állampolgárságról Bosznia-Hercegovinának.

 

 

Az állampolgárságot feladók száma az elmúlt években sem csökkent, a Balkan Insight infografikáján látszik, hogy 2013 óta is évente három-négyezer ember adja fel bosnyák állampolgárságát. (A 2018-as adatok az év első hét hónapjára vonatkoznak.)

 

A jelentés becslései szerint másfélmillió Bosznia-Hercegovinában született ember él jelenleg külföldön, amely a teljes népesség negyven százalékát teszi ki,

 

de ebben a becslésben nincsenek benne a külföldre költözők leszármazottai.

 

A területért felelős bosznia-hercegovinai miniszter, Adil Osmanović hétfőn arról beszélt, hogy egyértelműen kezdeniük kell valamit ezzel a helyzettel, bár hozzátette: tudja, hogy a német alkotmány nem teszi lehetővé, hogy a két ország megegyezzen a kettős állampolgárságról. A miniszter nem fejtette ki, hogy ha ez a helyzet, akkor milyen megoldást lát elképzelhetőnek az állampolgárságukat feladó bosnyákok számának csökkentésére. Németországban egyébként jelenleg 373 ezer bosznia-hercegovinai él.

 

Mindeközben a szomszédban Horvátország éppen arra készül, hogy lazítsa a horvát állampolgárság megszerzésének feltételeit: a belügyminisztérium könnyítené a horvát diaszpóra tagjai számára a procedúrát azzal, hogy a kérelmezőnek nem kell tudnia horvátul az állampolgárság megszerzéséhez. Ezen kívül eltörölnék azt az elvárást, hogy a kérelmező szüleinek vagy nagyszüleinek horvát állampolgársággal kell rendelkeznie.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Erdős Norbert és Tőkés László is megszavazta az orosz és kínai dezinformáció elleni bizottsági határozatot, az ex-LMP-s Meszerics el se ment szavazni.

Az Amazon állítja: az általuk fejlesztett robot biztonsággal képes navigálni az utcán.

Nagyobb kockázata lehet az aszpirin szedése miatt kialakuló belső vérzésnek, mint amekkora eséllyel megelőzi a szív-
infarktust vagy a stroke-ot.

Bosznia-Hercegovina évente több százezer eurót keres azzal, hogy pénzt kér az állampolgárságról való lemondásért a nyugatra vándorlóktól. Nem keveset.

A helyi ellenzék „félretette ideológiai ellentéteit”, és kezdeményezi: a kerületi önkormányzati cégek tagadják meg a törvény alkalmazását.

A hét kérdése

Elhunyt Andy Vajna filmproducer, milliárdos, filmbiztos, tévétulajdonos. Neked melyik a kedvenc filmed azok közül, amelyekhez köze volt?

Azért ide elnéznénk

Dé:Nash, Pe$tipatkány és LIL IOM január 24-én lépnek fel.

Milyen a vidék az egyik legjelentősebb magyar képzőművész szemével?
Január 24-én kiderül!

Végig lehet kóstolni az összes hazai furmintot! Február 7-én!

Világhírű természetfotósok képeit lehet megcsodálni február 16-án Budapesten.

Franz Grabmayr osztrák festő képeit állítják ki a régió legmenőbb múzeumában, március 10-ig!

Ezt is szerettétek

Beküldtünk egy igazi székelyt a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai közé a januári kormányellenes tüntetésen.

Mi az, amit nem lehet elvitatni Orbán Viktortól és Gyurcsány Ferenctől? Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt mindent elmond az Azonnalinak.

Az ellenzék azzal is vádolja, hogy orosz ügynök: a radikális, nem PiS-tag politikus a lengyel-fehérorosz kapcsolatok egyik legaktívabb támogatója.

Az Azonnali bemutatja a tényleges frontvonalakat és a heterogén szerb ellenzéket.

Twitter megosztás Google+ megosztás