Nem akar összejönni a kormányalakítás Svédországban

Szerző: Pintér Bence
2018.10.30. 08:59

Két hónapja választottak a svédek, azóta sem sikerült összehozni a megfelelő koalíciót: talán a parasztpárt fiatal elnöknője próbálkozhat most a kormányalakítással.

Nem akar összejönni a kormányalakítás Svédországban

Hétfőn jelentette be a svéd szociáldemokrata párt vezetője, Stefan Löfven, hogy nem sikerült megfelelő koalíciót felállítania egy kormányalakításhoz, bár a tárgyalások nagyon konstruktívak voltak – írja a Politico.

Az ügyvezető miniszterelnökként tevékenykedő Löfven szerint azonban nincs értelme annak, hogy ő tovább próbálkozzon.

A szeptember kilencedikei választáson, bár nem zuhantak nagyot a szociáldemokraták, és a szélsőjobboldal is a vártnál gyengébben szerepelt, nem született döntő eredmény, és egyik nagyobb párt sem volt képes azóta kormányt alakítani. Andreas Norlén svéd házelnök a hétfői bejelentés után vagy adhat még időt Löfvennek, vagy megpróbálhatja másra bízni a kormányalakítást.

Na de kire? Hát mondjuk a svéd parasztpárt elnökére, Annie Lööfre!

A választás előtt külön cikkben foglalkozott az Azonnali a Centrumpárt nevű svéd parasztpárttal, akik sok tekintetben a svédországi progresszió reménységei, vezetője pedig a harmincöt éves Annie Lööf. A Politicon kívül svéd elemzők is azt írják, hogy Löfven után ő is megpróbálkozhat a kormányalakítással. Pártja egyébként 8,6 százalékot ért el a választásokon, ami a negyedik helyre volt elég.

NYITÓKÉP: Wikipedia

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek