+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Fekő Ádám
2018. október 30. kedd, 16:13
Már az RTL Klub vasárnap esti vetélkedőjében is felhasználták az elmúlt tíz év legszórakoztatóbb viccét, a shittyflute-ot. Az Azonnali pedig elmondja, mi ez az egész azon túl, hogy baromi vicces.

Kifejezetten szeretek tévézni, ráadásul a focin és a Film+ kínálatán kívül a kereskedelmi csatornák főműsoridős kínálatával is szeretek képben lenni. Ezért például néztem tegnap az RTL Klubon futó Fantasztikus négyest, amit az Éjjel-nappal Budapest bolondjaként befutott Lali nyert. 

 

De igazából nem Laliról akarok írni, hanem Lali produkciójáról, amiben felettébb szórakoztató módon kamuartistáskodott egyet, miközben a háttérben Celine Diont furulyázott tök hamisan (ide kattintva megtekinthető). Az utóbbi a fontos, hiszen ezzel, bár kicsit elkésve, de végre nagyközönség elé került a világ legjobb mémje,

 

a shittyflute!

 

A mondjuk szarfurulyának fordítható műfajnak a nevében is tartalmazza a lényeget: slágerek zenei alapjára furulyáznak rá emberek rettentő szarul. 

 

Például így az A-ha slágerére!

 

 

De megkapta a magáét Britney Spears is

 

 

Sőt, a System of a Downnak is jól áll!

 

 

Az aktualitások kedvelőinek pedig a Despacito is elérhető.

 

 

Ahogy hallható, az RTL azért nem mert annyira fájóan hamis furulyát használni, mint az igazi nagypályások, de a lényeg úgyis az, hogy kiderüljön:

 

szarul elfurulyázni dalokat nem csak vicces, hanem egyenesen a humor magasiskolája!

 

A hatásmechanizmus is ér egy elemzést: eleve ott vannak a mindenki által ismert slágerek, amiket ha valaki nagyon elront, akkor már furulya nélkül is milliós nézettségek jönnek belőle össze Youtube-on. Aztán ugye ott van a furulya, ami úgy általában a legbénább hangszerek között van a társadalom szemében, és tulajdonképpen egy felnőtt embernek sem áll jól a kezében. És persze ott van a metahumor része, amikor nem is értjük, miért röhögünk ezen hangosan.

 

Bár a műfaj a Shittyflute nevű Youtube-csatorna megjelenésével lett igazán népszerű, igazán szarul elfurulyázott dal először 2009-ben lett népszerű, amikor egy Matt Mulholland nevű Youtuber nyúlt hozzá Lalihoz hasonlóan Celine Dion My Heart Will Go Onjához. 

 

 

Az azt követő években elszórtan jelentek meg klasszikusok: a 20th Century Fox főcíme például óriásit futott, de az igazi robbanás a talán német, talán spanyol DJ Detweiler megjelenése volt: ő furulyázta fel például Vangelis klasszikusát is. Az alkotás eredetileg Soundcloudon volt elérhető, de onnan idő közben a művész minden számát törölték jogdíjproblémák miatt.

 

 

Detweiler nem csak feltöltött dalokat, de az elmúlt pár évben konkrétan turnézni indult, DJ-szettjein pedig akár jungle számokat is élvezhetünk fülsüketítő furulyázással. Novemberben például Kanadában lép fel a breakcore színtér egyik istenségének számító Duran Duran Duran társaságában. Fent látható a zenéhez hasonló ízlésben készült 2015-os turné flyere. (Itt jelezném bárkinek, aki szervez bulikat, hogy sokkal jobb hely lehetne Magyarország egy DJ Detweiler-fellépéstől!)

 

2014-ben indult útjára a már említett Shittyflure csatorna, ami a Detweilernél jóval kommerszebb irányt képviseli: itt tényleg csak nagyon ismert dalok vannak elrontva, viszont jelenleg 450 ezer feliratkozónál jár. 

 

A shittyflute-ban rejlő potenciált mi sem mutatja jobban, hogy másolatai is vannak: a Jurassic Park főcímének tönkretételét már majdnem 15 millióan nézték meg az interneten. 

 

 

A végső áttörést a Buzzfeed gyűjtése hozta, de azóta már foglalkozott a műfajjal az eredetileg igényes elektronikus zenékre szakosodott Electronic Beats is.

 

A határ a csillagos ég, hiszen Lali egy vasárnap főműsoridőben futott vetélkedőt is meg tudott nyerni a shittyflute segítségével, bizonyítva kicsit azt is, hogy a magyar tévénézők sincsenek teljesen beoltva minőségi humor ellen.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Meg sem jelentek annak a szerzőnek a könyvei, aki a KSH közben eltűnt adatai szerint a legnagyobb példányszámban jelent meg Magyarországon.

Salvini előrehozott választást akart, de az Öt Csillag most azon ügyködik, hogy a baloldallal összefogva alakítson kormányt.

Magyarország a V4-ek közül a legszemetesebb, de még így is jobban állunk, mint az átlag.

Az Azonnali úgy tudja: a Márki-Zay Péter mozgalmát erősítő Lukácsi Katalin még csak egyéni választókerületben sem fog indulni Szolnokon.

Egy új felmérés szerint az Egyesült Királyságban élő kelet-európai származású diákok többsége bizonytalanságot érez a brexit miatt.

A hét kérdése

Miből néznéd ki, hogy valójában nem is létezik? Vagy mi az, amiről kifejezetten szeretnéd, hogy ne létezzen? Szavazz, és kiderül, mekkora a klubod!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás