+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2018. október 30. kedd, 16:13
Már az RTL Klub vasárnap esti vetélkedőjében is felhasználták az elmúlt tíz év legszórakoztatóbb viccét, a shittyflute-ot. Az Azonnali pedig elmondja, mi ez az egész azon túl, hogy baromi vicces.

Kifejezetten szeretek tévézni, ráadásul a focin és a Film+ kínálatán kívül a kereskedelmi csatornák főműsoridős kínálatával is szeretek képben lenni. Ezért például néztem tegnap az RTL Klubon futó Fantasztikus négyest, amit az Éjjel-nappal Budapest bolondjaként befutott Lali nyert. 

 

De igazából nem Laliról akarok írni, hanem Lali produkciójáról, amiben felettébb szórakoztató módon kamuartistáskodott egyet, miközben a háttérben Celine Diont furulyázott tök hamisan (ide kattintva megtekinthető). Az utóbbi a fontos, hiszen ezzel, bár kicsit elkésve, de végre nagyközönség elé került a világ legjobb mémje,

 

a shittyflute!

 

A mondjuk szarfurulyának fordítható műfajnak a nevében is tartalmazza a lényeget: slágerek zenei alapjára furulyáznak rá emberek rettentő szarul. 

 

Például így az A-ha slágerére!

 

 

De megkapta a magáét Britney Spears is

 

 

Sőt, a System of a Downnak is jól áll!

 

 

Az aktualitások kedvelőinek pedig a Despacito is elérhető.

 

 

Ahogy hallható, az RTL azért nem mert annyira fájóan hamis furulyát használni, mint az igazi nagypályások, de a lényeg úgyis az, hogy kiderüljön:

 

szarul elfurulyázni dalokat nem csak vicces, hanem egyenesen a humor magasiskolája!

 

A hatásmechanizmus is ér egy elemzést: eleve ott vannak a mindenki által ismert slágerek, amiket ha valaki nagyon elront, akkor már furulya nélkül is milliós nézettségek jönnek belőle össze Youtube-on. Aztán ugye ott van a furulya, ami úgy általában a legbénább hangszerek között van a társadalom szemében, és tulajdonképpen egy felnőtt embernek sem áll jól a kezében. És persze ott van a metahumor része, amikor nem is értjük, miért röhögünk ezen hangosan.

 

Bár a műfaj a Shittyflute nevű Youtube-csatorna megjelenésével lett igazán népszerű, igazán szarul elfurulyázott dal először 2009-ben lett népszerű, amikor egy Matt Mulholland nevű Youtuber nyúlt hozzá Lalihoz hasonlóan Celine Dion My Heart Will Go Onjához. 

 

 

Az azt követő években elszórtan jelentek meg klasszikusok: a 20th Century Fox főcíme például óriásit futott, de az igazi robbanás a talán német, talán spanyol DJ Detweiler megjelenése volt: ő furulyázta fel például Vangelis klasszikusát is. Az alkotás eredetileg Soundcloudon volt elérhető, de onnan idő közben a művész minden számát törölték jogdíjproblémák miatt.

 

 

Detweiler nem csak feltöltött dalokat, de az elmúlt pár évben konkrétan turnézni indult, DJ-szettjein pedig akár jungle számokat is élvezhetünk fülsüketítő furulyázással. Novemberben például Kanadában lép fel a breakcore színtér egyik istenségének számító Duran Duran Duran társaságában. Fent látható a zenéhez hasonló ízlésben készült 2015-os turné flyere. (Itt jelezném bárkinek, aki szervez bulikat, hogy sokkal jobb hely lehetne Magyarország egy DJ Detweiler-fellépéstől!)

 

2014-ben indult útjára a már említett Shittyflure csatorna, ami a Detweilernél jóval kommerszebb irányt képviseli: itt tényleg csak nagyon ismert dalok vannak elrontva, viszont jelenleg 450 ezer feliratkozónál jár. 

 

A shittyflute-ban rejlő potenciált mi sem mutatja jobban, hogy másolatai is vannak: a Jurassic Park főcímének tönkretételét már majdnem 15 millióan nézték meg az interneten. 

 

 

A végső áttörést a Buzzfeed gyűjtése hozta, de azóta már foglalkozott a műfajjal az eredetileg igényes elektronikus zenékre szakosodott Electronic Beats is.

 

A határ a csillagos ég, hiszen Lali egy vasárnap főműsoridőben futott vetélkedőt is meg tudott nyerni a shittyflute segítségével, bizonyítva kicsit azt is, hogy a magyar tévénézők sincsenek teljesen beoltva minőségi humor ellen.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azzal, hogy két női jelöltet is megbuktatott az Európai Parlament, felborult az új bizottságban a nemi egyensúly. Szerinted ki legyen a magyar női jelölt? Szavazz!

Mit szólnak a szex- és korrupciós botrányba keveredett győri polgármester újrázáshoz a győriek? Lecserélnék más fideszesre? Videó!

Az Extinction Rebellion-aktivisták forgalmas csomópontokat foglaltak el a klímaváltozás elleni harc jegyében, a tömegközlekedést
is lebénítva ezzel.

A kormányközeli Magyar Nemzet szerint a vasárnap újraválasztott győri polgármester kedden kiléphet a Fideszből.

Nem csupán a főpolgármesterséget és a kerületi polgármesteri helyek több, mint hatvan százalékát nyerte meg az ellenzék, még a helyi képviselőtestületekben is masszív többsége van.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

A magyar kisebbségek politikai integrációjának lehetőségei és korlátai a két világháború között. Október 15. Izgi lesz!

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás