+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2018. október 30. kedd, 16:13
Már az RTL Klub vasárnap esti vetélkedőjében is felhasználták az elmúlt tíz év legszórakoztatóbb viccét, a shittyflute-ot. Az Azonnali pedig elmondja, mi ez az egész azon túl, hogy baromi vicces.

Kifejezetten szeretek tévézni, ráadásul a focin és a Film+ kínálatán kívül a kereskedelmi csatornák főműsoridős kínálatával is szeretek képben lenni. Ezért például néztem tegnap az RTL Klubon futó Fantasztikus négyest, amit az Éjjel-nappal Budapest bolondjaként befutott Lali nyert. 

 

De igazából nem Laliról akarok írni, hanem Lali produkciójáról, amiben felettébb szórakoztató módon kamuartistáskodott egyet, miközben a háttérben Celine Diont furulyázott tök hamisan (ide kattintva megtekinthető). Az utóbbi a fontos, hiszen ezzel, bár kicsit elkésve, de végre nagyközönség elé került a világ legjobb mémje,

 

a shittyflute!

 

A mondjuk szarfurulyának fordítható műfajnak a nevében is tartalmazza a lényeget: slágerek zenei alapjára furulyáznak rá emberek rettentő szarul. 

 

Például így az A-ha slágerére!

 

 

De megkapta a magáét Britney Spears is

 

 

Sőt, a System of a Downnak is jól áll!

 

 

Az aktualitások kedvelőinek pedig a Despacito is elérhető.

 

 

Ahogy hallható, az RTL azért nem mert annyira fájóan hamis furulyát használni, mint az igazi nagypályások, de a lényeg úgyis az, hogy kiderüljön:

 

szarul elfurulyázni dalokat nem csak vicces, hanem egyenesen a humor magasiskolája!

 

A hatásmechanizmus is ér egy elemzést: eleve ott vannak a mindenki által ismert slágerek, amiket ha valaki nagyon elront, akkor már furulya nélkül is milliós nézettségek jönnek belőle össze Youtube-on. Aztán ugye ott van a furulya, ami úgy általában a legbénább hangszerek között van a társadalom szemében, és tulajdonképpen egy felnőtt embernek sem áll jól a kezében. És persze ott van a metahumor része, amikor nem is értjük, miért röhögünk ezen hangosan.

 

Bár a műfaj a Shittyflute nevű Youtube-csatorna megjelenésével lett igazán népszerű, igazán szarul elfurulyázott dal először 2009-ben lett népszerű, amikor egy Matt Mulholland nevű Youtuber nyúlt hozzá Lalihoz hasonlóan Celine Dion My Heart Will Go Onjához. 

 

 

Az azt követő években elszórtan jelentek meg klasszikusok: a 20th Century Fox főcíme például óriásit futott, de az igazi robbanás a talán német, talán spanyol DJ Detweiler megjelenése volt: ő furulyázta fel például Vangelis klasszikusát is. Az alkotás eredetileg Soundcloudon volt elérhető, de onnan idő közben a művész minden számát törölték jogdíjproblémák miatt.

 

 

Detweiler nem csak feltöltött dalokat, de az elmúlt pár évben konkrétan turnézni indult, DJ-szettjein pedig akár jungle számokat is élvezhetünk fülsüketítő furulyázással. Novemberben például Kanadában lép fel a breakcore színtér egyik istenségének számító Duran Duran Duran társaságában. Fent látható a zenéhez hasonló ízlésben készült 2015-os turné flyere. (Itt jelezném bárkinek, aki szervez bulikat, hogy sokkal jobb hely lehetne Magyarország egy DJ Detweiler-fellépéstől!)

 

2014-ben indult útjára a már említett Shittyflure csatorna, ami a Detweilernél jóval kommerszebb irányt képviseli: itt tényleg csak nagyon ismert dalok vannak elrontva, viszont jelenleg 450 ezer feliratkozónál jár. 

 

A shittyflute-ban rejlő potenciált mi sem mutatja jobban, hogy másolatai is vannak: a Jurassic Park főcímének tönkretételét már majdnem 15 millióan nézték meg az interneten. 

 

 

A végső áttörést a Buzzfeed gyűjtése hozta, de azóta már foglalkozott a műfajjal az eredetileg igényes elektronikus zenékre szakosodott Electronic Beats is.

 

A határ a csillagos ég, hiszen Lali egy vasárnap főműsoridőben futott vetélkedőt is meg tudott nyerni a shittyflute segítségével, bizonyítva kicsit azt is, hogy a magyar tévénézők sincsenek teljesen beoltva minőségi humor ellen.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy, az egyházi tulajdonokat érintő törvénytervezet miatt háborognak a szerb ortodox egyházi vezetők, és politikusok is. Feszültség van Szerbia és Montenegró között.

A katalán függetlenségpártiak berágtak, mert nem ők adják Barcelona következő polgármesterét. Közben megszívathatják Pedro Sánchez miniszterelnököt is!

Még 3 napig lehet online szavazásra regisztrálni az előválasztásra. Részletek!

A volt román miniszterelnök korábbi uszító mondata éles ellentétben áll a szociáldemokrata EP-frakció értékeivel, mondta frakciótársa, Ujhelyi István az Azonnalinak.

Amíg nem tárták fel átfogóan a bukását hozó ibizai botrányvideó készítésének körülményeit, nem tér vissza az FPÖ volt elnöke.

A hét kérdése

Itt a nyár, itt a strandszezon, itt az idő elámulni azon, hogy hol tart még mindig a magyar gasztronómia. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A kilencvenedik. A pesti Duna-korzón, június 13-17. között.

A borzalmas név ellenére is érdemes újragondolni mindazt, amit erről az unalmasnak tűnő fajtáról tudni vélünk. Június 22.

A Piacok Napján az Erzsébet tér egy hatalmas közösségi piaccá változik, idén már 6. alkalommal, június 23-án.

JazzTM, július 5-7. között Európa 2021-es kulturális fővárosában. Elég erős lineuppal, a közelben!

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogy történt a rendszerváltás? Mit kell tudni a prágai gólemről? Milyen bosszúra készül az Álmok Fejedelme? Könyves Kálmán!

Valerij Pekar szerint az egész nyelvtörvényügy csak egy háborús ország átmeneti problémája. Interjú.

Amikor mi olyan speciálisnak érezzük magunkat, nem árt elmenni egy magát ugyanúgy meg- és feltalálni igyekvő másik volt szocialista fővárosba.

Ellenőriztük, mennyire vannak képben az emberek azzal, hogy kikre is lehet szavazni. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás