+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2018. október 30. kedd, 16:13
Már az RTL Klub vasárnap esti vetélkedőjében is felhasználták az elmúlt tíz év legszórakoztatóbb viccét, a shittyflute-ot. Az Azonnali pedig elmondja, mi ez az egész azon túl, hogy baromi vicces.

Kifejezetten szeretek tévézni, ráadásul a focin és a Film+ kínálatán kívül a kereskedelmi csatornák főműsoridős kínálatával is szeretek képben lenni. Ezért például néztem tegnap az RTL Klubon futó Fantasztikus négyest, amit az Éjjel-nappal Budapest bolondjaként befutott Lali nyert. 

 

De igazából nem Laliról akarok írni, hanem Lali produkciójáról, amiben felettébb szórakoztató módon kamuartistáskodott egyet, miközben a háttérben Celine Diont furulyázott tök hamisan (ide kattintva megtekinthető). Az utóbbi a fontos, hiszen ezzel, bár kicsit elkésve, de végre nagyközönség elé került a világ legjobb mémje,

 

a shittyflute!

 

A mondjuk szarfurulyának fordítható műfajnak a nevében is tartalmazza a lényeget: slágerek zenei alapjára furulyáznak rá emberek rettentő szarul. 

 

Például így az A-ha slágerére!

 

 

De megkapta a magáét Britney Spears is

 

 

Sőt, a System of a Downnak is jól áll!

 

 

Az aktualitások kedvelőinek pedig a Despacito is elérhető.

 

 

Ahogy hallható, az RTL azért nem mert annyira fájóan hamis furulyát használni, mint az igazi nagypályások, de a lényeg úgyis az, hogy kiderüljön:

 

szarul elfurulyázni dalokat nem csak vicces, hanem egyenesen a humor magasiskolája!

 

A hatásmechanizmus is ér egy elemzést: eleve ott vannak a mindenki által ismert slágerek, amiket ha valaki nagyon elront, akkor már furulya nélkül is milliós nézettségek jönnek belőle össze Youtube-on. Aztán ugye ott van a furulya, ami úgy általában a legbénább hangszerek között van a társadalom szemében, és tulajdonképpen egy felnőtt embernek sem áll jól a kezében. És persze ott van a metahumor része, amikor nem is értjük, miért röhögünk ezen hangosan.

 

Bár a műfaj a Shittyflute nevű Youtube-csatorna megjelenésével lett igazán népszerű, igazán szarul elfurulyázott dal először 2009-ben lett népszerű, amikor egy Matt Mulholland nevű Youtuber nyúlt hozzá Lalihoz hasonlóan Celine Dion My Heart Will Go Onjához. 

 

 

Az azt követő években elszórtan jelentek meg klasszikusok: a 20th Century Fox főcíme például óriásit futott, de az igazi robbanás a talán német, talán spanyol DJ Detweiler megjelenése volt: ő furulyázta fel például Vangelis klasszikusát is. Az alkotás eredetileg Soundcloudon volt elérhető, de onnan idő közben a művész minden számát törölték jogdíjproblémák miatt.

 

 

Detweiler nem csak feltöltött dalokat, de az elmúlt pár évben konkrétan turnézni indult, DJ-szettjein pedig akár jungle számokat is élvezhetünk fülsüketítő furulyázással. Novemberben például Kanadában lép fel a breakcore színtér egyik istenségének számító Duran Duran Duran társaságában. Fent látható a zenéhez hasonló ízlésben készült 2015-os turné flyere. (Itt jelezném bárkinek, aki szervez bulikat, hogy sokkal jobb hely lehetne Magyarország egy DJ Detweiler-fellépéstől!)

 

2014-ben indult útjára a már említett Shittyflure csatorna, ami a Detweilernél jóval kommerszebb irányt képviseli: itt tényleg csak nagyon ismert dalok vannak elrontva, viszont jelenleg 450 ezer feliratkozónál jár. 

 

A shittyflute-ban rejlő potenciált mi sem mutatja jobban, hogy másolatai is vannak: a Jurassic Park főcímének tönkretételét már majdnem 15 millióan nézték meg az interneten. 

 

 

A végső áttörést a Buzzfeed gyűjtése hozta, de azóta már foglalkozott a műfajjal az eredetileg igényes elektronikus zenékre szakosodott Electronic Beats is.

 

A határ a csillagos ég, hiszen Lali egy vasárnap főműsoridőben futott vetélkedőt is meg tudott nyerni a shittyflute segítségével, bizonyítva kicsit azt is, hogy a magyar tévénézők sincsenek teljesen beoltva minőségi humor ellen.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az akciói elnagyoltak, a befejezése bátortalan, így a saját gyártású német Netflix-sorozat, a Wir sind die Welle (A hullám mi vagyunk) újbalos netflixes kultsorozat helyett kihagyott ziccer marad. Spoileres kritika.

Ilija Ivić az első koszovói szerb, aki Koszovó nemzeti mezét húzza fel Szerbia helyett, édesanyját ezért rúghatták ki pristinai munkahelyéről.

Arra kéri a koronavírus-gyanús helyeken járt dolgozóit az Európai Parlament, maradjanak otthon. Az Európai Bizottság viszont már kevésbé szívbajos.

Újabb négy politikus távozott, mert nem látnak már lehetőséget a konzervatív, jobboldali politizálásra.

Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás