Négy országban is érzékelték a romániai földrengést

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.10.29. 08:34

Románia exportál!

Négy országban is érzékelték a romániai földrengést

A Richter-skála szerinti 5,8-as erősségű földrengés rázta meg Romániát Vrancea megye térségében vasárnap hajnalban, a rengéseket ugyanakkor Ukrajnában, Moldovában és Bulgáriában is érezni lehetett – írja a Novonite hírügynökség.

A földmozgás néhány másodpercig tartott 3:38 perckor. A román országos földfizikai intézet szerint 150 kilométeres mélységben volt az epicentruma. Az ehhez legközelebb eső települések Nehoiu (21 km), Kovászna (35 km), Bodzaforduló (41 km), Kézdivásárhely (49 km) voltak.

A földmozgás hatására az erdélyi Bodzafordulón megszakadt az áramszolgáltatás, de rövid időn belül elhárították a meghibásodást. A Kovászna megyei katasztrófavédelem sajtószóvivője, Marius Tolvaj az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy nem érkezett bejelentés arról, hogy anyagi kár keletkezett volna a földmozgás nyomán.

A földrengés a fővárosban is észlelhető volt. A bukaresti mentőszolgálat vezetője, Alis Grasu szerint a földmozgást követő 15 percben 12 hívás érkezett az 112-es segélyhívó számra, a legtöbb esetben pánikroham miatt.

Az INFP igazgatója, Constantin Ionescu szerint Vrancea térségében nem számít rendkívülinek ez a szeizmikus tevékenység, utórengések nem várhatók, vagy ha lesznek is, sokkal kisebb intenzitásúak. Legutóbb 2016 szeptemberében és decemberében regisztráltak 5-ösnél erősebb földmozgást Romániában, mindkettő a Richter-skála szerinti 5,8-as erősségű volt. 2018-ban eddig ez volt a legerősebb földmozgás az országban – tette hozzá a szakember.

Romániában az utolsó nagy, 7,2-es szintű földrengés 1977-ben következett be, akkor majdnem 33 ezer épület dőlt össze, főleg a fővárosban volt sok halálos áldozat: 1570 ember hunyt el.

Nem csak Romániában, hanem például a bulgáriai Svisztov városában is összedőlt néhány tömbház, több, mint százan haltak meg ott ennek következtében.

FOTÓ: Wikimedia

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek