Jóval öregebb a kakaó, mint korábban gondolták

2018.10.29. 20:30

Arra is fény derült, hogy a növény nem Közép-Amerikából származik.

Jóval öregebb a kakaó, mint korábban gondolták

Egy ecuadori ásatáson feltárt leletek tanúsága szerint Dél-Amerikában már 5400 évvel ezelőtt is használták a kakaófa háziasított fajtáját – írja az AP.

Az ősi kultúra vélhetően nem csokoládét, hanem fermentált italt készített a kakaóbabból,

a Felső-Amazonas menti bennszülött népességhez hasonlóan. A most előkerült kerámiákon több különböző tesztet elvégeztek, és a megmaradt növényi DNS-t is vizsgálták. Az eredmények mind alátámasztják az új teóriát.

A tudósok korábban azt hitték, hogy a növény termésének magját csak 1500 évvel később, és innen több mint kétezer kilométerrel északabbra, a mai Mexikó területén kezdték el először felhasználni.

A csokoládé Amerika felfedezésével indult világhódító útjára. Az akkoriban még elsősorban ital formájában ismert  különlegességgel az aztékok ismerették meg spanyolokat. A csokoládé rendkívül kedvelt csemege lett a madridi királyi udvarban, majd gyorsan elterjedt Nyugat-Európában is. A kereslet annyira megnőtt a kakaó iránt, hogy a többi gyarmattartó birodalom is elkezdte termeszteni a növényt az erre alkalmas klímával rendelkező területein. A csokoládé népszerűsége mind a mai napig töretlen.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek