Anyu, miért születtem meg? ORBÁN MIATT!

Pintér Bence

Szerző:
Pintér Bence

2018.10.29. 10:22

Mi lesz azokkal a párokkal, akik bevállalják a három gyereket, hogy megkapják a CSOK-ot, aztán még hazafias köteleségük teljesítése előtt szétmennek?

Ezt a cikket az Azonnali Reggeli fekete nevű hírlevelének olvasói már ma reggel megkapták postaládájukba. Kérj hírlevelet te is!

A kormány az egyik kezével elvesz, a másikkal meg ad. Rekordsebességgel törölték el a lakástakarékpénztárak állami támogatását október közepén, hogy egy hétre rá bejelentsék: a megspórolt összeget a CSOK-hoz (családok otthonteremtési kedvezménye) kapcsolódó kedvezményes hitel bővítésére fordítják.

A kamattámogatás, ami eddig a háromgyerekeseknek (vagy a három jövőbeli gyermeket bevállalóknak) járt, az már a kétgyerekeseknek is jár új lakásra; a háromgyerekeseknek pedig 10 helyett 15 millió forintig támogatják a hitelét.

Az irány egyértelmű: míg LTP-t bárki köthetett mindenféle meglévő vagy tervezett gyerek nélkül, addig a CSOK a kormány demográfiai céljait összeköti az egyébként rendkívül bőkezű támogatással.

(Bár kevésbé bőkezűként tűnik fel a dolog, ha megnézzük, hogy a CSOK milyen hatással volt az ingatlanárakra. Én kétgyerekesként például Budapesten még a CSOK segítségével sem lennék sokkal előrébb, mint korábban.)

Van azonban egy olyan probléma, amiről én már azóta gondolkodom, mióta először hallottam a CSOK-ról, és főleg arról a részéről, hogy még nem létező gyerekeket bevállalva is lehet igényelni. Mert elsőre ez nem tűnik rossz ötletnek: nyilván könnyebb egy saját lakást teleszülni bátor kis magyar csemetékkel, mint a havi fizetésed felét egy albira elköltve kuporgatni, és várni arra, hogy egyszer majd biztos tudsz venni egy lakást.

Második ránézésre viszont rögtön észrevehetjük a jövőbeli katasztrófa magvait: mi van akkor, ha bevállaljátok a három gyereket, megkapjátok a 10+10 millát, aztán mondjuk kiderül, hogy a férjed félrekefélt a titkárnővel, és el szeretnél válni, közben meg még csak egy vagy kettő gyerek készült el?

A CSOK lehet az új devizahitel

Mindez azért lett most aktuális, mert a hvg.hu a múlt héten már cikkezett arról, ami nekem a CSOK kezdete óta fejemben motoszkál: mostanában többször keresik a bankokat olyanok, akik vállalták, hogy három gyerekük lesz, megkapták a csokot, majd nem sokkal később elváltak. Ilyenkor pedig bizony vissza kell fizetni az ingyenpénzt.

Mintha semmit sem tanult volna a politikai vezetés a devizahiteles fiaskóból, de tényleg. Ha a magyaroknak iszonyatosan sok pénzt ígérsz, és annak a fő feltételéül azt szabod, hogy be kell mondani, hogy bevállalsz három gyereket, akkor be fogják mondani. Mi sem könnyebb! Három gyerek? Ugyan már, gyerekjáték.

Ha mondjuk valakinek már van egy vagy kettő, azt mondom, felelősen tud vállalni még egyet vagy kettőt; de nem egy példát ismerek a saját környezetemből, ahol friss házas fiatalok rögtön a háromra mentek úgy, hogy 1. azt sem tudják, hogy lehet-e például gyerekük; 2. és azt sem tudják, hogy mivel jár akár egy gyerek megszülése és gondozása.

Márpedig egy párkapcsolat valódi töréstesztje nem az, hogy ki hajtja le a vécéülőkét pisilés után, hanem az, ha lesz egy gyerek.

(Gyakran hallom, hogy valakik azért vállalnak gyereket, hogy megmentsék a házasságukat – kevés nagyobb baromság van.) És persze ezen túl is történhet bármi, aminek válás lesz a vége.

A következmények pedig súlyosak: ugyan ad pár mentőövet a szabályozás (pl. elhunyt házastárs, orvosilag igazolt meddőség, halva született gyermek, fogyatékosság, stb.),

de ha nem tartozol ezekhez a kategóriákhoz, akkor bizony vissza kell fizetni a pénzt.

A hvg.hu cikke szerint a mostani alapkamat mellett az egy vagy két gyereket vállalók 0,9, a három gyereket ígérők 4,5 százalékos kamattal fizethetik vissza a csokot, ha nem lesz elég gyerekük.

(És akkor még nem beszéltünk arról, hogy most dübörög a gazdaság, de a következő összeomlás bármikor ott lehet a kanyarban.)

A másik opció pedig talán még ijesztőbb: a szülők – bár mondjuk apuka félrekefélése miatt gyűlölik egymást – mégis inkább egyben tartják a családot és gyártják a gyerekeket, hogy ne kelljen visszafizetni a CSOK-ot. Micsoda boldog kép ez. Anyu, miért születtem meg? ORBÁN MIATT!

Tetszett a cikk? Ha kérsz még ilyeneket, iratkozz fel a Reggeli fekete nevű hírlevelünkre! Hetente háromszor küldjük!

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek