A lengyel elnök megint kéri a németeket, hogy fizessenek a második világháború miatt. És nekünk ki fog fizetni? Szavazz!

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.10.29. 07:27

A labancok, a komcsik, netalántán fizessen Soros?

A lengyel elnök megint kéri a németeket, hogy fizessenek a második világháború miatt. És nekünk ki fog fizetni? Szavazz!

Lengyelország elnöke, Andrzej Duda ismételten kéri Németországot, hogy fizessenek a második világháború során elkövetett megszállásért, és a területén elkövetett bűncselekményekért.

Duda szerint a kompenzációs tárgyalásoknak még nincs vége. A német kormány meg azt állítja, hogy már évekkel ezelőtt született megegyezés annak mértékéről, mikéntjéről.

Az elmúlt hónapokban a lengyel nacionalista kormány is többször kérte, hogy Németország fizesse ki a lengyeleket, felállítottak egy parlamenti vizsgálóbizottságot is, hogy megnézzék, milyen tárgyalások voltak, és mennyit kellene a németeknek fizetni, amennyiben az ország jogosult erre. És az jött kia az eredményből, hogy Varsó földig rombolása, valamint az emberi életekben elszenvedett kár miatta a németeknek körülbelül 700 milliárd dollár kártérítést kellene kifizetniük.

A németek azonban azt mondják, ők 1945 után fizettek a Szovjetuniónak, és ennek egy része a lenygelekhez ment, Lengyelország ráadásul a rendszerváltás után kétszer is rendezte a kérdést már az újraegyesített Németországgal: a német–lengyel jószomszédi egyezmény keretében Németország rábólintott, hogy a világháborús kompenzáció gesztusaként félmilliárd márkát adjanak egy varsói alapítványnak, 2 milliárdot pedig a náci kényszermunkatáborok lengyel áldozatainak fizettek ki.

A 2004-es EU-s csatlakozásnál Lengyelország újra deklarálta, hogy nem igényel újabb kártérítést.

Duda azután nyilatkozta az ismételt kártérítési igényt, hogy Berlinben találkozott Frank-Walter Steinmeierrel, a német elnökkel, és napokkal azelőtt, hogy a két ország között kormánytalálkozó lenne.

Elképzelhető, hogy ez okoz némi feszültséget a két ország vezetése között. De miért csak a németek kérjenek kártérítést, nekünk nem kellene? Hiszen a mi területünkön is elkövettek ezt-azt, ezek-azok. Nem kellene követelni a magyar kormánynak a kompenzációt? És ha igen, kitől?

FOTÓ: Wikipédia.

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek