Európai FBI-t vetne be Orbánék ellen Guy Verhofstadt

Szerző: Bukovics Martin
2018.10.29. 09:49

A liberális politikus a bécsi Die Presse olvasóival osztotta meg a tervét.

Európai FBI-t vetne be Orbánék ellen Guy Verhofstadt

Guy Verhofstadt, az EU brexitügyi főtárgyalója, az Európai Parlament liberális ALDE-frakciójának vezetője hosszú véleménycikket szentelt az osztrák konzervatív Die Presse napilap hétfői számában Orbán Viktornak és a lengyel Jaroslaw Kaczynskinak. A cikk fő megállapítása, hogy a populista politikusok ugyan tisztább közéletet ígérnek mindenhol szerte Európában, ám ezt nem váltják be soha, ellenkezőleg: maguk profitálnak a leginkább abból a rendszerből, amit kritikával illetnek. 

Verhofstadt úgy látja, a kelet- és közép-európai „mini Trumpok” valódi célja éppen ez: hogy a lehető legjobban kiaknázzák a rendszert, hogy a lehető legtöbb profitot zsebre vágják belőle.

Mindezt Donald Trump amerikai elnökválasztási kampányban tett kijelentésével illusztrálta a politikus. Trump akkor a washingtoni politikai elitre célozva azt mondta, célja, hogy lecsapolja az ottani mocsarat. Verhofstadt szerint a mocsarat az EU-ban a  korrupt kelet-európai populisták idézik elő szabadság- és demokráciaellenes intézkedéseikkel, illő lenne hát lecsapolni.

A cikkben Verhofstadt viszonylag röviden és kifejezetten felületesen taglalja, milyen intézkedéseket tett a két illiberális kelet-európai vezető a demokrácia és a jogállamiság lebontására: Lengyelország esetében a civileknek járó támogatások elosztásának centralizálását és a PiS-kormánnyal kritikus médiumok kormányzati cseszegetését rója fel a liberális politikus. Az orbáni Magyarország esetén jóval hosszabb bűnlajstromról szerezhetnek tudomást a Die Presse olvasói. Verhofstadt a komolyabb összegű külföldi támogatásban részesülő civil szervezetek megbélyegzése kapcsán putyini mintáról ír, és azt sem felejti el megemlíteni, hogy a Transparency International korrupcióindexében Magyarország mára Malajzia és Szaúd-Arábia mögé süllyedt.

De ezek csak ahhoz kellettek, hogy felvezesse a cikk lényegi részét.

„Az Orbán-kormány tagjai mára már rendszeresen magánrepülőkön utaznak focimérkőzésekre és ingyenes vadászati kirándulásokra szerte Európában, és az is ismert mostanra, hogy a kormánytagok magyar oligarchák társaságában luxusyachtoznak. A közbeszerzési megbízásokat rendszeresen 25 százalékkal a piaci ár fölé árazzák” – írja Verhofstadt, megemlítve, hogy a magyar miniszterelnök lassan ki se látszik a korrupciós ügyekből.

Szerinte nem csoda hát, ha az Európai Parlament a Sargentini-féle „megsemmisítő jelentésre” hivatkozva megszavazta a hetes cikkelyes szankciós eljárást Magyarország ellen. Verhofstadt szerint bár a populisták rendre arról szónokolnak, hogy korrupt elitek szállták meg az európai országokat, valójában pont ezen populisták miatt romlik egyes EU-tagállamok megítélése. Hataloméhségük, személyes meggazdagodás iránti vágyuk, autoriter hajlamuk pedig a legnagyobb akadálya annak, hogy a közjó érdekében cselekedjenek, ahogy azt eredetileg ígérték választóiknak, írja a liberális politikus, aki szerint a közjó helyett a nép általában növekvő egyenlőtlenséget, korrupciót és bűnözést kap csak tőlük.

Verhofstadt ezért a Die Presse-cikkben

azt szorgalmazza, hogy az Europolt erősítsék meg annyira, hogy az lényegében egy EU-s FBI-ként tudjon felgöngyölíteni korrupciós ügyeket (is).

„Ez azt jelentené, hogy jogosultsága lenne arra, hogy bárhol az EU területén vizsgálódni kezdjen, és kötelezze a tagállami bűnüldöző hatóságokat arra, hogy együttműködjenek a nyomozásaikban” – írja a politikus, hozzátéve: az Európai Unió alapértékeinek védelmében ennél lejjebb nem adhatjuk.

FOTÓ: Wikipedia

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek