+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. október 27. szombat, 19:30
Épp egy éve akart függetlenedni Katalónia, azóta súlyos gondok voltak a pártban.

Épp egy évvel a bukott katalán függetlenedés után a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért pártcsoportosulás (rövidebb nevén ALDE) úgy szavazott, nem kérnek a továbbiakban a katalán szeparatista pártból az Európai Parlamentben – írja a Politico. A kacifántos rövidítést használó PDeCAT kizárásáról közleményben hangsúlyozták, hogy nem a párt függetlenedési vágyai miatt történt.

 

„A döntés nem állásfoglalás az ALDE részéről a spanyol belső vitákban. Továbbra várunk is minden liberális és demokratikus pártot Katalóniából" – áll az ALDE közleményében. 

 

A történéseknek inkább ahhoz van köze, hogy a PDeCAT több szinten is súlyos válságban van: egykori vezetőjük, Charles Puigdemont a balhékba torkollt függetlenségi népszavazás óta hol Németországban, hogy Brüsszelben van. A németek hűtlen kezelés miatt végül kiadhatják, de egy konzervatív német EP-képviselő például épp az Azonnalinak mondta el, hogy menedékjogot adna Puigdemontnak, de a 7-es cikkelyes eljárást is indokoltnak tartaná a népszavazási botrány miatt Spanyolországgal szemben.

 

Jogerős ítélet még nincs a kiadatásról, úgyhogy valószínűleg sokáig elhúzódik az ügye. Közben ősz óta a párt több tagja is korrupciógyanúba keveredett, és jelenleg is nyomozás folyik ellenük. 

 

FOTÓ: Pixabay

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A koronavírus-járvány miatt a tavalyi évhez hasonlóan bár nagyobb számban, de még mindig csak saját, szaúdi állampolgárai vehetnek részt az idei mekkai zarándoklaton.

Egy hónapig minden a fociról fog szólni, a szurkolók közös mámorban ünneplik csapataik győzelmét a kocsmák teraszain és az utcákon. Összeszedtünk tizenegy helyet Budapesten, ahol megúszhatod mindezt.

Lukasenka így akar elébe menni az uniós szankciónak, ugyanis az unió szigorítana az eddig bevezetett fegyverembargóján.

A független képviselő szerint a pontszerzés is már akkora népünnepélyt váltana ki, hogy sokan bizony nem tudnának másnap munkába menni.

Így jelenleg az LMP titkárát már kettő, míg a DK-s Czeglédy Csabát egy párt támogatja. Ugyanakkor elég szoros előválasztást ígér kettejük harca.

A hét elején meghirdetett akció igen népszerű: reggel már rengetegen álltak sorba az oltásért, majd azt követően miccsért és kenyérért.

Ötszáz évvel ezelőtt halt meg Bakócz Tamás érsek. Ő volt az egyetlen magyar főpap, akinek lehetősége nyílt megszerezni Szent Péter trónját.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A helyszín Mecseknádasd, de Pécsről és Szekszárdról különbuszok is mennek majd a helyszínre. Június 12., érdemes már most foglalni!

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás