+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. október 27. szombat, 19:30
Épp egy éve akart függetlenedni Katalónia, azóta súlyos gondok voltak a pártban.

Épp egy évvel a bukott katalán függetlenedés után a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért pártcsoportosulás (rövidebb nevén ALDE) úgy szavazott, nem kérnek a továbbiakban a katalán szeparatista pártból az Európai Parlamentben – írja a Politico. A kacifántos rövidítést használó PDeCAT kizárásáról közleményben hangsúlyozták, hogy nem a párt függetlenedési vágyai miatt történt.

 

„A döntés nem állásfoglalás az ALDE részéről a spanyol belső vitákban. Továbbra várunk is minden liberális és demokratikus pártot Katalóniából" – áll az ALDE közleményében. 

 

A történéseknek inkább ahhoz van köze, hogy a PDeCAT több szinten is súlyos válságban van: egykori vezetőjük, Charles Puigdemont a balhékba torkollt függetlenségi népszavazás óta hol Németországban, hogy Brüsszelben van. A németek hűtlen kezelés miatt végül kiadhatják, de egy konzervatív német EP-képviselő például épp az Azonnalinak mondta el, hogy menedékjogot adna Puigdemontnak, de a 7-es cikkelyes eljárást is indokoltnak tartaná a népszavazási botrány miatt Spanyolországgal szemben.

 

Jogerős ítélet még nincs a kiadatásról, úgyhogy valószínűleg sokáig elhúzódik az ügye. Közben ősz óta a párt több tagja is korrupciógyanúba keveredett, és jelenleg is nyomozás folyik ellenük. 

 

FOTÓ: Pixabay

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sokáig tartott, de a Momentum is kimondta: Orbán Viktor leváltáshoz egyetlen közös listán kell indulnia a hatpárti ellenzéknek. Ezzel gyakorlatilag a listaállítás körüli vita eldőlt.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás