Az osztrák vasút begyógyít egy Trianon által ejtett mély magyar sebet

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.10.26. 17:06

Eddig nem volt közvetlen vonatjárat Bécs és Kolozsvár között. Decembertől már lesz. A MÁV felkötheti a gatyáját.

Az osztrák vasút begyógyít egy Trianon által ejtett mély magyar sebet

Az osztrák állami vasútvállalat, az ÖBB decembertől létrehoz egy közvetlen járatot Bécs és Kolozsvár között, amely át fog haladni Budapesten és Nagyváradon is – írja a Hotnews román hírportál. Az ÖBB Európa egyik legnagyobb és legismertebb vasúti vállalata, idén rekordmennyiségű, 250 millió utast szállított. A járatnak Erdély lesz a neve (Transilvania), és december 9-től fog járni.

Mindezidáig nem volt közvetlen járat a két város között, aki Bécsből Kolozsvárra akart menni, annak át kellett szállnia Budapesten.

Az új járat 10:42-kor fog indulni Bécsből (13.40-kor indul Budapest-Keletiből tovább) és 22:25 perckor fog megérkezni Kolozsvárra, a két város között 23 megálló lesz beütemezve. Visszafele 7:40-kor indul (Budapestre 14:20-kor érkezik) és 17:21-kor fog célba érni Bécsben.

Valószínű, hogy az ÖBB új járata nagy konkurenciát fog jelenteni a MÁV-nak, hiszen a magyar államvasutaknak is van egy 6:44-kor induló vonata Budapestről, csakhogy az ÖBB olyan szolgáltatásokat is fog nyújtani, ami az Ady nemzetközi gyorson nem elérhető, például lesz büfékocsi rajta, ami már önmagában elég nagy luxus a Románia és Magyarország közötti járatokon. 

További érdekesség, hogy miután a WizzAir beszüntette, pontosabban Marosvásárhelyre költöztette a Budapest-Kolozsvár repülőjáratot, légi úton nincs közvetlen összeköttetés Erdély és Magyarország fővárosa között. Nem úgy egy osztráknak, aki országa fővárosának közelében él: Bécs és Kolozsvár között továbbra is vígan röpköd a Wizz Air.

Igaz, csak heti kétszer.

Ha érdekel, miért éri meg legalább egyszer megnézni Kolozsvárt, nézd meg a videót, amit a Kolozsvári Magyar Napokon készítettünk a Szent Mihály-templom tornyából:

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek