Csak a CEU egy része költözik Bécsbe

Szerző: Hutter Marianna
2018.10.25. 15:21

Az egyetem mindenképpen indít amerikai akkreditációjú képzéseket Bécsben, de magyar oktatási-kutatási tevékenységei sem szűnnek meg teljesen.

Csak a CEU egy része költözik Bécsbe

Még nem tudja a CEU, hány munkatársának kell Bécsbe költöznie – mondta el Michael Ignatieff, a CEU rektora az Azonnali kérdésére az intézmény csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az eseményen részt vett még a CEU vezetéséből Enyedi Zsolt, Fodor Éva, illetve Liviu Matei.

Az egyetem azt jelentette be, hogy kuratóriumának döntése szerint az amerikai akkreditációjú és mester és doktori programjaira jelentkező új évfolyam hallgatói a 2019-20-as tanévtől a CEU új bécsi kampuszán fognak tanulni.

A döntés december elsejétől lép életbe, mert abban reménykednek, hogy addig még mégiscsak sikerülhet tető alá hozni egy megállapodást a kormánnyal, például David Cornstein amerikai nagykövet segítségével, de az egyetem úgy tudja: a kormány jelezte, hogy nem fogják aláírni a megállapodást.

„Kiszorítottak minket az országból, ami huszonöt éven át az otthonunk volt” – mondta Ignatieff.

A rektor hangsúlyozta: nagyon elkötelezettek a maradás mellett, de ők hiába teljesítették mindkét feltételt, a kormány hivatalosan ezt nem hajlandó elismerni. Vagyis már megvan a New York állam és a magyar kormány közt kötendő megállapodás tervezete és már arról is van igazolásuk az amerikai féltől, hogy sikerült felsőoktatási képzést elindítaniuk az USA-ban. 

Ezt a magyar kormány delegáltjai is láthatták, az Egyesült Államokban jártak ezt ellenőrizni, sőt: Ignatieff szerint szóban el is ismerték, hogy a CEU teljesítette a feltételeket. Utóbbit például Palkovics László innovációs miniszter is megerősítette Liviu Matei szerint.

Matei arról is beszélt, 1956 óta ennyi embernek nem kellett elköltöznie Magyarországról.

A költözéstől függetlenül a CEU európai akkreditációjú képzései Budapesten maradnak, és az egyetem épületeiben is szeretnének minél több oktatási és kulturális tevékenységet folytatni, erre az egyetem kuratóriuma plusz forrást is megítélt. Ám az Azonnali kérdésére se árulta el a rektor, mekkora összegbe fog kerülni a költözés, csak annyit mondott: magas költsége lesz.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, a magyar fővárosban marad a CEU történelmi archívuma, illetve igyekeznek itt tartani könyvtáruk akkora részét is, amekkorát csak lehetséges. Egyébként akkor is elindul a CEU bécsi kampusza, ha mégis sikerült megállapodni a magyar kormánnyal, mert ez kiszélesíti a diákok lehetőségeit. A kérdésre, hogy miért nem várták meg, hogy például az Európai Unió bírósága döntést hozzon az ügyben, arról beszélt: a diákok érdekében kellett lépniük, nem várhattak tovább. 

FOTÓ: CEU / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek