Puzsér: A politikusok hazudoznak, uszítanak, én viszont csak indulok egy választáson

Szerző: Fekő Ádám
2018.10.24. 17:25

Szavazna-e saját magára Puzsér Róbert? Miért nem tartja magát politikusnak? Lesz-e rendes programja? Feltétele-e a politikai alkalmasságnak két Orbán-lány megkülönböztetése? A független főpolgármester-jelölt azt is elmondta az Azonnalinak, hogy a politikai eliten kívül lényegében bárkire szavazna, és az LMP-vel akkor vállalna közösséget, ha a párt visszatérne a kezdeti zöld baloldalisághoz. Interjú.

Puzsér: A politikusok hazudoznak, uszítanak, én viszont csak indulok egy választáson

Milyen érzés, hogy először mondtál beszédet politikusként az LMP-ifik október 23-i fáklyás felvonulásán?

Nem vagyok politikus, határozottan visszautasítom, hogy az lennék.

A politikusok hazudoznak, uszítanak, savat csöpögtetnek a huszadik századi sebekbe. A politikusok a gazdasági holdudvaruknak megrendeléseket lobbiznak, és a kádereiknek pozíciókat könyörögnek ki,

emellett pedig indulnak a választásokon köztisztségekért. Én ezekből a feltételekből egyedül azt teljesítem, hogy indulok egy választáson köztisztségért. Hadd ne tekintsem magam politikusnak, és hadd utasítsam vissza akár a kísérletét is az elmúlt 30 éve politikai garnitúrájával való összemosásnak.

A te színrelépésednek lehet köze ahhoz, hogy az emberek megunták a hagyományos politikusokat, és híres embereket, aktivistákat szívesebben látnak már?

Ha aktivisták és máshonnan ismert emberek kellenek ahhoz, hogy a politika visszatérjen az elvi alapokhoz, akkor lehet abban bízni, hogy ha a politikai garnitúra alkalmatlan arra, hogy megújítsa önmagát, akkor majd külső vérfrissítés nyomán új normákat tanulhat meg.

Szavaznál saját magadra?

Szavaznék, sőt, ezen a politikai eliten kívül kvázi bárkire.

Számítasz arra, hogy az interneten produkált hírneved szavazatokat hozhat? Újabban Dancsó Péter kezdett parodizálni a „Guruló Budapesttel”.

Lehetséges, nem tudom. Nem kalkulálok, számolgatok, nem akarok jól járni, szavazatokat maximalizálni, becsatornázni a Dancsó-követőket a „puzsérizmus” meg a Sétáló Budapest mögé, de ha egyre több emberhez jut el ez az üzenet, és az alternatív jövő lehetősége, a zöld, autómentes, összefüggően besétálható Budapest koncepciója, akkor én örülni fogok annak. Majd a budapestiek eldöntik, hogy kérnek-e ebből, vagy sem.

Várható ennél konkrétabb program a főpolgármester-jelöltségre, vagy ez a fő csapásirány?

Ez a fő csapásirány, és ez az egy fő programpont. Ez persze azt is jelenti, hogy jövő májusra nagyon ki lesz dolgozva. 

Annak, aki szeret programokat olvasni, intenzív elfoglaltságot tudok ígérni.

Az LMP rendezvényén lépsz fel, van valami elvi közösséged is a párttal?

Előbb a pártnak kellene eldöntenie, hogy milyen elvi közösség mentén szerveződik. Azzal, ami annak idején megalakult, azaz azzal, amit a párt kezdeteinél még képviselt, nagyon-nagyon szoros elvi közösséget vallok. Tehát azzal baloldali zöld gondolattal, ami szülte őket. De

hogy az LMP ezzel jelenleg hogy áll, azt el kéne dönteniük. Ha visszatér a saját gyökereihez, akkor bennem ebben partnerre fog találni.

Mondhatjuk, hogy te észre fogod venni, hogy ki utazik Orbán Viktor lánya helyett a repülőgépen?

Nem gondolom, hogy ez lenne a politikai alkalmasság feltétele vagy definíciója. Lehet, hogy nem fogom észrevenni. De az a kérdés vajon miért nem vetődik fel, hogy ha nem az az Orbán-lány volt, hanem egy másik Orbán-lány, egy főtiszt lánya, akkor ő hogy került a katonai repülőgépre? Neki talán ott van a helye? Értjük, hogy nem Orbán Viktor lánya volt, de onnantól kezdve akkor ez már egy ezredes magánügyének számít, hogy a saját lányát egy katonai repülőgépen szállítgatja? Erre miért nem kérdezünk rá?

Akkor rákérdezek, szerinted miért?

Mert a politikai bulvár igényeit kielégíti, ha Orbán Viktor lányáról van szó, de ha nem róla van szó, akkor senkinek nem jut eszébe rákérdezni arra, hogy mit keresett az a csöpp lány egy katonai gépen.

Ha érdekel, mit szól Puzsér főpolgármester-jelöltségéhez az LMP október 23-i tüntetésének közönsége, akkor ez a videó neked szól!

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek