Komoly próbatétel előtt áll Merkel Hessenben

Szerző: Bakodi Péter
2018.10.24. 07:30

A vasárnapi tartományi választás alapvetően határozhatja meg a kancellár jövőjét. A legfrissebb felmérések szerint a CDU akár mandátumai harmadát is elveszítheti.

Komoly próbatétel előtt áll Merkel Hessenben

Elég szép számban vesz részt Angela Merkel a hesseni kampányrendezvényeken, így próbálva meg megakadályozni a CDU várható visszaesését a vasárnap esedékes tartományi választáson – számolt be a Spiegel reggeli hírlevele. A kancellár párton belüli ellenfelei zárt ajtók mögött már sorsdöntő választásról beszélnek, a bukás politikai karrierekbe kerülhet.

Mint ahogy arról már korábban is beszámoltunk az Azonnalin, Merkel népszerűsége jelentősen visszaesett az utóbbi időszakban. A németeknek már csak kevesebb mint fele örülne annak, ha a kancellár fontos politikai szerepet töltene be a jövőben is. Ezt a folyamatot a párton belül is érzékelik, és elkezdték elmozdítani Merkel szövetségeseit, kezdve Volker Kauderrel, a CSU/CSU eddigi parlamenti frakcióvezetőjével.

A CDU testvérpártja, a CSU bajor tartományi választást megelőző kampányzáró rendezvényén az Azonnali stábjának arról beszéltek a résztvevők, hogy egyáltalán nem hiányolják Angela Merkel jelenlétét. Markus Söder, Bajorország CSU-s miniszterelnöke és Horst Seehofer, a párt elnöke, egyben szövetségi belügyminiszter igencsak élesen bírálják Angela Merkelt, a menekültpolitikája miatt. A CSU csúfos eredményének azonban egy pillanatig sem örülhet a kancellár. A kudarcban egyébként is nagy szerepet tulajdonítanak neki.

Távozásról szóló pletykák ide vagy oda, Angela Merkel hesseni felszólalásai alapján most

nagyon úgy tűnik, hogy a kancellár még csak nem is gondol a távozásra.

Olyan harcos szerepben tűnt fel, amit csak hosszú ideje láthattunk tőle. Támadta az AfD-t, de közben beismerte a hibákat is. 

Ezzel pedig nem ritkán tapsvihart váltott ki a CDU támogatóiból. Ha ez valóban tükrözi a CDU bázisának attitűdjét, akkor

a párton belül Merkel eltávolításán fáradozóknak még jelentős erőfeszítéseket kell tenniük, hogy megszabaduljanak a kancellártól az év végéig.

Merkelnek azonban kisebb csodára lenne szüksége, hogy megússza a csúfos bukást Hessenben. A tartományt ugyan jelenleg a CDU és a Zöldek közösen vezetik, de a legfrissebb felmérések szerint nincs túl sok esélyük arra, hogy újból ebben a felállásban alakítsanak kormányt.

Jelenlegi együttes támogatottságuk alapján ugyanis nem tudnának a kormányalakításhoz szükséges mandátumot szerezni. Mindezt úgy, hogy a Zöldekre jóval többen szavaznának most, mint négy évvel ezelőtt.

A CDU viszont a jelenlegi hesseni képviselőinek több, mint harmadát veszítheti el a vasárnapi voksolást követően.

FOTÓ: Tobias Koch

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek