+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2018. október 24. szerda, 07:30
A vasárnapi tartományi választás alapvetően határozhatja meg a kancellár jövőjét. A legfrissebb felmérések szerint a CDU akár mandátumai harmadát is elveszítheti.

Elég szép számban vesz részt Angela Merkel a hesseni kampányrendezvényeken, így próbálva meg megakadályozni a CDU várható visszaesését a vasárnap esedékes tartományi választáson – számolt be a Spiegel reggeli hírlevele. A kancellár párton belüli ellenfelei zárt ajtók mögött már sorsdöntő választásról beszélnek, a bukás politikai karrierekbe kerülhet.

 

Mint ahogy arról már korábban is beszámoltunk az Azonnalin, Merkel népszerűsége jelentősen visszaesett az utóbbi időszakban. A németeknek már csak kevesebb mint fele örülne annak, ha a kancellár fontos politikai szerepet töltene be a jövőben is. Ezt a folyamatot a párton belül is érzékelik, és elkezdték elmozdítani Merkel szövetségeseit, kezdve Volker Kauderrel, a CSU/CSU eddigi parlamenti frakcióvezetőjével.

 

A CDU testvérpártja, a CSU bajor tartományi választást megelőző kampányzáró rendezvényén az Azonnali stábjának arról beszéltek a résztvevők, hogy egyáltalán nem hiányolják Angela Merkel jelenlétét. Markus Söder, Bajorország CSU-s miniszterelnöke és Horst Seehofer, a párt elnöke, egyben szövetségi belügyminiszter igencsak élesen bírálják Angela Merkelt, a menekültpolitikája miatt. A CSU csúfos eredményének azonban egy pillanatig sem örülhet a kancellár. A kudarcban egyébként is nagy szerepet tulajdonítanak neki.

 

Távozásról szóló pletykák ide vagy oda, Angela Merkel hesseni felszólalásai alapján most

 

nagyon úgy tűnik, hogy a kancellár még csak nem is gondol a távozásra.

 

Olyan harcos szerepben tűnt fel, amit csak hosszú ideje láthattunk tőle. Támadta az AfD-t, de közben beismerte a hibákat is. 

 

Ezzel pedig nem ritkán tapsvihart váltott ki a CDU támogatóiból. Ha ez valóban tükrözi a CDU bázisának attitűdjét, akkor

 

a párton belül Merkel eltávolításán fáradozóknak még jelentős erőfeszítéseket kell tenniük, hogy megszabaduljanak a kancellártól az év végéig.

 

Merkelnek azonban kisebb csodára lenne szüksége, hogy megússza a csúfos bukást Hessenben. A tartományt ugyan jelenleg a CDU és a Zöldek közösen vezetik, de a legfrissebb felmérések szerint nincs túl sok esélyük arra, hogy újból ebben a felállásban alakítsanak kormányt.

 

Jelenlegi együttes támogatottságuk alapján ugyanis nem tudnának a kormányalakításhoz szükséges mandátumot szerezni. Mindezt úgy, hogy a Zöldekre jóval többen szavaznának most, mint négy évvel ezelőtt.

 

A CDU viszont a jelenlegi hesseni képviselőinek több, mint harmadát veszítheti el a vasárnapi voksolást követően.

 

FOTÓ: Tobias Koch

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Itt a To Dust, vagyis Porrá trailere Röhrig Gézával, Matthew Broderickkel és egy disznóval!

Nem tudni, mikor indul el a rendszeres vasúti közlekedés Budapest és Munkács között.

Ellenzéki kezdeményezésre vitanap lesz a parlamentben az éghajlatváltozás témájában.

Jönnek a fapadosok téli akciói, úgyhogy mindenki vegyen jó vastag kabátot! Pár óra kínszenvedés után már meg is léptünk az országból egy kicsit.

Robert Habeck gondoskodik arról, hogy a német nagykoalíció már csak nevében legyen nagy.

A hét kérdése

Gruevszki egy hatszázezer eurós Mercedes miatt volt kénytelen egy kétéves börtönbüntetés elől Magyarországra menekülni. Mit kérjünk a menedékjogért cserébe? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Nyolc új filmmel és egy Arany Medvével érkezik november 15. és 19. között a Román Filmhét!

Temesváron, november 16-18. között a vicces nevű Rovinhud fesztiválon! Az Azonnali ott lesz.

Ez már BP: kóstold végig a juniboros borászok friss, 2018-as borait november 21-én!

Vázlat egy új politikához, Írók boltja, november 27-e.

DrMáriás kiállítását Orbán, Soros, Putyin és Trump ihlette. Meg még sokan. Megnyitó november 27-én az A38-on.

Ezt is szerettétek

Te hogy rövidítenéd Toroczkai László szélsőjobbos mozgalmának nevét?

Majdnem teljesen kész a december elsejei centenáriumra épülő katedrális a bukaresti parlament mögött.

Visszaszerezték a demokraták az amerikai törvényhozás alsóházát, a képviselőházat

Twitter megosztás Google+ megosztás