+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2018. október 24. szerda, 07:30
A vasárnapi tartományi választás alapvetően határozhatja meg a kancellár jövőjét. A legfrissebb felmérések szerint a CDU akár mandátumai harmadát is elveszítheti.

Elég szép számban vesz részt Angela Merkel a hesseni kampányrendezvényeken, így próbálva meg megakadályozni a CDU várható visszaesését a vasárnap esedékes tartományi választáson – számolt be a Spiegel reggeli hírlevele. A kancellár párton belüli ellenfelei zárt ajtók mögött már sorsdöntő választásról beszélnek, a bukás politikai karrierekbe kerülhet.

 

Mint ahogy arról már korábban is beszámoltunk az Azonnalin, Merkel népszerűsége jelentősen visszaesett az utóbbi időszakban. A németeknek már csak kevesebb mint fele örülne annak, ha a kancellár fontos politikai szerepet töltene be a jövőben is. Ezt a folyamatot a párton belül is érzékelik, és elkezdték elmozdítani Merkel szövetségeseit, kezdve Volker Kauderrel, a CSU/CSU eddigi parlamenti frakcióvezetőjével.

 

A CDU testvérpártja, a CSU bajor tartományi választást megelőző kampányzáró rendezvényén az Azonnali stábjának arról beszéltek a résztvevők, hogy egyáltalán nem hiányolják Angela Merkel jelenlétét. Markus Söder, Bajorország CSU-s miniszterelnöke és Horst Seehofer, a párt elnöke, egyben szövetségi belügyminiszter igencsak élesen bírálják Angela Merkelt, a menekültpolitikája miatt. A CSU csúfos eredményének azonban egy pillanatig sem örülhet a kancellár. A kudarcban egyébként is nagy szerepet tulajdonítanak neki.

 

Távozásról szóló pletykák ide vagy oda, Angela Merkel hesseni felszólalásai alapján most

 

nagyon úgy tűnik, hogy a kancellár még csak nem is gondol a távozásra.

 

Olyan harcos szerepben tűnt fel, amit csak hosszú ideje láthattunk tőle. Támadta az AfD-t, de közben beismerte a hibákat is. 

 

Ezzel pedig nem ritkán tapsvihart váltott ki a CDU támogatóiból. Ha ez valóban tükrözi a CDU bázisának attitűdjét, akkor

 

a párton belül Merkel eltávolításán fáradozóknak még jelentős erőfeszítéseket kell tenniük, hogy megszabaduljanak a kancellártól az év végéig.

 

Merkelnek azonban kisebb csodára lenne szüksége, hogy megússza a csúfos bukást Hessenben. A tartományt ugyan jelenleg a CDU és a Zöldek közösen vezetik, de a legfrissebb felmérések szerint nincs túl sok esélyük arra, hogy újból ebben a felállásban alakítsanak kormányt.

 

Jelenlegi együttes támogatottságuk alapján ugyanis nem tudnának a kormányalakításhoz szükséges mandátumot szerezni. Mindezt úgy, hogy a Zöldekre jóval többen szavaznának most, mint négy évvel ezelőtt.

 

A CDU viszont a jelenlegi hesseni képviselőinek több, mint harmadát veszítheti el a vasárnapi voksolást követően.

 

FOTÓ: Tobias Koch

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Erdős Norbert és Tőkés László is megszavazta az orosz és kínai dezinformáció elleni bizottsági határozatot, az ex-LMP-s Meszerics el se ment szavazni.

Bosznia-Hercegovina évente több százezer eurót keres azzal, hogy pénzt kér az állampolgárságról való lemondásért a nyugatra vándorlóktól. Nem keveset.

A helyi ellenzék „félretette ideológiai ellentéteit”, és kezdeményezi: a kerületi önkormányzati cégek tagadják meg a törvény alkalmazását.

Az Amazon állítja: az általuk fejlesztett robot biztonsággal képes navigálni az utcán.

Nagyobb kockázata lehet az aszpirin szedése miatt kialakuló belső vérzésnek, mint amekkora eséllyel megelőzi a szív-
infarktust vagy a stroke-ot.

A hét kérdése

Elhunyt Andy Vajna filmproducer, milliárdos, filmbiztos, tévétulajdonos. Neked melyik a kedvenc filmed azok közül, amelyekhez köze volt?

Azért ide elnéznénk

Dé:Nash, Pe$tipatkány és LIL IOM január 24-én lépnek fel.

Milyen a vidék az egyik legjelentősebb magyar képzőművész szemével?
Január 24-én kiderül!

Végig lehet kóstolni az összes hazai furmintot! Február 7-én!

Világhírű természetfotósok képeit lehet megcsodálni február 16-án Budapesten.

Franz Grabmayr osztrák festő képeit állítják ki a régió legmenőbb múzeumában, március 10-ig!

Ezt is szerettétek

Beküldtünk egy igazi székelyt a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai közé a januári kormányellenes tüntetésen.

Mi az, amit nem lehet elvitatni Orbán Viktortól és Gyurcsány Ferenctől? Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt mindent elmond az Azonnalinak.

Az ellenzék azzal is vádolja, hogy orosz ügynök: a radikális, nem PiS-tag politikus a lengyel-fehérorosz kapcsolatok egyik legaktívabb támogatója.

Az Azonnali bemutatja a tényleges frontvonalakat és a heterogén szerb ellenzéket.

Twitter megosztás Google+ megosztás