+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2018. október 23. kedd, 07:50
Az amerikai környezetvédelmi szabályozásnak hála feleannyi ember halt meg a légszennyezés miatt 2010-ben, mint 1990-ben.

Amikor ezen a még mindig kellemes őszi reggelen kinézek a tizedik emeletről a Gellért-hegy, Dél-Buda és Csepel felé, akkor a napfelkeltét kéne látnom. Ehelyett a inkább azt nézem, ahogy a város látszólag egy fojtogató szmogfelhőbe takarózik – de szmogriadó nincs, sőt.

 

Szóval nem teljesen irreleváns információ, hogy

 

a környezetvédelmi szabályozások miatt 1990 és 2010 között felére esett a légszennyezéssel kapcsolatban elhunytak száma az Egyesült Államokban

 

egy kutatás szerint – írja az Earther.

 

Az ezzel kapcsolatos halálozások száma a kutatók szerint a Clean Air Act („Tiszta levegő”-törvény) és a különböző államok emissziós szabályozásai miatt estek vissza. 1990-ben 124 ezren hunytak el a légszennyezés következtében, 2010-ben azonban már csak 59 ezren; ráadásul a kutatók optimisták az elmúlt nyolc év adataival kapcsolatban is, mivel a szennyező anyagok koncentrációja az elmúlt nyolc évben tovább csökkent.

 

Tehát ezért fontos, hogy törvényileg szabályozzuk a környezetszennyezést. Mivel egy gyors reggeli séta nyomán még mindig a torkomban kapar a szmog, ezért nézzük, mi a helyzet most Budapesten:

 

az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint a szeles időjárás hatására a levegőminőség kiválóan alakul,

 

és a Légszennyezés.hu szerint sem lépi át semmilyen szennyező anyag az egészségügyi határértéket. Egyedül a szálló por koncentrációja esik a „tűrhető” kategóriába. Én pedig nem tudom, mitől köhögök.

 

NYITÓKÉP: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Negyven éve nem nézhetnek nők férfiakat sportolni Iránban, de a FIFA most biztosítékot kapott arra, hogy a válogatott kivételt fog képezni a világbajnokságon.

Egy friss felmérés szerint az ország szurkolóinak több, mint a fele szavazott a radikális pártokat tömörítő koalícióra.

Vajon mennyit költött a busztársaság a bárki által fillérekért beszerezhető műalkotásra?

Már a képmegosztónál is belátták, rettentő káros a fiatalok testképére, ha az arcukba nyomják a pénzért megvásárolható szépülést.

Az Ireland Simpsons Fans csoport saját pártjának tényleg egy fánk lesz a logója, de amúgy nagyon úgy tűnik, nem egy új viccpárt lesz az ISF Party.

A hét kérdése

A szélsőjobb által is oly sokat emlegetett európai életmód védelme névvel ellátott biztosi portfóliót sokan betámadták. Ha rajtad múlik, mire neveznéd át?

Azért ide elnéznénk

Konferencia Közép-Európa kilátásairól az NKE-n szeptember 26-án.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár október 10-től.

Ezt is szerettétek

Mennyire kapják meg a mindennapi szexizmust azok a lányok, akik bevallottan azzal akarnak érvényesülni, hogy jól néznek ki?

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Kárpátaljáról viszont mentőt fizetnek a magyarok a határig, hogy eljussanak a rossznak tartott magyar egészségügybe. Mutatjuk, miért.

Mutatunk pár jó társasjátékot, amiben tényleg kell gondolkodni, és nem is feltétlenül a többiek kisemmizése vagy kiiktatása a cél. Azonnali-lista!

Twitter megosztás Google+ megosztás