+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2018. október 23. kedd, 07:50
Az amerikai környezetvédelmi szabályozásnak hála feleannyi ember halt meg a légszennyezés miatt 2010-ben, mint 1990-ben.

Amikor ezen a még mindig kellemes őszi reggelen kinézek a tizedik emeletről a Gellért-hegy, Dél-Buda és Csepel felé, akkor a napfelkeltét kéne látnom. Ehelyett a inkább azt nézem, ahogy a város látszólag egy fojtogató szmogfelhőbe takarózik – de szmogriadó nincs, sőt.

 

Szóval nem teljesen irreleváns információ, hogy

 

a környezetvédelmi szabályozások miatt 1990 és 2010 között felére esett a légszennyezéssel kapcsolatban elhunytak száma az Egyesült Államokban

 

egy kutatás szerint – írja az Earther.

 

Az ezzel kapcsolatos halálozások száma a kutatók szerint a Clean Air Act („Tiszta levegő”-törvény) és a különböző államok emissziós szabályozásai miatt estek vissza. 1990-ben 124 ezren hunytak el a légszennyezés következtében, 2010-ben azonban már csak 59 ezren; ráadásul a kutatók optimisták az elmúlt nyolc év adataival kapcsolatban is, mivel a szennyező anyagok koncentrációja az elmúlt nyolc évben tovább csökkent.

 

Tehát ezért fontos, hogy törvényileg szabályozzuk a környezetszennyezést. Mivel egy gyors reggeli séta nyomán még mindig a torkomban kapar a szmog, ezért nézzük, mi a helyzet most Budapesten:

 

az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint a szeles időjárás hatására a levegőminőség kiválóan alakul,

 

és a Légszennyezés.hu szerint sem lépi át semmilyen szennyező anyag az egészségügyi határértéket. Egyedül a szálló por koncentrációja esik a „tűrhető” kategóriába. Én pedig nem tudom, mitől köhögök.

 

NYITÓKÉP: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy hétig nem működött az Európai Unió által finanszírozott navigációs rendszer.

Ugyan Koczka Tibor az elmúlt öt évben Szombathely kormánypárti alpolgármestere volt, arról se szóltak neki, hogy nem kívánják őt újraindítani.

A zágrábi belügy megtiltotta a baloldali vezetésű városnak, hogy a magyar időkből származó trikolórját használja. A horvát Közigazgatási Bíróság azonban most kimondta: ez jogellenes.

A leköszönő fideszes Páva Zsolttal egy pécsi döneres előtt futottunk össze. Akár ellenzéki utódjának is adna tanácsot.

Egyszer csak megjelent 83 konténernyi műanyag hulladék egy kambodzsai kikötőben. Az ország finoman szólva sem boldog, nyomozást indítanak.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor a Felvidéken július 15-21. között.

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás