+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2018. október 23. kedd, 07:50
Az amerikai környezetvédelmi szabályozásnak hála feleannyi ember halt meg a légszennyezés miatt 2010-ben, mint 1990-ben.

Amikor ezen a még mindig kellemes őszi reggelen kinézek a tizedik emeletről a Gellért-hegy, Dél-Buda és Csepel felé, akkor a napfelkeltét kéne látnom. Ehelyett a inkább azt nézem, ahogy a város látszólag egy fojtogató szmogfelhőbe takarózik – de szmogriadó nincs, sőt.

 

Szóval nem teljesen irreleváns információ, hogy

 

a környezetvédelmi szabályozások miatt 1990 és 2010 között felére esett a légszennyezéssel kapcsolatban elhunytak száma az Egyesült Államokban

 

egy kutatás szerint – írja az Earther.

 

Az ezzel kapcsolatos halálozások száma a kutatók szerint a Clean Air Act („Tiszta levegő”-törvény) és a különböző államok emissziós szabályozásai miatt estek vissza. 1990-ben 124 ezren hunytak el a légszennyezés következtében, 2010-ben azonban már csak 59 ezren; ráadásul a kutatók optimisták az elmúlt nyolc év adataival kapcsolatban is, mivel a szennyező anyagok koncentrációja az elmúlt nyolc évben tovább csökkent.

 

Tehát ezért fontos, hogy törvényileg szabályozzuk a környezetszennyezést. Mivel egy gyors reggeli séta nyomán még mindig a torkomban kapar a szmog, ezért nézzük, mi a helyzet most Budapesten:

 

az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint a szeles időjárás hatására a levegőminőség kiválóan alakul,

 

és a Légszennyezés.hu szerint sem lépi át semmilyen szennyező anyag az egészségügyi határértéket. Egyedül a szálló por koncentrációja esik a „tűrhető” kategóriába. Én pedig nem tudom, mitől köhögök.

 

NYITÓKÉP: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A hatóságok már meg is kezdték az ellenzéki „panaszkodók” letartóztatását.

A szélsőjobboldali AfD is rácsatlakozott a németeknél is beindult emlékezetpolitikai vitára: szemeteszsákokkal csomagoltak egy Marx-szobrot.

Vladimir Bleszkebnyij tagadja a Szovjetunió megszűnését, és magát is szovjet állampolgárnak vallja, az orosz hatóságokat pedig nem tartja legitimnek.

Úgy tűnik, hajlunk a miniszterelnök javaslatára, és idén inkább Magyarországot fedezzük fel. A balatoni foglalások száma is nagyot nőtt még az elmúlt évihez képest is.

Ingyen adunk húsz lélegeztetőgépet a Türk Tanács egyik oszlopos tagjának.

Több mint bruttó 7,5 milliárdot költött a kormány az elmúlt négy évben nemzeti konzultációkról? Melyik volt a legdrágább közülük? Ez is kiderül a Miniszterelnöki Kabinetiroda által közölt összesítésből.

Több ellenzéki pártnak sem tetszett, hogy a Fidesz feltételeket szabna a közös uniós hitelfelvétel támogatásához. De miért nem szavazott akkor erről a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP sem? Megkérdeztük.

A hét kérdése

Jól összezavarta az idei vakációszezont a koronavírus, de aki akar, az bel- és külföldre is elég sok helyre tud utazni. És te merre mész idén nyáron? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Ehhez a nyárhoz épp illik!

A legintelligensebb magyar DJ újra toporgást rendez Budapesten júlis 18-án.

Kis koncertek lehetnek, például Entrópia Architektúra is!

Az egyik fideszes, a másik nem különösebben: Békés Márton vs Pető Péter.

Minden háztartás kedvenc lázadójáról lesz szó.

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás