Feleannyi ember halt meg légszennyezés miatt az USA-ban, mióta van szabályozás

Szerző: Pintér Bence
2018.10.23. 07:50

Az amerikai környezetvédelmi szabályozásnak hála feleannyi ember halt meg a légszennyezés miatt 2010-ben, mint 1990-ben.

Feleannyi ember halt meg légszennyezés miatt az USA-ban, mióta van szabályozás

Amikor ezen a még mindig kellemes őszi reggelen kinézek a tizedik emeletről a Gellért-hegy, Dél-Buda és Csepel felé, akkor a napfelkeltét kéne látnom. Ehelyett a inkább azt nézem, ahogy a város látszólag egy fojtogató szmogfelhőbe takarózik – de szmogriadó nincs, sőt.

Szóval nem teljesen irreleváns információ, hogy

a környezetvédelmi szabályozások miatt 1990 és 2010 között felére esett a légszennyezéssel kapcsolatban elhunytak száma az Egyesült Államokban

egy kutatás szerint – írja az Earther.

Az ezzel kapcsolatos halálozások száma a kutatók szerint a Clean Air Act („Tiszta levegő”-törvény) és a különböző államok emissziós szabályozásai miatt estek vissza. 1990-ben 124 ezren hunytak el a légszennyezés következtében, 2010-ben azonban már csak 59 ezren; ráadásul a kutatók optimisták az elmúlt nyolc év adataival kapcsolatban is, mivel a szennyező anyagok koncentrációja az elmúlt nyolc évben tovább csökkent.

Tehát ezért fontos, hogy törvényileg szabályozzuk a környezetszennyezést. Mivel egy gyors reggeli séta nyomán még mindig a torkomban kapar a szmog, ezért nézzük, mi a helyzet most Budapesten:

az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint a szeles időjárás hatására a levegőminőség kiválóan alakul,

és a Légszennyezés.hu szerint sem lépi át semmilyen szennyező anyag az egészségügyi határértéket. Egyedül a szálló por koncentrációja esik a „tűrhető” kategóriába. Én pedig nem tudom, mitől köhögök.

NYITÓKÉP: Pintér Bence / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek