+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2018. október 22. hétfő, 15:59
Parlamenti választást tartottak vasárnap az Olaszországhoz tartozó, de széles autonómiával rendelkező Dél-Tirol tartományban. A várakozásokkal ellentétben az osztrák nacionalisták nem törtek előre. Matteo Salvini azonban első lett a többségében németnyelvű tartomány mára többségében olasznyelvű fővárosában.

Dél-Tirolt – mint Bajorországot a CSU – gyakorlatilag a második világháború óta állampártként uralja a főleg német- és ladinnyelvűeket képviselő, de azért az olaszok között is szavazatokat szerző Néppárt (SVP). A nyolcvanas évekig a hatvan százalékot is meghaladta a párt népszerűsége, öt éve azonban „csak” negyvenöt százalékot ért el.

 

A helyben jobbközép, de a római parlamentben és szenátusban a balközéppel ülő párt idénre tovább esett, a most elért negyven százalék azonban még mindig megkérdőjelezhetetlen elsőséget jelent.

 

Ráadásul a párt osztrák nacionalista ellenfelei, amelyek megerősödésétől tartottak sokan, nem tudtak labdába rúgni. Az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) helyi lerakata, akiket Szabadságpártiaknak (F) hívnak, az öt évvel ezelőtti tizenhét százalékról hat százalékra zuhant,

 

még a keményen antinacionalista, háromnyelvű Zöldek is leelőzték Heinz-Christian Strache helyi szövetségeseit.

 

Szintén leszerepelt az osztrák állampolgárság – azaz a kettős állampolgárság – témájával kampányoló, szeparatista, olaszellenes Dél-Tiroli Szabadság (STF) párt: ők az öt évvel ezelőtti hét százalék helyett csak öt százalékot értek el.

 

A választás nagy meglepetése a helyi Öt Csillag Mozgalomból kilépett, németnyelvű Paul Köllensperger saját névre keresztelt listája, amely a semmiből idén tizenöt százalékra jött fel. Főleg a grilloizmusra fogékony, de németnyelvű lakosság körében tudott szavazatokat szerezni.

 

Szintén kimagaslóan jól szerepelt Matteo Salvini Lega pártja. Vélhetően nem csak az olaszok, de a németnyelvűek között is tudott szavazatokat szerezni.

 

 

Salvini a kampányban németnyelvű településeket is felkeresett, az alpesi Kastelruthban például egy osztrák zászlókkal feldíszített, igazi sörsátorban német sördalra is rázendített ezen videó tanúsága szerint, a Volksfest közönsége pedig tapssal üdvözölte Salvinit, aki köszönetet mondott a helyieknek a határvédelemért.

 

Az olasz belügyminiszter asztalon állva emelte sörös kriglijét a jelenlévőkre. Grüß Gott, Grazie a tutti – köszöntötte aztán Salvini a színpadról is a sörsátor dél-tiroli német népét.

 

A hatás nem maradt el: a Lega összesen tizenkét százalékot hozott, és ebben sok német voksa is benne van.

 

A tartományi fővárost, amelyet ma már hatvan százalékban olaszok laknak, meg is nyerte Salvini pártja. Bozenben (Bolzanoban) a Lega a szavazatok huszonhét százalékát kapta, a kormányzó SVP csak tizenhat százalékot ért el.

 

A bozeni (bolzanoi) parlamentből kiesett viszont Silvio Berlusconi Forza Italiája. Matteo Renzi Demokrata Pártja pedig csak egy mandátumot tudott hozni. Idén se ugorta meg a bejutási küszöböt a Dél-Tirolban felettébb hangos, de nem túl népszerű fasiszta Casa Pound párt. (További részletes eredmények itt olvashatóak.)

 

A Néppártnak Renziék bedőlése miatt új partner után kell néznie: vagy a Legával, vagy a Zöldekkel alkotna Arno Kompatscher tartományi elöljáró kormányt.

 

A Habsburg Birodalom másik része is szavazott: elesett Trentino

 

A dél-tiroli voksolással egy időben szavazott a másik, szintén egykoron Ausztriához tartozott, de mára teljesen olasznyelvű, autonóm terület: Trentino, azaz németül Welschtirol.

 

A balliberális Demokrata Párt (PD) egyik fellegváráról van szó: Trentino Toszkána és Emilia-Romagna régiók mellett Renzi pártjának utolsó bástyája maradt az idei márciusi parlamenti választásokon is. A tartományt Renziék eddig egy helyi autonomista párttal irányították, de a szövetség felbomlott, azaz megosztottan vágtak neki a választásoknak.

 

Noha a két párt együtt huszonhat százalékot ért el, ez egyrészről jelentős visszaesés, másrészről az első helyet így is a Lega szerezte meg szintén huszonhat százalékkal, csak náluk ez egyetlen listára ment.

 

Trentino tehát Renziék számára elesett: a tartományelnöki posztnál, amelyet szintén közvetlenül választanak, Fugatti Maurizio, a Lega és számos kisebb jobboldali párt közös jelöltje negyvenöt százalékkal magasan verte mind a huszonöt százalékos baloldali, mind a tizenkét százalékos autonomista ellenjelöltet.

 

A habsburgiánusoknak szomorú hír, hogy Trentino osztrák identitását hangsúlyozó Paolo Primon, a Popoli Liberi/Freie Völker jelöltje sajnos az egy százalékot se ugrotta meg, pedig ő osztrák útlevelért is kampányolt.

 

A két választás megmutatta: Matteo Salvini benyomult a dél-tiroli németek közé is, Renziék pedig már Trentinot is elvesztették.

 

FOTÓ: AltoAdige.it

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás