A PiS embere volt az egyetlen jelölt egy lengyel faluban. Így sem tudott nyerni

Szerző: Bukovics Martin
2018.10.22. 20:24

Lett volna ellenjelölt, de őt úgy zárták ki a PiS-ből, hogy nem is tudott róla, így végül nem indulhatott.

A PiS embere volt az egyetlen jelölt egy lengyel faluban. Így sem tudott nyerni

A vasárnapi lengyelországi önkormányzati választás a nagyvárosokban való durván eredményes ellenzéki szereplésen kívül is hozott meglepetéseket. A Łódźi vajdaságban található hatezer fős Działoszyn községben például mindössze egy jelölt állt vasárnap a szavazólapon, éspedig az Orbán Viktorral szövetséges Jarosław Kaczyński-féle Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje.

Nyernie azonban így sem sikerült.

Lengyelországban egy induló esetén ugyanis vagy ellene vagy mellette lehet szavazni, Mariola Paśnikra pedig a választók 70 százaléka nemet mondott.

Lett volna kihívója neki, Rafał Drab, a település korábbi polgármestere, ám a helyi választási bizottság szombatról vasárnapra virradóan lehúzta őt a szavazólapról. Indoklás: rosszul tüntette fel a jelölő szervezet nevét. Drab ugyanis ellenfeléhez hasonlóan szintén a lengyel nemzeti-konzervatív kormánypártot, a PiS-t adta meg, annak ellenére, hogy a párt júliusban kizárta őt.

A politikus szerint viszont ő bizony még mindig tagja a PiS-nek, mert nem sikerült még kézbesíteniük neki a kizárásról szóló határozatot.

Drabért a hatezerfős település közel ezer lakója még tüntetett is vasárnap este – erről itt lehet képeket meg videót nézegetni. A sikertelen polgármesterválasztást követően a település önkormányzata választ magának vezetőt az önkormányzati képviselők közül. A Gazeta.pl szerint ott eleve Drab emberei vannak többségben.

Hogy Lengyelország többi részén hogy alakultak a vasárnapi önkormányzati választások, itt írtunk bővebben az Azonnalin. A Fidesz és a PiS közti hasonlóságokról-különbségekről pedig itt tudhatsz meg mindent.

KARIKATÚRA: Wieści24

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek