Sajnálja Meszerics távozását az LMP elnökségi tagja

Szerző: Hutter Marianna
2018.10.21. 19:55

Ugyan találkozott az LMP szombati kongresszusán Meszerics Tamással, ám ő nem tett neki arra utalást, hogy kilépne a pártból – mondta az Azonnalinak Kendernay János, a párt országos elnökségének tagja.

Sajnálja Meszerics távozását az LMP elnökségi tagja

Csodálkozom rajta és sajnálom, ha így lesz – így kommentálta az LMP országos elnökségének tagja és külügyi szakértője, Kendernay János az Azonnalinak azt, hogy otthagyja a pártot az egyetlen európai parlamenti képviselője, Meszerics Tamás. Kendernay egyébként tőlünk tudta meg, hogy Meszerics távozik.

Elmondta, ő találkozott Meszericcsel az LMP szombati kongresszusán, ám az EP-képviselő nem tett neki arra utalást, hogy a párt otthagyására készülne.

A kérdésre, hogy elégedettek voltak-e az EP-képviselő munkájával, úgy válaszolt: Meszerics rendkívül fontos feladatokat látott el, a Zöldfrakció külpolitikai politkai arca és koordinátora volt. „Olyan teljesítményt tett le az asztalra magyar zöld képviselőként, amire büszkék lehetünk” – mondta. Hozzátette: Meszericset valószínűleg kevesebbet lehetett látni a magyar politikai vitákban, de ez azért volt, mert a munkáját lekötötte a strasbourgi meg brüsszeli tevékenysége.

Kendernay azt nem tudta megmondani, hogy Meszerics akarta volna-e a folytatatni az EP-ben 2019 után, de személy szerint úgy látta, hogy nem.

Hogy kit látna szívesen a távozó politikus helyén az új EP-ciklusban, arra úgy válaszolt: az LMP-nek még nincs arról döntése, hogyan nézzen ki a lista. Én magam nem tervezek kilépni – felelte Kendernay arra a kérdésre, hogy szerinte lesznek-e további politikusok, akik még otthagyják a pártot.

„Valószínűleg sok mindenki örülne, ha az LMP eltűnne, de ez nem lesz ennyire könnyű.” Úgy vélte, a párt nem kizárólag ismert arcokból áll, vagyis amíg van egy olyan közösség mögötte, ami politikailag artikulálni szeretné az értékeit, meg fogja teremteni annak a lehetőségét, hogy legyenek képviselői.

Korábban egyébként Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke azt mondta az Azonnali kérdésére: biztos benne, hogy nem fogy tovább a párt parlamenti frakciója. Igaz, ezt a hazai politikusokra értette akkor, nem a párt egyetlen EP-képviselőjére, szóval végülis még igaz ez az állítás.

Az Azonnali utolérte Meszerics Tamást is, ám ő nem kívánt nyilatkozni. A politikus távozását a Mérce írta meg elsőként, miután kiszivárgott hozzájuk a politikus által a párt elnökségének írt levél. Ebben azzal indokolja a távozást: szerinte az LMP az elmúlt időszakban jelentősebb politikai vita nélkül új stratégiai irányba állt, és emellett utolsó döntéseivel olyan komoly politikai kockázatot vállalt, amit nem kíván, de jó lelkiismerettel nem is tudna védeni a nyilvánosság előtt.

Meszerics Tamás egyébként a Sargentini-jelentésről való szavazás után, szeptember közepén adott nagyinterjút az Azonnalinak, amiben elmondta: szokott-e az EPben pártutasítások alapján szavazni, és azt is megkérdeztük, van-e jövője az LMP-nek az európai zöldek között.

Te sajnálod, hogy elmegy az LMP-ből Meszerics? Szavazz!

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek