Könnyebb dolga van az életben annak, aki könyvek között nőtt fel

Szerző: Pintér Bence
2018.10.19. 07:44

Egy kutatás szerint minél több könyv vett körül tinikorodban, annál jobbak az olvasási és a számolási készségeid.

Könnyebb dolga van az életben annak, aki könyvek között nőtt fel

Ausztrál tudósok megállapították: komoly pozitív hatással lehet a különféle kompetenciákra, ha olyan háztartásban nősz fel, ahol legalább nyolcvan könyv van a házi könyvtárban. A Guardian összefoglalója szerint a Dr. Joanna Sikora által vezetett kutatás során harmincegy ország százhatvanezer, huszonötés hatvanöt év közötti polgárának adatait vizsgálva jutottak erre a következtetésre.

A 2011 és 2015 között futó International Assessment of Adult Competencies (Felnőtt Kompetenciák Nemzetközi Felmérése) kutatás keretében arra is rákérdeztek, hogy mennyi könyv volt a kitöltő háztartásában tizenhat éves korában. A kutatás szerint országról országra változatos képet mutatott, hogy egy otthonban átlagosan hány könyv volt (Törökországban 27, az Egyesült Királyságban 143, Észtországban 218), de a házi könyvtárak mérete mindenhol hasonló hatást mutat.

Minél több könyv volt a házi könyvtárban, annál jobbak lesznek az olvasási, számolási és infokommunikációs kompetenciák, függetlenül attól, hogy a szülők, illetve maguk az alanyok milyen iskolákba jártak.

A kutatás szerint a könyv nélküli háztartásokban felnövők átlag alatti, a nagyjából nyolcvan könyvvel rendelkező háztartásokban felnövők átlagos képességeket mutathatnak ezen a területen. A háromszázötven könyv a maximum, ennél több könyv a házi könyvtárban már nem oszt, nem szoroz.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy valaki, aki sok könyv között nőtt fel, de aztán csak alacsonyabb fokú végzettséget szerzett, annak a kutatás szerint hasonló olvasási és számolási kompetenciái vannak, mint valakinek, akinél kevés könyv volt a háztartásban, de később egyetemi diplomát szerzett.

FOTÓ: Wikipedia

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek