+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2018. október 17. szerda, 23:55
Nem nehéz kitalálni! Naná, hogy Orbán Viktor! Előzőleg Weber megszavazta a magyar kormány ellen a Sargentini-jelentést.

Manfred Weber majdnem minden olyan ország vezetőjétől megkapta a támogatást az Európai Bizottság elnöki tisztségének jelöltségére, akik a Néppárt családjába tartozó pártok színeiben kormányoznak otthon, kivéve Orbán Viktorét – írja a Politico.

 

A lapnak két hivatalos forrás is megerősítette, hogy a német politikust hivatalos levélben már támogatásáról biztosította Bulgária, Horvátország, Ciprus, és Írország miniszterelnöke, Sebatian Kurz osztrák kancellár és Klaus Johannis román elnök is. Az már korábban is nyilvános volt, hogy őt támogatja Angela Merkel német kancellár. Ez azt jelenti, hogy a nyolc olyan országból, ahol olyan párt (vagy Románia esetében olyan pártbeli államfő) van hatalmon, amelyek EP-képviselői a Néppártban vannak, hét már Weber mögött áll.

 

Kivéve Orbánt, aki eddig nem jelzett semmit a képviselőcsoport vezetője felé.

 

A Politico  újságírói látták azt a levelet, amelyet Leo Varadkar, az ír miniszterelnök írt. Varadkar formális támogatásáról biztosítja Webert, mert szerinte megfelelő elkötelezettséggel, tapasztalattal és vízióval rendelkezik ahhoz, hogy ő legyen az Európai Bizottság új vezetője. 

 

„Úgy gondolom, hogy ő az európai politika egyesítő típusú személyisége volt mindig, és most is az”

 

– írja Varadkar. Weber a finn Alexander Stubbal fog megmérkőzni a jelöltségért a Néppárt novemberi, Helsinkiben megrendezendő kongresszusán: ott fogják eldönteni, hogy melyikük lesz a „Spitzenkandindat", azaz a csúcsjelölt.

 

Mivel az európai országok politikusai nem szólhatnak a jelöltség kérdésébe bele, így a támogatás valóban csak formális. Azonban várhatóan a pártok által delegált képviselők követni fogják az otthon megszabott irányt, így a bajor politikus a nagy esélyes. Főleg úgy, hogy a holland kereszténydemokraták, a görög Új Demokrácia pártja, és az Orbánnal szövetséges szlovéniai Demokrata Párt is kinyilvánították már, hogy szívesen látnák bizottsági elnökként Webert.

 

A francia konzervatívok (Lés Republicains) még nem döntöttek a kérdésben, de a napokban ők is be fogják jelenteni, kit favorizálnak.

 

Manfred Weber egyébként az Európai Néppárt frakcióvezetőjeként, pártjából, a CSU-ból egyedüliként megszavazta Magyarország ellen a Sargentini-jelentést és így a hetes cikkelyes eljárás megindítását.

 

Frissítés:

A 444 közben azt írja, hogy bár szerda este Orbán még valóban nem támogatta Webert, Rogán Antal bejelentette csütörök délelőtt, hogy inkább őt fogja a Fidesz, mint Alexander Stubbot. Megesik, hogy egy nagy döntés előtt jobb aludni egyet. 

 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jobbikos, de a többi ellenzéki párt által is támogatott Kálló Gergely magabiztos győzelemmel hozta a Fejér megyei 4. választókerületet.

Ha vasárnap, akkor coubhíradó, Feri Poterrel, kézcsókolgató Orbánnnal és szürke Bayerrel!

A gyöngyöspatai cigányok kötelező, elitgimiben való továbbtanulását? Magyar György rabosítását? Esetleg a saját lemondását Rácz Zsófi javára?

Marokkó homokkal fedett részében töltöttünk egy éjszakát, ami még a nyilvánvaló kényelmetlenségek és a túlgondolt turistaműsorok ellenére is varázslatos úticél.

Újra itt a Helyzet, az Azonnali heti podcastje, ezúttal az Európai Parlamentből: Deutsch Tamást kérdeztük a Fidesz és európai pártcsaládja, a jobbközép Európai Néppárt sagájáról.

Nem kap elég olajat az oroszoktól, ezért az Európát ellátó Barátság vezetékből csapolna magának Belarusz: tovább folytatódik a Putyin és Lukasenka közti szkander.

A Fidesz által is támogatott Smer már csak hibahatáron belül vezet, jelentősen feljött rá Igor Matovič populista OĽaNO-ja. A magyar indulók közül Bugár orrhosszal vezet, de a másik magyar listát sem szabad leírni.

A hét kérdése

A filmipar legfontosabb díja idén megint robbantott, és a történelem során először nem amerikai film nyerte meg a legjobb filmnek járó szobrot. De te egyet is értesz vele? Egy szavazással eldöntheted!

Azért ide elnéznénk

Február 20-án Szántó Rita filozófus tart előadást az Aurórában, hogyan is használható ma az ókori sztoikus filozófia.

Történelmi diarómák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Könyvbemutató február 18-án, kedden a magyar-szlovén bilateriális kisebbségvédelmi megállapodásról a TK Kisebbségkutató Intézetében.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás