+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2018. október 17. szerda, 23:55
Nem nehéz kitalálni! Naná, hogy Orbán Viktor! Előzőleg Weber megszavazta a magyar kormány ellen a Sargentini-jelentést.

Manfred Weber majdnem minden olyan ország vezetőjétől megkapta a támogatást az Európai Bizottság elnöki tisztségének jelöltségére, akik a Néppárt családjába tartozó pártok színeiben kormányoznak otthon, kivéve Orbán Viktorét – írja a Politico.

 

A lapnak két hivatalos forrás is megerősítette, hogy a német politikust hivatalos levélben már támogatásáról biztosította Bulgária, Horvátország, Ciprus, és Írország miniszterelnöke, Sebatian Kurz osztrák kancellár és Klaus Johannis román elnök is. Az már korábban is nyilvános volt, hogy őt támogatja Angela Merkel német kancellár. Ez azt jelenti, hogy a nyolc olyan országból, ahol olyan párt (vagy Románia esetében olyan pártbeli államfő) van hatalmon, amelyek EP-képviselői a Néppártban vannak, hét már Weber mögött áll.

 

Kivéve Orbánt, aki eddig nem jelzett semmit a képviselőcsoport vezetője felé.

 

A Politico  újságírói látták azt a levelet, amelyet Leo Varadkar, az ír miniszterelnök írt. Varadkar formális támogatásáról biztosítja Webert, mert szerinte megfelelő elkötelezettséggel, tapasztalattal és vízióval rendelkezik ahhoz, hogy ő legyen az Európai Bizottság új vezetője. 

 

„Úgy gondolom, hogy ő az európai politika egyesítő típusú személyisége volt mindig, és most is az”

 

– írja Varadkar. Weber a finn Alexander Stubbal fog megmérkőzni a jelöltségért a Néppárt novemberi, Helsinkiben megrendezendő kongresszusán: ott fogják eldönteni, hogy melyikük lesz a „Spitzenkandindat", azaz a csúcsjelölt.

 

Mivel az európai országok politikusai nem szólhatnak a jelöltség kérdésébe bele, így a támogatás valóban csak formális. Azonban várhatóan a pártok által delegált képviselők követni fogják az otthon megszabott irányt, így a bajor politikus a nagy esélyes. Főleg úgy, hogy a holland kereszténydemokraták, a görög Új Demokrácia pártja, és az Orbánnal szövetséges szlovéniai Demokrata Párt is kinyilvánították már, hogy szívesen látnák bizottsági elnökként Webert.

 

A francia konzervatívok (Lés Republicains) még nem döntöttek a kérdésben, de a napokban ők is be fogják jelenteni, kit favorizálnak.

 

Manfred Weber egyébként az Európai Néppárt frakcióvezetőjeként, pártjából, a CSU-ból egyedüliként megszavazta Magyarország ellen a Sargentini-jelentést és így a hetes cikkelyes eljárás megindítását.

 

Frissítés:

A 444 közben azt írja, hogy bár szerda este Orbán még valóban nem támogatta Webert, Rogán Antal bejelentette csütörök délelőtt, hogy inkább őt fogja a Fidesz, mint Alexander Stubbot. Megesik, hogy egy nagy döntés előtt jobb aludni egyet. 

 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A 2020-ra tervezett játékokat a járvány miatt egy évvel elhalasztották – szakértők szerint 2021-ben sem biztos, hogy jó ötlet megszervezni,
de a japán miniszterelnök ragaszkodik hozzá.

Az ügyvédként dolgozó Alexandra Wilsont ketten is ki akarták küldeni ugyanazon a napon a tárgyalóteremből.

Az alkotmánybíróság elnöke külön leszögezte: a szájmaszk kötelező viselete nem sérti senki szabadságát, az alkotmány nem ad jogot a megtagadására.

Idén már alapszakos képzéseket is elindított az egyetem. Bécsben, nem Budapesten.

Romániában a megyei és helyi önkormányzatokban lévő női képviselők aránya eddig is eléggé alacsony volt, egy civil szervezet adatai szerint ez az arány a mostani választások után sem fog sokat javulni.

Átlagosan 4-5 bőröndnyi koszos ruhát visz magával a Fehér Házba, hogy miközben ő az amerikai elnökkel tárgyal, kimossák neki.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás