Vajon a nyolc néppártos európai vezetőből melyik az az egy, aki még nem biztosította a támogatásáról Manfred Webert?

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.10.17. 23:55

Nem nehéz kitalálni! Naná, hogy Orbán Viktor! Előzőleg Weber megszavazta a magyar kormány ellen a Sargentini-jelentést.

Vajon a nyolc néppártos európai vezetőből melyik az az egy, aki még nem biztosította a támogatásáról Manfred Webert?

Manfred Weber majdnem minden olyan ország vezetőjétől megkapta a támogatást az Európai Bizottság elnöki tisztségének jelöltségére, akik a Néppárt családjába tartozó pártok színeiben kormányoznak otthon, kivéve Orbán Viktorét – írja a Politico.

A lapnak két hivatalos forrás is megerősítette, hogy a német politikust hivatalos levélben már támogatásáról biztosította Bulgária, Horvátország, Ciprus, és Írország miniszterelnöke, Sebatian Kurz osztrák kancellár és Klaus Johannis román elnök is. Az már korábban is nyilvános volt, hogy őt támogatja Angela Merkel német kancellár. Ez azt jelenti, hogy a nyolc olyan országból, ahol olyan párt (vagy Románia esetében olyan pártbeli államfő) van hatalmon, amelyek EP-képviselői a Néppártban vannak, hét már Weber mögött áll.

Kivéve Orbánt, aki eddig nem jelzett semmit a képviselőcsoport vezetője felé.

A Politico  újságírói látták azt a levelet, amelyet Leo Varadkar, az ír miniszterelnök írt. Varadkar formális támogatásáról biztosítja Webert, mert szerinte megfelelő elkötelezettséggel, tapasztalattal és vízióval rendelkezik ahhoz, hogy ő legyen az Európai Bizottság új vezetője. 

„Úgy gondolom, hogy ő az európai politika egyesítő típusú személyisége volt mindig, és most is az”

– írja Varadkar. Weber a finn Alexander Stubbal fog megmérkőzni a jelöltségért a Néppárt novemberi, Helsinkiben megrendezendő kongresszusán: ott fogják eldönteni, hogy melyikük lesz a „Spitzenkandindat", azaz a csúcsjelölt.

Mivel az európai országok politikusai nem szólhatnak a jelöltség kérdésébe bele, így a támogatás valóban csak formális. Azonban várhatóan a pártok által delegált képviselők követni fogják az otthon megszabott irányt, így a bajor politikus a nagy esélyes. Főleg úgy, hogy a holland kereszténydemokraták, a görög Új Demokrácia pártja, és az Orbánnal szövetséges szlovéniai Demokrata Párt is kinyilvánították már, hogy szívesen látnák bizottsági elnökként Webert.

A francia konzervatívok (Lés Republicains) még nem döntöttek a kérdésben, de a napokban ők is be fogják jelenteni, kit favorizálnak.

Manfred Weber egyébként az Európai Néppárt frakcióvezetőjeként, pártjából, a CSU-ból egyedüliként megszavazta Magyarország ellen a Sargentini-jelentést és így a hetes cikkelyes eljárás megindítását.

Frissítés:

A 444 közben azt írja, hogy bár szerda este Orbán még valóban nem támogatta Webert, Rogán Antal bejelentette csütörök délelőtt, hogy inkább őt fogja a Fidesz, mint Alexander Stubbot. Megesik, hogy egy nagy döntés előtt jobb aludni egyet. 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek