+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2018. október 17. szerda, 23:55
Nem nehéz kitalálni! Naná, hogy Orbán Viktor! Előzőleg Weber megszavazta a magyar kormány ellen a Sargentini-jelentést.

Manfred Weber majdnem minden olyan ország vezetőjétől megkapta a támogatást az Európai Bizottság elnöki tisztségének jelöltségére, akik a Néppárt családjába tartozó pártok színeiben kormányoznak otthon, kivéve Orbán Viktorét – írja a Politico.

 

A lapnak két hivatalos forrás is megerősítette, hogy a német politikust hivatalos levélben már támogatásáról biztosította Bulgária, Horvátország, Ciprus, és Írország miniszterelnöke, Sebatian Kurz osztrák kancellár és Klaus Johannis román elnök is. Az már korábban is nyilvános volt, hogy őt támogatja Angela Merkel német kancellár. Ez azt jelenti, hogy a nyolc olyan országból, ahol olyan párt (vagy Románia esetében olyan pártbeli államfő) van hatalmon, amelyek EP-képviselői a Néppártban vannak, hét már Weber mögött áll.

 

Kivéve Orbánt, aki eddig nem jelzett semmit a képviselőcsoport vezetője felé.

 

A Politico  újságírói látták azt a levelet, amelyet Leo Varadkar, az ír miniszterelnök írt. Varadkar formális támogatásáról biztosítja Webert, mert szerinte megfelelő elkötelezettséggel, tapasztalattal és vízióval rendelkezik ahhoz, hogy ő legyen az Európai Bizottság új vezetője. 

 

„Úgy gondolom, hogy ő az európai politika egyesítő típusú személyisége volt mindig, és most is az”

 

– írja Varadkar. Weber a finn Alexander Stubbal fog megmérkőzni a jelöltségért a Néppárt novemberi, Helsinkiben megrendezendő kongresszusán: ott fogják eldönteni, hogy melyikük lesz a „Spitzenkandindat", azaz a csúcsjelölt.

 

Mivel az európai országok politikusai nem szólhatnak a jelöltség kérdésébe bele, így a támogatás valóban csak formális. Azonban várhatóan a pártok által delegált képviselők követni fogják az otthon megszabott irányt, így a bajor politikus a nagy esélyes. Főleg úgy, hogy a holland kereszténydemokraták, a görög Új Demokrácia pártja, és az Orbánnal szövetséges szlovéniai Demokrata Párt is kinyilvánították már, hogy szívesen látnák bizottsági elnökként Webert.

 

A francia konzervatívok (Lés Republicains) még nem döntöttek a kérdésben, de a napokban ők is be fogják jelenteni, kit favorizálnak.

 

Manfred Weber egyébként az Európai Néppárt frakcióvezetőjeként, pártjából, a CSU-ból egyedüliként megszavazta Magyarország ellen a Sargentini-jelentést és így a hetes cikkelyes eljárás megindítását.

 

Frissítés:

A 444 közben azt írja, hogy bár szerda este Orbán még valóban nem támogatta Webert, Rogán Antal bejelentette csütörök délelőtt, hogy inkább őt fogja a Fidesz, mint Alexander Stubbot. Megesik, hogy egy nagy döntés előtt jobb aludni egyet. 

 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Türkmenisztán elnöke megunta, hogy a közvetlen beosztottjai bevallottan korrumpálódtak, ezért mostantól ő maga sem kegyelmezhet meg senkinek, akikhez elér a botrány.

Miért van műanyagból a volt főpolgármester karácsonyfája? Tarlós István az Azonnali karácsonyi körkérdésében!

A pártelnök azért lemondásával megvárja, amíg a katasztrofális választási eredménnyel záró Labour rendezi sorait.

Mit jelent, ha valaki küld neked egy tüzet? És ha barackot? Ha padlizsánt? Mit jelent a szív? És az, ha egy majom befogja a szemét? 16 kérdés, hajrá!

Csütörtök van, választanak a britek, eldőlhet a szigetország sorsa. Egy gendersemleges pingvin tegnap megjósolta, hogy Corbyn nyer, de mit mondasz te?

Életében először tesz újévi fogadalmat Ferencváros független polgármestere. Hogy mégis mi lesz az, azt az Azonnalinak árulta el.

A hét kérdése

Végre kilépnek a britek? Vagy folytatódik a komédia? Esetleg az egész brexit csak egy kitűnő médiahekk volt arra, hogy végre figyeljen a britekre valaki? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Végre megtelik élettel az egyik legszebb budapesti vásárcsarnok. December 14.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás