Miért reptették Ciprusról Budapestre a honvédség gépén Orbán Viktor lányát?

Szerző: Hutter Marianna
2018.10.16. 11:59

Hogy lehet, hogy kiképzőrepülés keretében utaztatták haza a miniszterelnök lányát Ciprusról? Ezt kérdezi Demeter Márta egy iratbetekintés után a honvédelmi minisztertől. A kormány cáfolja a dolgot.

Miért reptették Ciprusról Budapestre a honvédség gépén Orbán Viktor lányát?

„A kecskeméti repülőbázison tett iratbetekintésem során kiderült, hogy a Honvédség által vett egyik Airbus A-319-es repülőgéppel kiképzőrepülés keretében utazott szeptember elején Orbán Flóra” – állítja Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője egy kedden beadott írásbeli kérdésében.

Eszerint a miniszterelnök lányát a ciprusi Pafoszról vitte el a gép, az utasok szállítását az Összhaderőnemi Parancsnokság (ÖHP) parancsnoka engedélyezte.

Demeter a honvédelmi minisztert, Benkő Tibort az alábbiakról kérdezi:

1. Miért szállíthatja a Magyar Honvédség Airbus repülőgépe kiképzőrepülés keretében a miniszterelnök lányát, aki semmilyen közjogi tisztséget nem visel, hivatalt nem tölt be?

2. Ki adott utasítást az ÖHP parancsnokának az említett utas szállításának engedélyezésére?

3. Hogyan engedélyezheti az ÖHP parancsnoka a miniszterelnök családtagjának utazását az Airbus A-319-es repülőgépen kiképző repülés keretében?

Az LMP-s képviselő a belügyminisztert is kérdezte a pafoszi repülőzés kapcsán. Pintér Sándortól az alábbiakat szeretné megtudni:

1. Nem tartja-e aggályosnak, hogy a Magyar Honvédség Airbus repülőgépe kiképzőrepülés keretében szállíthatja a miniszterelnök lányát?

2. Tudtak-e az illetékes szervek arról, hogy egy, a biztonsági szervek védelme alatt álló személlyel (adott esetben a miniszterelnökkel) egy háztartásban élő családtagot a Magyar Honvédség Airbus A-319-es repülőgépén kiképző repülés keretében utaztatnak?

Demeter Márta az Azonnali kérdésére elmondta: az iratbetekintésen az is kiderült, hogy a Pafoszról indult gép Budapestre ment.

FRISSÍTÉS:

A kormány cikkünk megjelenése után közleményben cáfolta a Demeter Márta írásbeli kérdésében megfogalmazottakat. Demeter Mártát ismét keresni fogjuk az iratbetekintése részleteiről.

FRISSÍTÉS 2:

Közben az Origo arról írt, hogy egy katonatiszt Orbán Flóra nevű lánya, és nem a miniszterelnök lánya utazott a gépen. Demeter Márta az Azonnali ismételt megkeresésére azt válaszolta: ha így van, akkor hozzák nyilvánosságra azt az iratot, amelyből kiderül, hogy ezt engedélyezte az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka. Megkérdeztük tőle azt is hogy hányas volt matekból, kiszámolta-e az utas életkorát, hiszen a miniszterelnök lánya tizenéves; és ha tévedett, alkalmasnak tartja-e magát az LMP társelnöki tisztségére, amire pályázik. Olvasd el friss cikkünkben itt, hogy mit válaszolt.

FOTÓ: Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek