+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2018. október 15. hétfő, 09:31
Az ügy középpontjában természetesen nem annyira Lorde fellépése, hanem Gáza van.

Az ember azt hinné, egy koncert lemondása nem tud akkora sebet ejteni, hogy még egy évvel később is erről legyen szó, de Izrael nem ez a hely: a bíróság a múlt héten kimondta, hogy Justine Sachs és Nadia Abu-Shanab új-zélandi aktivistáknak 45 ezer (nagyjából 3,5 millió forint) sékel kártérítést kell fizetniük három izraeli fiatalnak Lorde lemondott koncertje miatt.

 

Sachs és Abu-Shanab 2017-ben indítottak petíciót azért, hogy a világ egyik legnépszerűbb énekesnője is bojkottálja az izraelt az ország palesztinokkal való bánásmódja miatt.

 

Lorde le is mondta a koncertet, három izraeli tinédzser viszont azt mondta, nekik érzelmi megrázkódtatást okozott ez, és a bírósághoz fordultak.

 

A büntetést egy olyan jogszabályra hivatkozva tudták kiszabni két az országban korábban nem is járt külföldi állampolgár ellen, ami szerintperelhetnek, ha magánszemélyeket vagy szervezeteket hívnak fel Izrael elleni bojkottra.

 

 

A két aktivista az interneten gyűjtött pénzt, és bár az összejött, úgy dötöttek, a büntetés helyett gázai kórházaknak utalják át, mivel a saját jogászaik szerint Izrael nem szabályozhatja meg, hogy gondolkoznak külföldön élő emberek. 

 

A mág mindig csak 21 éves Lorde már egy éve került be világpolitikai nézeteltérésekbe ezzel a lemondott koncerttel, hiszen emiatt a fellépés miatt egy New York-i rabbi a Washington Postban bigottozta és antiszemitázta le egészoldalas hirdetésben az énekesnőt.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti bazilika előtti karácsonyi vásár olyan közönségszavazáson lett a legjobb, ahol már a jelöltséghez tízezer eurót kell kipengetni. Orbán azért büszkélkedik vele.

A győri helyi választási iroda közlése szerint az eddig ismert öt jelöltön kívül van még öt trónkövetelő Győrben. Kérdés, hogy össze tudják-e karácsonyig szedni az ajánlásokat.

Mit ajándékozna Orbánnak és Gyurcsánynak? A jobbikos Jakab Péter erre is válaszol az Azonnali karácsonyi körkérdésében.

A boszniai táborban körülbelül hatszáz ember élt embertelen körülmények között: mosdó és víz sem volt, az emberek pedig még a hóesés után is sátrakban húzták meg magukat.

A DK még azután is meghívott a taggyűlésére, hogy már négy hónapja jeleztem, kilépnék a pártból, írja Petróczi Rafael.

Strache alkancellárként rendszeresen találkozott azon cégek vezetőivel, amelyeket az ibizai videóban az FPÖ titkos adományozóiként nevezett meg. De sámánokra is maradt ideje.

Ha elfogadják a kultúratámogatás átalakítását célzó törvényt, tüntetéssorozat kezdődik, mondta az Azonnalinak Novkov Máté a hétfői tüntetésen.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Végre megtelik élettel az egyik legszebb budapesti vásárcsarnok. December 14.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás