+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2018. október 15. hétfő, 09:31
Az ügy középpontjában természetesen nem annyira Lorde fellépése, hanem Gáza van.

Az ember azt hinné, egy koncert lemondása nem tud akkora sebet ejteni, hogy még egy évvel később is erről legyen szó, de Izrael nem ez a hely: a bíróság a múlt héten kimondta, hogy Justine Sachs és Nadia Abu-Shanab új-zélandi aktivistáknak 45 ezer (nagyjából 3,5 millió forint) sékel kártérítést kell fizetniük három izraeli fiatalnak Lorde lemondott koncertje miatt.

 

Sachs és Abu-Shanab 2017-ben indítottak petíciót azért, hogy a világ egyik legnépszerűbb énekesnője is bojkottálja az izraelt az ország palesztinokkal való bánásmódja miatt.

 

Lorde le is mondta a koncertet, három izraeli tinédzser viszont azt mondta, nekik érzelmi megrázkódtatást okozott ez, és a bírósághoz fordultak.

 

A büntetést egy olyan jogszabályra hivatkozva tudták kiszabni két az országban korábban nem is járt külföldi állampolgár ellen, ami szerintperelhetnek, ha magánszemélyeket vagy szervezeteket hívnak fel Izrael elleni bojkottra.

 

 

A két aktivista az interneten gyűjtött pénzt, és bár az összejött, úgy dötöttek, a büntetés helyett gázai kórházaknak utalják át, mivel a saját jogászaik szerint Izrael nem szabályozhatja meg, hogy gondolkoznak külföldön élő emberek. 

 

A mág mindig csak 21 éves Lorde már egy éve került be világpolitikai nézeteltérésekbe ezzel a lemondott koncerttel, hiszen emiatt a fellépés miatt egy New York-i rabbi a Washington Postban bigottozta és antiszemitázta le egészoldalas hirdetésben az énekesnőt.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás