+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Fekő Ádám
2018. október 15. hétfő, 09:31
Az ügy középpontjában természetesen nem annyira Lorde fellépése, hanem Gáza van.

Az ember azt hinné, egy koncert lemondása nem tud akkora sebet ejteni, hogy még egy évvel később is erről legyen szó, de Izrael nem ez a hely: a bíróság a múlt héten kimondta, hogy Justine Sachs és Nadia Abu-Shanab új-zélandi aktivistáknak 45 ezer (nagyjából 3,5 millió forint) sékel kártérítést kell fizetniük három izraeli fiatalnak Lorde lemondott koncertje miatt.

 

Sachs és Abu-Shanab 2017-ben indítottak petíciót azért, hogy a világ egyik legnépszerűbb énekesnője is bojkottálja az izraelt az ország palesztinokkal való bánásmódja miatt.

 

Lorde le is mondta a koncertet, három izraeli tinédzser viszont azt mondta, nekik érzelmi megrázkódtatást okozott ez, és a bírósághoz fordultak.

 

A büntetést egy olyan jogszabályra hivatkozva tudták kiszabni két az országban korábban nem is járt külföldi állampolgár ellen, ami szerintperelhetnek, ha magánszemélyeket vagy szervezeteket hívnak fel Izrael elleni bojkottra.

 

 

A két aktivista az interneten gyűjtött pénzt, és bár az összejött, úgy dötöttek, a büntetés helyett gázai kórházaknak utalják át, mivel a saját jogászaik szerint Izrael nem szabályozhatja meg, hogy gondolkoznak külföldön élő emberek. 

 

A mág mindig csak 21 éves Lorde már egy éve került be világpolitikai nézeteltérésekbe ezzel a lemondott koncerttel, hiszen emiatt a fellépés miatt egy New York-i rabbi a Washington Postban bigottozta és antiszemitázta le egészoldalas hirdetésben az énekesnőt.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2020-tól kezdve három éven át segítenék Marokkót, Etiópiát és Malit, hogy helyi fejlesztésekkel előzzék meg a migrációt.

Csomagolásmentes sarok, kevesebb műanyagszemét, több friss termék, szép célok, de vajon megvalósíthatóak?

Az FPÖ kutyás szelfik helyett Strache régi riválisáról szóló posztokkal árasztja el a bukott pártelnök rajongói oldalát.

A jövőben a felhasználók beállíthatják, hogy ha a weboldalakon böngésznek, az onnan származó adatokat ne lehessen összekötni a
Facebook-profiljukkal.

Depresszió, bipoláris zavar és skizoférnia: ezek a betegségek is gyakoribbak voltak ott, ahol rosszabb a levegő minősége – állítja egy új tanulmány.

A hét kérdése

Egy 34 millió forintos adakozás még bőven nem elég, de nekünk van pár ötletünk arra, hogy mivel lágyíthatná meg Tiborcz szeretett nemzetünk szívét!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás