+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2018. október 15. hétfő, 09:31
Az ügy középpontjában természetesen nem annyira Lorde fellépése, hanem Gáza van.

Az ember azt hinné, egy koncert lemondása nem tud akkora sebet ejteni, hogy még egy évvel később is erről legyen szó, de Izrael nem ez a hely: a bíróság a múlt héten kimondta, hogy Justine Sachs és Nadia Abu-Shanab új-zélandi aktivistáknak 45 ezer (nagyjából 3,5 millió forint) sékel kártérítést kell fizetniük három izraeli fiatalnak Lorde lemondott koncertje miatt.

 

Sachs és Abu-Shanab 2017-ben indítottak petíciót azért, hogy a világ egyik legnépszerűbb énekesnője is bojkottálja az izraelt az ország palesztinokkal való bánásmódja miatt.

 

Lorde le is mondta a koncertet, három izraeli tinédzser viszont azt mondta, nekik érzelmi megrázkódtatást okozott ez, és a bírósághoz fordultak.

 

A büntetést egy olyan jogszabályra hivatkozva tudták kiszabni két az országban korábban nem is járt külföldi állampolgár ellen, ami szerintperelhetnek, ha magánszemélyeket vagy szervezeteket hívnak fel Izrael elleni bojkottra.

 

 

A két aktivista az interneten gyűjtött pénzt, és bár az összejött, úgy dötöttek, a büntetés helyett gázai kórházaknak utalják át, mivel a saját jogászaik szerint Izrael nem szabályozhatja meg, hogy gondolkoznak külföldön élő emberek. 

 

A mág mindig csak 21 éves Lorde már egy éve került be világpolitikai nézeteltérésekbe ezzel a lemondott koncerttel, hiszen emiatt a fellépés miatt egy New York-i rabbi a Washington Postban bigottozta és antiszemitázta le egészoldalas hirdetésben az énekesnőt.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az osztrák sajtóhoz eljutott információk szerint az éttermeknek be kell zárniuk.

A jelenlegi válság más mint a többi, a megoldás pedig a hitelezés felpörgetése bankoknak nyújtott állami segítséggel. A Spiegel Carmen Reinharttal, a világbank alelnökével készített interjút.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint Kecskemét gócponttá vált, azonban ezt semmilyen nyilvános adat nem tudja alátámasztani. Megkérdeztük a hivataltól, hogy mi alapján nyilvánították a várost gócponttá.

A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

A fővárosi önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, ebbe lehet beleszólni.

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás