+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea & Bukovics Martin & Techet Péter
2018. október 14. vasárnap, 17:02
Ma választ Bajorország. Már csak 33-35 százalékra mérik a korábban egyeduralkodó CSU-t, amely egyedül biztosan nem fog tudni kormányt alakítani. Sőt, még olyan felállás is lehetséges, hogy egy négypárti szivárványkoalíció lenyomja őket. Mi lesz Münchenben? Kövesd az Azonnalin percről percre!

+++ ÉRDEMES GYAKRAN FRISSÍTENI AZ OLDALT,
MERT GYORSAK VAGYUNK! +++

 

összesen: 52 db | 20 db/oldal

1 2 3

Techet Péter

München teljesen bezöldült
2018. október 14. 20:47

Bajorországban a másodikak, a fővárosban pedig elsők lettek a Zöldek.

 

Az ökopárt – a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint – 30 százalék felett szerepelt Münchenben.

 

A párt mindkét listavezetője egyéni mandátumot is fog vélhetően nyerni: Ludwig Hartmann München belvárosában, Katharina Schulze pedig München-Milbertshofenben óriási előnnyel előzi a CSU-s jelölteket. Minden bizonnyal a Zöldeké lesz München elegáns, bohém-burzsoá negyede, a Schwabing is: itt a párt jelöltje a CSU egykori kultuszminiszterét verte meg.

Bernd Posselt, a CSU évtizedes Európa-politikusa, Habsburg Ottó egykori titkára is jelen van a bajor parlamentben tartott választási eredményvárón. A politikus már a nyolcvanas évektől a közép-európai népek, s főleg kisebbségek ügyéért harcolt. Meggyőződéses katolikus konzervatív:

 

„és mert katolikus vagyok, nem lehetek nacionalista” – mondta az Azonnalinak.

 

A politikus szerint a mostani bajor eredmény megmutatta: az utolsó német néppárt a CSU maradt. De szerinte „tudomásul kell vennünk, hogy a nép heterogénabb lett“. Kérdésünkre, hogy ezalatt a multikulturalizmust érti-e, kijelentette: „mi Közép-Európában mindig is multikulturálisak voltunk, ebben semmi új nincs“.

Az AfD-ről világos véleményt fogalmazott meg:

 

„Az AfD csak nácikból áll“.

 

 

A politikussal, aki jövőre vissza akar jutni CSU-s színekben az Európai Parlamentbe egy hosszabb interjút is készítettünk Orbánról, Macronról és nacionalizmusról: „Orbán zsákutcában van, ha nacionalista politikát akar vinni“, de azért biztosította az Azonnali fideszes olvasóit: „a Fidesz egy demokratikus párt, amit mindenképpen meg kell és meg fogunk védeni“.

Erős kétszámjegyű eredményt értek el, ami Bajorországban nagyon jó a szövetségi választáson elért eredményhez viszonyítva is – lelkendezett Martin Sichert, az AfD tartományi elnöke a Tagesschau műsorában. A párt egyébként az őszi szövetségi választáson 12 százalékot ért el, most az exit poll szerint 10,7 százalékon áll Bajorországban.

Martin Hagen,a liberális FDP bajorországi listavezetője ugyanebben a műsorban elég visszafogottan nyilatkozott. Míg Christian Lindner pártelnök már az újabb Landtag-frakció fölött örvendezik, Hagen úgy nyilatkozott: várjuk ki, hogy mi lesz. Egyelőre ugyanis pontosan a küszöbön, azaz 5 százalékon áll az FDP. Az eredményt egyébként semmiképp sem a CSU gyengeségének, hanem az FDP erősségének tudja be.

Bukovics Martin

20 órai számok: belehúzott a CSU!
2018. október 14. 20:06

Ahogy telik az idő ma este, és fogynak a sörök, úgy jön fel a CSU. Lehet, mégsem lesz ez akkora bukás, mint azt mindenki várta? A tavalyi őszi szövetségi választáson 38,8 százalékot kaptak. A 2013-as tartományi választáson ennél többet, 47,7-et. (A viccpárt már temetői menetet is összehívott a pártnak München egyetemi negyedébe.) Mutatjuk a 20 órai számokat.

 

1. CSU (jobboldali-konzervatív) 37,3% 

2. Zöldek (ökopárt) 17,8% 

3. Freie Wähler (polgári-jobbközép) 11,6% 

4. ​AfD (szélsőjobboldali) 10,7%

5. SPD (szociáldemokrata) 9,5% 

6. FDP (polgári-liberális) 5,0%

7. Die Linke (szélsőbaloldali) 2,9%

Christian Lindner FDP-elnök azt mondta: Bajorország nekik mindig is nehéz terep volt bizonyos versenyfeltételek és a vidéki struktúra miatt. De most újra frakciót alakíthatnak a bajor Landtagban – mondta, arra utalva, hogy 2013-ban kiestek a tartományi parlamentből, ráadásul pont egy olyan ciklus után, amikor együtt kormányoztak a CSU-val.

Bukovics Martin

Freie Wähler: Lenyomjuk az AfD-t!
2018. október 14. 19:50

Óriási a házibuli még mindig a bajor parlament, a Freie Wählernél ugyanolyan arányban fogy a sör, mint a bor, ami nagyon helyes, a frankeni borvidék a zöldszilvániról híres, ami bár nem egy nagy eresztés, azért Bajorországban tartózkodva bőven belefér. Két söröző párttaggal elegyedtem beszélgetésbe, és megtudtam, hogy le fogják nyomni az önkormányzatokban az AfD-t a következő években. Hogy hogyan, kérdeztem. Ez baromi egyszerű, válaszoltak, egész egyszerűen jobb a személyi állományunk. A CSU-val való koalícióról Hubert Aiwinger még mindig azt mondja, hogy

 

ő aztán nem tesz semmit ezügyben, ha kellenek a CSU-nak, hívja őt szépen fel a Söder.

 

Izmos, erős többség nem lesz az: az exit poll szerint a CSU 80 mandátumához a Freie Wähler 25 mandátuma adódna hozzá a 200 fős Landtagban.

Techet Péter

Robert Habeck, a második helyre berobbant Zöldek országos társelnöke parlamenti sajtótájékoztatójén elismerte: ilyen jó eredménnyel ők se számoltak. A felmérések 16-17 százalékot mutattak, a megindult szavazatfeldolgozás már 19 százalék felé mutatja a balliberális ökopártot. Habeck szerint az emberek ma már nem annyira kötődnek egy-egy párthoz, a döntést az utolsó napokban hozzák meg. „Pénzt és erőt az utolsó napokra hagytunk“ – mondta sajtótájékoztatóján.

Szerinte a Zöldek győzelme azt üzeni: „politikai stílusváltást akarnak a bajorok“. Elegük van a kirekesztésre épülő CSU-politikából sokaknak, és ezért a Zöldekre szavaztak: „mi azt hangsúlyozzuk, ami összeköt“. A CSU Freie Wählerrel kötött koalíciója szerinte a könnyebbik út lenne a konzervatívok számára, egyben a logikusabb út is.

Bakó Bea

Seehofer megköszönte Södernek
2018. október 14. 19:34

Ez nem egy szép nap a számunkra, ez egy olyan eredmény, amivel nem lehetünk elégedettek – értékelt Horst Seehofer CSU-elnök, szövetségi belügyminiszter. Azt mondta, a következő hetekben azon fognak dolgozni, hogy stabil kormányt alakítsanak. Azért köszönetet mondott Markus Södernek, aki tavaly megpuccsolta őt a miniszterelnöki székben. A saját felelősségét korábban már előre Söderre hárító pártelnök azt is megígérte, hogy le fogják vonni a konzekvenciákat.

 

Egyikük a hagyományos frankföldi borosüveget, a Bocksbeutelt tartja a kezében. Valamelyik párt eredményének – vagy csak kameránknak – nagyon örülnek Markus Söder tartományi miniszterelnök földijei.

 

Stefan Liebich, az Azonnali által tavaly meginterjúvolt Linke-prominens azt írta ki Facebookra, hogy hát most ez nem jött össze pártja számára Bajorországban. Az 5 százalékos küszöbtől jó 1,5 százalékkal maradtak el a konzervatív tartományban a kommunisták. Az viszont, hogy vannak fiataljaik, reménnyel tölti el a berlini linkés politikust. Még nem tudjuk, elnézzünk-e a müncheni bulijukba.

Bakó Bea

Vörös fények, vörös zászlók és vörös jégkrém. Ennyi maradt az SPD-nek a jelenleg jósolt, tíz százalékot alulról súroló eredmény mellett.

 

Techet Péter

Gerold Otten, a szélsőjobboldali AfD szövetségi parlamenti képviselője is nyilatkozott az Azonnalinak. A politikus rögtön kifejezte azt a vágyát, hogy a Fidesszel szeretnének együttműködni:

 

„Orbán Viktor az AfD természetes szövetségese“.

 

Kérdésünkre, hogy van-e már kapcsolatuk a magyar kormánypárttal, az egykori katonából lett politikus elismerte: „Hivatalosan még nincs kapcsolat, de az informális kapcsolatokat már kiépítettük“.

Említette, hogy pár napja egy magyar államtitkárt hallgatott Berlinben – nem jutott eszébe se a neve, se a szakterülete -, és úgy érezte: „végre valaki a szívemből beszél“.

Kérdésünkre, hogy mit szól az AfD relatíve rossz szerepléséhez Bajorországban, azt mondta: az AfD-nek Bajorországban van egy fontos riválisa, a szintén sok tekintetben jobboldali populista Szabad Választók (Freie Wähler, akiket lejjebb Márki-Zay-Gémesi-FKGP-pártként jellemeztünk), akik a harmadik helyre jöttek most fel.

Matematikailag lehetséges lenne egy CSU-FW-AfD-kormány is, azonban Otten szerint a CSU nem hajlandó velük együttműködni:

 

„A CSU minden fórumon elkerül minket, semmiféle kapcsolatunk nincs“.

 

A Zöldek sikerét azzal magyarázta az AfD politikusa, hogy számos ökopolitikai téma – például a klímaváltozás ügye – az ökopárthoz hajtott polgári szavazókat is.

Bakó Bea

A CSU-nál összefutottunk a német ZDF köztévé politikai szatíraműsorának sztárjával, Lutz van der Horsttal. Alig várjuk a pénteki Heute Show-t!

Ő az, aki a leghülyébb kérdéseket teszi fel német politikusoknak és párttalpasoknak hétről hétre, ebben a videóban például a CSU modernségét firtatta a kampányban.

 

Bukovics Martin

Itt a 19 órai exit poll!
2018. október 14. 19:04

Csak tizedesjegyekben vannak eltérések a 18 órai számokhoz képest. Vagyis már nyugodtan lehet állítani, hogy az AfD nem nyert akkorát, mint gondoltuk volna. A CSU azért jobban szerepelt, mint hitték volna. Az SPD viszont óriásit bukott.

 

1. CSU (jobboldali-konzervatív) 35,2% 

2. Zöldek (ökopárt) 18,6% 

3. Freie Wähler (polgári-jobbközép) 11,5% 

4. ​AfD (szélsőjobboldali) 11%

5. SPD (szociáldemokrata) 9,8% 

6. FDP (polgári-liberális) 5,1%

7. Die Linke (szélsőbaloldali) 3,4%

Mi ez a jobbközép párt, ami megelőzte a szocdemeket és még az Óriási Nagy Veszedelmet, a bevándorlásellenes AfD-t is, és az exit poll szerint bejött 11,5 százalékkal a harmadik helyre Bajorországban? A Freie Wähler magyarországi viszonyokra átültetve kicsit olyan, mintha összegyúrnánk a Független Kisgazdapártból maradt legszebb emlékeket a Gémesi György-féle Új Kezdettel, és beraknánk az élére Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert. A Freie Wähler főleg a települések minél nagyobb önrendelkezését szorgalmazza, és hisz a közvetlen demokráciában is. Bajorországon kívül nem nagyon szerepelnek jól.

Hubert Aiwangerről, a párt elnökéről a Neue Zürcher Zeitung közölt nemrég portrét. Szerintük Aiwanger sokkal inkább megtestesíti a Tipikus Bajort, mint a CSU vezetői: egy kis faluban lakik, hatalmas vadász, korrekt méretű parasztgazdaságot irányít, népviseletben jár, és olyan gyakorlatias, hogy az újságírónak elmondta, ha valaki arra kéri, építsen neki egy házat, ő bizony megteszi. A politikus abszolút ideológiamentesen csak helyi ügyekkel foglalkozik. Ha kell, a rendőri egyenruhák beszerzését reklamálja meg, ha kell, a tűzvédelmi előírásokat kritizája, több bölcsödei helyet szorgalmaz, nemet mond a münchen-freisingi repülőtér bővítésére és több honismeretet oktatna a bajor iskolákban. 

Nagy eséllyel velük kormányoz majd tovább a CSU.

Bukovics Martin

SPD = temetői hangulat
2018. október 14. 18:45

Se a sör, se a pezsgő, se a narancsos Campari, se a bor nem fogy a szociáldemokrata frakciónál, hiába olyan az egész bajor parlament, mint egy óriási házibuli: ez az egyetlen olyan helyszín, ahol az ember inkább elkezd gondolkodni azon, mint rontott el eddig az életében. Hiába vörös, még a vörösbor se fogy. Dieter Reiter, München SPD-s főpolgármestere arról beszélt, hogy az eredmény bár rossz, de nem szabad csüggedniük: őket mindenki ismeri Bajorországban, aktivistáik bőven vannak, most be kell bizonyítaniuk, hogy amit ígérnek, azt be is tartják, ezért is vannak ott a nagykoalícióban Berlinben.

Én ezt Merkel helyében fenyegetésnek venném.

A harmadik helyezett, az exit poll szerint még az SPD-re és az AfD-re is ráverő jobbközép Freie Wähler elnöke, Hubert Aiwanger arról beszélt sajtótájékozatóján, hogy nagyon boldog az eredménytől, de korai még miniszteri posztokról beszélni, abban pedig erősen bízik, hogy a CSU-nál tudják, merre vezet az út az irodájukig.

Techet Péter

A CSU parlamenti frakciója előtti térbe még áthaladszódik a Zöldek üdvrivalgása. A CSU-nál örömre nincs ok: a párt ilyen rossz eredményt fél évszázada nem ért el. Mindazonáltal a teljes bukást azért elkerülték: a szomorúság helyett egyfajta megkönnyebbülés jellemezte a fiatal CSU-sokat, akik a frakció terme előtt álldogáltak.

„Segített volna, ha Orbán is jön kampányolni?“ – kérdeztük. Egyikük eleve nem tudta, kiről beszélünk, azt kezdte el mondani, hogy a Sebastian Kurz jelenléte jót tett nekik. A másik öt fiatalember, akik érettségizős komolysággal és zakókban álltak, úgy vélték: Orbán nem segített volna rajtuk.

 

„Orbán Viktort nem ismerik itt annyira, inkább csak újabb vitát szült volna, ha eljön“

 

– mondta egyikük, aki jogot tanul Augsburgban, és a CSU ifjúsági szervezetében politizál.

Nem egyszerű nap ez a CSU számára. Nem sikerült jó eredményt elérnünk, sőt részben fájdalmas is ez az eredmény, amiből tanulságokat kell levonnunk – mondta Markus Söder tartományi miniszterelnök. De bizonyos előrejelzések és kommentárok ellenére a CSU továbbra is nem csak, hogy a legerősebb párt, de felhatalmazást is kaptunk a kormányzásra – értékelte Söder az exit pollokat.

Techet Péter

Cem Özdemir, a Zöldek sváb-török származású egykori társelnöke, a párton belüli polgáriak vezető figurája az első eredményeket kommentálta az Azonnalinak.

Kérdésünkre, hogy a polgári profillal induló bajor Zöldek mostani kiváló eredménye annak jele-e, hogy a Zöldeknek másutt is jobbra kell tolódniuk, a politikus azt mondta: „A Zöldek nem jobb- vagy baloldaliként határozzák meg magukat, hanem kizárólag ökologiai pártként“.

 

Szerinte el kell felejteni a menekültkérdést, ez a Zöldek sikere: „Európa, liberális demokrácia, fenntartható gazdaság – ezek a mi programpontjaink“ – mondta Özdemir az Azonnalinak.

 

A politikus szerint azonban valamennyi német tartomány tanulhat a déli tartományok zöldjeitől: Baden-Württembergben a Zöldek adják a kormányfőt 2011 óta, a bajoroknál pedig a második helyre robbantak most be. „A délieket ajánlom példaként.“ Aki ismeri a német politikát, tudja mit jelent ez:

 

mivel mind a sváb, mind a bajor Zöldek egy határozottan polgári, már-már jobbközép profillal érték el a sikereiket, a „déliek példája“ az északi Zöldek balossága ellen szólhat.

 

Özdemir kiemelte még, hogy „a jó eredmény ellenére is kicsit sírok“. Szerinte ugyanis hiába szerepelt az AfD a várakozások alatt, a szélsőjobboldali párt jelenléte önmagában „szégyen és elkeserítő“.

Bakó Bea

Óriási bulihangulat a Zöldeknél
2018. október 14. 18:31

Történelmi pillanatként élik meg a Zöldek az első exit pollok által jósolt 18,5 százalékos eredményt. Eljött Münchenbe a pártelnök Robert Habeck és elődje, Cem Özdemir is.

 

összesen: 52 db | 20 db/oldal

1 2 3
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A most először közszemlére tett élőlény olyan, mint egy gomba, de úgy viselkedik, mint egy értelmes állat, miközben majdnem 720 neme van.

Örül a „Karácsonyfigyelőnek”, de türelmet kér, viszont már az első napján kihirdeti a klímavészhelyzetet.

A friss Nobel-díjas író karintiai szülőfalujában támadt rá az újságírókra, mert azok Milošević melletti kiállásáról kérdezték.

Lejárt az MSZP ultimátumának határideje, Tóbiás József vissza fogja adni a mandátumát.

Ilyen sem volt még: írek akarnak lenni a britek. A belfasti posták már kifogytak a formanyomtatványokból.

Élesedett a centristák és a baloldaliak vitája: Elizabeth Warrent támadták a centrista jelöltek az egészségügyi tervei miatt. Ez főleg Joe Bidennek használ. De mit remél ettől?

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás