Keményen isznak az írek, a politikusok odacsapnak

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.10.13. 20:04

Ezentúl úgy kell igyanak az írek, hogy közben azt olvassák, hogy mennyire rossz ez nekik. De más szigorításokat is elfogadott az ír parlament.

Keményen isznak az írek, a politikusok odacsapnak

Megváltoznak az alkoholra vonatkozó törvények Írországban, a vonatkozó törvénymódosítási javaslatokat október 10-én fogadta el második házként a szenátus, írja az Euractiv.

Ennek következménye az lesz, hogy az állam fog megszabni egy minimális árat az alkoholtartalmú termékekre, továbbá minden palack/doboz italon kötelezően szerepelni fog egy felirat, amely az alkoholfogyasztás káros hatásaira hívja fel a figyelmet (beleértve a kalóriatartalom feltüntetését és az alkohol rákkeltő hatására vonatkozó figyelmeztetéseket is).

A törvény támogatói azzal érvelnek, hogy egy olyan országban, ahol az alkoholfogyasztás mértéke ijesztő következményekkel jár, időszerűnek tűnt valamit tenni a probléma ellen.

„Az alkoholfogyasztás komoly következményekkel jár, káros családjaink, társadalmunk egészségére.

[Az eljárás] bizonyos lépések bevezetéséről szól (...), annak érdekében, hogy leépítsük azt a határozottan káros alkoholkultúrát, ami jellemző Írországra” – nyilatkozta Simon Harris ír egészségügyi miniszter.

A javaslatot már 2015-ben elfogadta az alsóház az alkoholosital-gyártók erőteljes tiltakozása ellenére is. A törvény életbe lépéséhez már csak az elnöki jóváhagyásra van szükség. A javaslat értelmében korlátozva lesznek a televízióban és mozikban levetíthető reklámok, a parkokban, buszmegállókban és vonatállomásokon pedig teljesen teljesen be lesznek tiltva ezek.

Leo Varadkar, az ír miniszterelnök örömmel fogadta a javasolt módosításokat,.Az ellenzők, köztük Patricia Callan, az ABFI (Alcohol Beverage Foundation of Ireland) igazgatója, azzal érvelnek, hogy a változtatások várhatóan megnehezítik az alkoholtartalmú italok értékesítését, annak ellenére, hogy nincs tudományosan bizonyított kapcsolat az alkoholfogyasztás és a rákos daganatok előfordulása között. Nem ért egyet a figyelmeztető feliratokkal sem: 

„Nemzetközi vizsgálatok tanúsága szerint a figyelmeztetések tudatosítanak bizonyos veszélyeket, azonban nem szüntetnek meg szokásokat”

– nyilatkozta Callan.


A jogszabály bevezetése azért fontos lépés, mert ez lesz az első alkalom, hogy az ír törvénykezés egészségügyi problémaként kezeli az alkoholfogyasztást. Májusban Skócia is bevezetett egy, az alkohol minimális árára vonatkozó jogszabályt továbbá lépéseket tettek már bizonyos kanadai államok, Oroszország, Fehéroroszország, és Ukrajna is.

FOTÓ: pxhere.com

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek