Nem tudja elfogadni Manfred Weber, hogy Magyarországon nyomást gyakoroljanak a civilekre

2018.10.12. 09:17

A politikus, aki leginkább esélyes az Európai Bizottság élére, ismét szót ejtett Orbánról. A CEU-ból és civilekből nem hajlandó engedni.

Nem tudja elfogadni Manfred Weber, hogy Magyarországon nyomást gyakoroljanak a civilekre

„Magyarországnak lépnie kell, Orbán Viktornak az ellenkező irányba kell lépéseket tenni. Emiatt támogatjuk a Bizottságnak az erről szóló intézkedéseit, és emiatt támogatjuk a 7-es cikkely szerinti eljárást is, amit én is megszavaztam. Másrészt a 7-es cikkes eljárás egy párbeszéd kezdete lehet” – mondta el Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-beli frakcióvezetője egy, a Politico által készített interjúban.

Webert főleg arról kérdezték, hogy milyen politkára lehet számítani tőle, amennyiben ő lesz az Európai Bizottság új elnöke. A bajor politikus ugyanis az egyik csúcsjelölt-jelöltje a jobboldali Európai Néppártnak Jean-Claude Juncker székére.

Weber azt állítja, nem a Néppárton múlik elsősorban, hogy megmarad-e a párt egysége, hanem főleg Orbán Viktoron.

Ő a maga részéről ugyanis nem tudja elfogadni, hogy az oktatást korlátozzák, azaz Orbánnak meg kell oldania előbb a CEU ügyét, másodsorban pedig a civilek ellen hozott intézkedések kapcsán kell másként cselekdnie, mint eddig. Weber szerint

a civil szervezetek a modern társadalom fontos elemei, ezért egyáltalán nem fogadható el, hogy nyomás alá helyezzék őket.

Arra a kérdésre, hogy miért tart ki a rendszeresen kritizált európai vezetők mellett, azt mondta, hogy ő egy „hídépítő”, és ez az egyik fő politikai üzenete is. Nem akarja jó és rossz európaiakra szétválasztani az EU-s polgárokat.

A bajor politikus kitért a vasárnap esedékes bajor tartományi választásokra is (erről az Azonnali a helyszínről fog tudósítani, és itt már leírtuk, hogyan alakulnak az esélyek). Úgy véli, amennyiben az emberek azt akarják, hogy Bajorországnak erős képviselete legyen mind a német parlamentben, mind Európában, akkor a keresztényszociális CSU-ra kell szavazniuk. Ugyanakkor elmondta azt is, jelenleg fontosabbnak tartja, hogy az EU-s intézmények és az emberek között visszaálljon a kapcsolat, mint a „migrációs dolgot” vagy az euróválságot. 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek