Gyanús ügyeiről ismert üzletember ölethette meg a szlovák újságírót

Szerző: Petróczi Rafael
2018.10.11. 17:15

Marián Kočner meg is fenyegette az oknyomozó újságírót, aki halála előtt éppen az ő simlis ügyeit göngyölítette fel. Most a gyilkosság egyik gyanúsítottja azt állítja: Kočner rendelte meg a bűncselekményt.

Gyanús ügyeiről ismert üzletember ölethette meg a szlovák újságírót

Miután a hatóságok korábban elfogták a szlovák állam és az olasz maffia összefonódásait vizsgáló oknyomozó újságíró, Ján Kuciak feltételezett gyilkosát, Szabó Tamást, az akcióban sofőrként résztvevő Miroslav Marčeket és a közvetítő Andruskó Zoltánt, valamint a bűncselekmény egy megrendelőjét, Alena Zsúzsovát, újabb név merült fel a gyilkosság ügyében: Marián Kočner vállalkozóé, aki a szlovák szürkegazdaság egyik uraként ismert.

Napvilágot látott ugyanis a Kuciak-ügy nyomozati aktájának egy része, ami szerint a megrendelő egy olyan személy lehet, aki jelenleg más ügyben van vizsgálati fogságban. Ez Kočnerről elmondható,

aki váltóhamisítási ügye miatt június óta letartóztatásban van. A Plus7dní hetilap ráadásul egy fotót is közölt, amin a lap szerint a vállalkozó és a gyilkosság egyik feltételezett megrendelője, Alena Zsuzsová találkozója látható kevesebb, mint egy hónappal az újságíró meggyilkolása előtt.

Korábban a rendőrséggel együttműködő Andruskó Zoltán is Marián Kočnert nevezte meg a Kuciak-gyilkosság egyik megrendelőjeként.

Ján Kuciak halála előtt éppen a Kočner érdekeltségébe tartozó Bonaparte luxuslakópark ügyén dolgozott, ami az állam és a szürkegazdaság közti összefonódások jelképévé vált. A Bonaparte lakópark az adócsalással vádolt Ladislav Bašternák tulajdonában áll, és olyan emberek béreltek itt lakást, mint az úgyszint adócsalás gyanújába keveredett nagyvállalkozó, Marián Kočner, vagy éppen Robert Fico volt miniszterelnök.

Fico egyébként azóta sem költözött el a Bonaparte lakóparkból, ellentétben Marián Kočnerrel. Ján Kuciak utolsó cikkét éppen ez utóbbiról írta. Már csak azért sem meglepő, hogy Kočner neve előkerült a gyilkosság kapcsán, mert

a vállalkozó korábban megfenyegette az újságírót, hogy terhelő ügyeket fog róla előkeríteni, ha nem hagyja abba az ellene folytatott oknyomozást.

A rendőrség úgy kommentálta az ügyet, hogy vizsgálják annak lehetőségét, hogy a Kuciak-gyilkosság megrendelője egy jelenleg vizsgálati fogságban levő személy is lehetett-e.

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek