+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2018. október 11. csütörtök, 16:02
Még Donald Trumpot sem hagyja hidegen, hogy Taylor Swift szavazásra kezdte buzdítani rajongóit. A fiatalokat meg tudja mozgatni, de az még nem eldöntött, jól mozgatja-e meg.

Novemberben félidei választások lesznek az USA-ban, amikre természetesen beindult a magyar helyzethez képest elképesztően profi kampánygépezet, miközben a demokrata (vagy a simán csak  Trump-ellenes) lakosság minden idők egyik egyik legfontosabb szavazásáról beszél. Talán nem is véletlenül, hiszen

 

ha itt sem sikerült jeleznie Amerikának, hogy elege van Donald Trump kínos ügyekkel teli elnökségéből, akkor tényleg vége a józan ész korszakának.

 

A forradalmi hangulatra az énekesnő Taylor Swift tudott még pakolni, a héten ugyanis nyíltan kiállt a demokraták mellett, megtörve ezzel hosszú évek óta tartó politikamentes kommunikációját. Előbb Instagramon buzdított szavazásra, majd az American Music Awardson tartott beszédén is elmondta, hogy akik rá szavaztak a díjátadó előtt, azok lehetőleg regisztráljanak a november 6-i választásokra is.

 

Évekkel korábban interjúban még azt magyarázta, nem akarja megosztani rajongóit politika nézeteivel, ezért távol tartja magát a témától.

 

 

Felfordult a világ: politizálni kezdett Az Énekesnő!

 

Most a fél USA arról beszél, hogy Taylor Swift mégis beszállt a politikába. Magyarországról nézve talán érthetetlen is, de Swift arrafelé nem csak egy sokadik népszerű énekesnő, hanem Beyoncé mellett ő Az Énekesnő, akinek felnőtté válását egy egész ország végigkövethette. Ha mindenképp hazai példát kell találnom, akkor nagyjából úgy kell elképzelni,

 

mintha Palvin Barbara, Hosszú Katinka és Kasza Tibor egyszerre jelezte volna április 8 előtt, hogy tessék szépen elmenni taktikai szavazni.

 

De még ez sem fedi igazán a Taylor Swift-hatást: a coming out után két nap alatt 102 ezer 18 és 29 év közötti fiatal regisztrált szavazni, ebből csak ötezren otthonában, Tennessee-ben. Hogy ez mennyire nagy dolog, azt jól jelzi, hogy 2016-ban ennek a korosztálynak csak az 50 százaléka ment el ikszelni, tehát 31 millió olyan fiatal él a világ vezető hatalmában, aki nem érezte magára nézve fontosnak a szavazást. 

 

Sokan többek közt Taylor Swifttől várják, hogy felrázhatja őket, ha már az 1950-es évek baby boomja óta ez a legnagyobb létszámú generáció.

 

 

Az élet nagy kérdései: politika és ruhavásárlás

 

Ha csak a közösségi médiát nézzük,

 

a 28 éves énekesnő már most sokkal több emberhez jut el, mint az amerikai elnök.

 

Nem véletlen, hogy maga Donald Trump is reagált a mozgósításra: „Nagyjából 25 százalékkal kevésbé szeretem Taylor Swift zenéjét” – írta Twitteren a szintén celebvilágból indult politikus, hozzátéve, hogy szerinte Swift nem tájékozódott eléggé az általa támogatott politikusok programjáról. 

 

Bár szeretjük Trumpot hülyének nézni, most véletlenül akár igaza is lehet. Arra például a CNN véleménycikke világított rá a legjobban, hogy

 

azért Taylor Swift megjelenése a politika körül mégsem feltétlenül akkora királyság, mint amilyennek elsőre tűnik.

 

Swift rajongóinak egy része elmehet a demokrata jelöltekre szavazni, de ezt a legtöbben nem azért teszik, mert mélyebben utána néztek volna programoknak, hanem kedvenc énekesnőjük iránymutatása miatt. Épp úgy, mint ahogy ruhákat is vásárolnak a kedvenc énekesnő kedvéért.

 

Csakhogy a politika kicsit bonyolultabb dolog egy ruhavásárlásnál;

 

a kamuhírekkel, orosz és oroszellenes propagandával, alternatív internettel és nukleáris fenyegetőzéssel tarkított világnak pedig talán nagyobb szüksége lenne intellektuális meggyőződéssel alátámasztott szavazatokra, mint az érzelmek szavazattal történő kifejezésére.

 

Donald Trump nagyrészt pont az utóbbira játszott rá, amikor az elnökségért indult. 

 

 

Politizáló magyar sztárok: Ákos, az elnyomott konzervatív és Fluor, a faszrajzoló

 

Magyarországról nézve nyilván irigylendő az a kérdés, mit tesz egy A-ligás popsztár karrierjével az, ha beszáll kicsit a kampányba. Bár a nemzet Ákosa, Kovács Ákos Demokratának adott interjúja szerint még a harmadik kétharmad és a rendszerváltás óta eltelt 30 év után is „kockázattal jár a konzervatív értékrend felvállalása”, ő azon kevés zenészek közé tartozik, aki nyíltan vállalja elkötelezettségét. 

 

Azok közül a fiatal művészek közül, akiknek akár mozgatni is van esélye a többi fiatalt még a Wellhello-frontember Fluor Tomi van a legközelebb a politizáláshoz. Az ő történetében is jellemző, mennyire korán tudja jelezni a hatalom, hogy mi az, amit nem kéne: egyszer a köztévé M2-re forgatott élő műsorába kiabálta bele, hogy „Soros”, cserébe a Petőfi rádió hetekig nem volt hajlandó játszani a dalait, a héten pedig Recep Tayyip Erdoğan látogatása alkalmából rajzolt egy faszt a török elnökre. Orbán Viktorról szó se volt, de azért a kormánysajtó részéről gyorsan ráugrott a 888, és

 

rajzoltak egy faszt Fluorra is, csak hogy érezze, hol a helye.

 

A közvélekedés jellemzően az a magyar celeb- és zenészvilágban, hogy Magyarországon egyenlő egy művész halálos ítéletével a nyílt politizálás, hiszen az állam nagyon változatos módon nehezítheti meg a túlzottan pattogó művészek életét, de csak hogy visszakanyarodjunk, a Guardian szerint Taylor Swift is most ásta el zenei karrierjét azzal, hogy beleszólt a nagyok dolgába. 

 

FOTÓ: Taylor Swift / Instagram

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Innováció a magyar választási kampányok terén: vasárnap este megnézheted, sikerül-e Vágó Gábornak egy számítógépes játékban megmenteni a világot.

Amennyiben a lakosság elutasította volna, az akár a schengeni övezetből való kizárást is eredményezheti.

A német konzervatívok egyre inkább közelednek a horvát jobboldalhoz, amely ellentétben az eddig kivételezetten kedvelt magyarral nem fordult szembe velük. Videó Merkel horvátjáról!

Ráadásul Matteo Salviniék európai szövetsége elég nagy gyomrost kapott Heinz-Christian Strache bukása miatt is.

George Simion azt állítja, hogy megverték, de ez pont nem látszik az általa készített felvételen. Közben több politikus is kiakadt, és a román ultrák állítólag a helyszínre készülnek.

A hét kérdése

Senki nem gondolhatja komolyan, hogy nem valami igazán szórakoztató dolog került elő témaként a két illiberális zseni első találkozóján.

Azért ide elnéznénk

2014 és 2018 között 426 esetet rögzítettek az ukrajnai magyarellenesség megnyilvánulásaiból. Filmpremier május 20-án.

Kötter Tamás a magyar Houellebecq szeretne lenni, május 21-én mutatja be új könyvét: Nem kijárat.

Kiosztjuk az Azonnali novellapályázatának díjait, és persze lesz egy jó beszélgetés is május 22-én az Aurórában.

Újabb globális klímasztrájkot hirdet a Fridays For Future mozgalom. Május 24-én Budapest belvárosában is!

Remélhetőleg az összes jó mátrai bort végigkóstolhatod május 24-én Budapesten.

Ezt is szerettétek

MSZP? Fidesz? LMP? Momentum? Mi Hazánk? Ha még nem tudod, kire szavazz a május 26-i EP-választáson, akkor a Vokskabin neked szól.

Milyen érzés jobbikosként szeretni az Uniót? Milyen rádió megy a kocsiban? És hogy jön ide Rogán Cecília? Ez, és még sok minden kiderül. Videó!

Volt, aki szerint a klímaváltozás ellen könnyebb tenni, hiszen ha meleg van, akkor nem kell kabátot venni, és kész. Videó!

Míg hosszú ideig Magyarország és a Fidesz volt a német uniópártok első számú partnere, a figyelem egyre inkább Zágráb felé fordul. Elmondjuk, miért.

Twitter megosztás Google+ megosztás