Megalakul az Orbán-ellenes összefogás Európában

Szerző: Fekő Ádám
2018.10.10. 20:23

Tényleg összeáll 2019-re Orbán Viktor két kedvenc európai főellensége.

Megalakul az Orbán-ellenes összefogás Európában

A holland miniszterelnök Mark Rutte és a francia elnök Emmanuel Macron és több európai vezető megállapodott, és ennek értelmében a jövő évben együtt indul és kampányol az ALDE (Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért) és Macron mozgalma, az En Marche. Ez gyakorlatilag Orbán Viktor rémálma – vagy épp a legnagyobb szerencséje –, hiszen így hivatalosan is összeáll a Sargentini-jelentés óta már riogató plakátokon is szereplő Guy Verhoftstadt azzal a Macronnal, aki bevallottan a magyar miniszterelnököt tartja európai főellenségének. 

„Felkészültünk rá, hogy csatlakozzunk Macronhoz és az En Marche-hoz, és az EP második legerősebbjévé váljunk” – mondta egy Rutte-hoz közeli forrás a Politicónak.

A mostani állás szerint esetleges bejutása után ez leginkább a Momentumot érintené, ők ugyanis ha bejutnának az EP-be 2019-ben, akkor az ALDE frakciójához csatlakoznának.

Igaz, Fekete-Győr András márciusban még arról beszélt az Azonnalinak, hogy a liberális ALDE mellett akár a jobboldali Európai Néppárthoz is csatlakoznának, ha onnan kilépne a Fidesz. Harmadik opcióként Macron mozgalmát említette akkor a Momentum-vezér, utalva arra a forgatókönyvre, ha a francia elnök netán új EP-frakciót alapítana.

A párt külügyeseinek, Berg Dániel elnökségi tag és Cseh Katalin korábbi elnökségi tag szeptemberi, Mark Ruttéval készült szelfije viszont eloszlatja a ködöt ekörül:

Arról, hogy hogyan nézne ki az Európai Parlament, ha most vasárnap tartanák az EP-választást, itt írtunk az Azonnalin.

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek