A bizottsági alelnök is beülne Juncker helyére

Szerző: Petróczi Rafael
2018.10.10. 18:45

Az Európai Bizottság első alelnöke, aki többször is beszólt Orbánnak, most az S&D csúcsjelöltségére pályázik: egyelőre a német szocdemek támogatják.

A bizottsági alelnök is beülne Juncker helyére

Újabb névvel bővült az Európai Bizottság vezetésére ácsingózó csúcsjelölt-jelöltek névsora:

a holland Frans Timmermans, az Európai Bizottság jelenlegi alelnöke is beszáll az európai szocialisták pártcsaládjának (PES) csúcsjelöltségéért folytatott versenyébe.

Erre azután kerülhetett sor, hogy a pártcsalád német tagja, az SPD támogatásáról biztosította Timmermans ebbéli szándékát. Az SPD elnöke, Andrea Nahles még október 5-én tájékoztatta levélben a PES elnökét és kincstárnokát, hogy pártja Timmermansot szeretné látni a szocialista pártcsalád csúcsjelöltjeként. Ahogy Nahles fogalmazott: „Meg vagyok győződve arról, hogy Frans Timmermans egységesíti és megerősíti európai pártcsaládunkat, és vezetésével erős eredményt fogunk elérni a következő évi európai parlamenti választáson.”

A csúcsjelöltséghez Timmermansnak még szüksége lesz a saját nemzeti pártja, a holland Munkáspárt, illetve – a német szociáldemokratákon kívül – további hét, a pártcsaládba tartozó párt támogatására. A Politiconak több európai parlamenti tisztviselő is megerősítette ugyanakkor, hogy Timmermansnak ezzel nem lesz problémája. 

Timmermans most már egyedüli vetélytársa Maroš Šefčovič, aki szeptember közepén jelentette be szándékát a Szociáldemokrata pártcsalád csúcsjelölti pozíciójáért. A szlovák politikus Navracsics Tibor előjde volt az Európai Bizottság ifjúsági és kulturális biztosi pozíciójában. Pár napja versenyben volt még az osztrák exkancellár, Christian Kern is, aki azonban a héten bejelentette, elege lett saját pártja, az SPÖ áskálódásaiból, és végleg kiszáll a politikából.

Az európai szocialisták csúcsjelöltjét hivatalosan a Lisszabonban tartandó, decemberi kongresszuson nevezik meg. A PES-nek a hazai pártok közül az MSZP a tagja. Bár nem tagja a PES-nek, a pártcsaládhoz kötődő S&D nevű EP-frakcióban helyet foglal a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció is.

Frans Timmermans egyébként az Európai Bizottság első alelnökeként nem ápol túl jó viszonyt Orbánnal, a Sargentini-jelentés vitája kapcsán például

gyávaságnak nevezte, hogy Orbán Viktor a magyar kormánnyal szembeni EU-s kritikákat a magyar nép elleni támadásnak állítja be.

Juncker megüresedő helyére nem csak baloldalon vannak jelöltek. A jobboldali Néppárt csúcsjelöltségéért jelenleg ketten vannak versenyben: a bajor CSU-s frakcióvezető, Manfred Weber, aki a CSU-sok közül egyedüliként szavazta meg a Sargentini-jelentést, valamint a finn Alexander Stubb. A Zöldeknél hárman versengenek a jelöltségért, köztük egy transznemű nő.

NYITÓKÉP: Wikipedia

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek