Na, mi lett a választás eredménye Rigában?

Szerző: Techet Péter
2018.10.08. 07:49

Az eddigi kormányzó zöld és konzervatív pártok csúnyán leszerepeltek, egy oroszbarátnak mondott szocdem erő nyerte a választást.

Na, mi lett a választás eredménye Rigában?

Ez a cikk az Azonnali ma reggeli hírlevelében jött le, sok mással együtt! Iratkozz fel te is a Reggeli feketére, hogy ne maradj le minderről!

A hétvégén Bosznia-Hercegovinához és Csehországhoz hasonlóan választott Lettország is, az alig kétmilliós balti ország, amelynek negyede orosz anyanyelvű (az oroszok száma ténylegesen még több, de sokaknak nincs lett útlevelük).

A választást, amelyet rekordalacsony, az ötven százalékot éppen meghaladó részvétel jellemzett, egy oroszbarát, magát szociáldemokratának tartó párt, a Harmónia nyerte.

Az eddigi kormányzó zöld és konzervatív pártok csúnyán leszerepeltek, viszont berobbant egy új liberális-konzervatív párt, amely főleg a korrupció ellen akarna harcolni. Új szereplőként jelent meg a lett placcon még egy EU-kritikus, populista párt is: a hülye nevű ,,Kié az ország?" mozgalom.

Mivel a rigai parlament elég elaprózódott, és egyetlen párt, de még blokk se szerzett abszolút többséget, vélhetően elhúzódnak a koalíciós tárgyalások. A legnagyobb esély arra van, hogy az újonnan berobbant liberális pártok és a bukott, mérsékelt kormánypártok kalapálnak össze valamiféle centrumkoalíciót.

Lettországban elég nagyot szólna, ha mégis egy oroszbarát kormány jönne.

A lettek történelmi okokból – némileg persze túlaggódva a jelent – az orosz befolyástól igencsak tartanak, éppen ezért a lett állampolgársági törvény – hasonlóan az észthez – olyan szigorú szabályokat ír elő, főleg a nyelvtudás tekintetében, hogy az orosz anyanyelvűek egy jelentős része nem kap útlevelet és ezzel szavazati jogot sem.

Hozzá kell tenni: az oroszfóbia nem teljesen alaptalan. Kovács Béla ex-jobbikos EP-képviselő mellett ugyanis a 2018 márciusáig az európai zöldeknél üldögélő lettországi orosz képviselő, Tatjana Ždanoka kapcsán merült fel még orosz titkosszolgálati kapcsolat.

Tetszett a cikk? Mindez az Azonnali ma reggeli hírlevelében jött le, sok mással együtt! Iratkozz fel te is a Reggeli feketére, hogy ne maradj le!

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek