Ketrecharcban mutatkozik meg tökéletesen, milyennek akarja magát mutatni Oroszország

Szerző: Fekő Ádám
2018.10.08. 17:35

Habib Nurmagomedov óriási MMA-meccset nyert vasárnap hajnalban, de a sportértéken kívül már ott van mögötte az az imidzs, amit Vlagyimir Putyin épített fel az orosz népnek.

Ketrecharcban mutatkozik meg tökéletesen, milyennek akarja magát mutatni Oroszország

Habib Nurmagomedov nevét elég nehéz lesz Ukrajnától nyugatra megtanulni, de valószínűleg kénytelenek leszük. Az egyszerűség kedvéért Nurmagomedov helyett csak Habibként emlegetett MMA-harcos magyar idő szerint vasárnap hajnalban Las Vegasban először

visszaadta a talán legkeményebb küzdősportot azoknak, akik pofázás helyett verekedést néznének,

majd miután még a közönségbe is kiment verekedni, vissza is adta azt a showbiznisznek. 

Habib komolyabb kérdések nélkül verte ripityára a küzdősport kirakatarcának számító Conor McGregort, és ha valaki ennyire lazán győz le egy világsztárt, rögtön érdekessé válik. A Rocky-filmek Ivan Dragója óta ráadásul amúgy is van a kelet-európai küzdősportolók körül valami izgalmas mítosz, ami szerint ők a vérfagyasztó hidegben medvékkel és farkasokkal harcolva váltak csendes és profi gyilkológéppé, de Habib esetében ez végre nagyjából igaz is. 

A 30 éves orosz (pontosabban kaukázusi avar) férfi Dagesztánban született, ahol edzőként dolgozó apja miatt már nagyon fiatalon szívta magába a küzdősportokat. Dagesztánban eleve nagyon sok gyerek kezd már fiatalon birkózni, ezt erősítette az edzői karrier előtt katonaként is szolgált apja, aki a birkózás mellett judóban és szambóban is jártas volt. Habib

nyolcévesen kezdett birkózni,

az internetet pedig épp most járja be sokadjára a videó, amin kilencévesen egy már azért szépen megtermett medveboccsal is birkózik. 

Bár állítása szerint ez a küzdelem inkább szellemileg segítette, mint technikailag, ennél tökéletesebb imidzset nem kaphat egy amúgy is egzotikus környékről érkező orosz harcos a világ egyik legmaszkulinabb sportjában. Vagyis de, egy dolog még jól jön: a Korán szerint élő, tehát még az ivást is elvető Habibnak elég komoly orosz alvilági kapcsolatai vannak a kijevi és a moszkvai vonalon is, és bár ő maga csendes figurának tűnik,

tökéletesen testesít meg mindent, amitől nyugaton félni szokás.

Ha valaki 17 éves korában Mahacskalában vesz részt utcai bunyókban kevés szöveggel és sok ütéssel, akkor mi akadályozhatná meg bármiben is?

Nem is akadályozta meg semmi: McGregorral nem csak két MMA-s meccselt, hanem a nyilatkozataira és egyéb önmenedzsmentre esküdő ír verekedett össze egy olyan emberrel, aki még a felesége arcát se hajlandó megmutatni a nyilvánosságnak. Két világnézet, nyugat kelet ellen, ilyesmi. Ennek megfelelően a visszafogott Habib négy menet alatt intézte el az írt, hogy aztán mindenkit meglepve simán átugorja a ringet a nézőtértől elválasztó kerítést, és nekiment McGregor edzőjének is, miközben az ő csapatának egy tagja McGregort ütötte. 

Kitalálja valaki, mivel sikerült a látszólag kizökkenthetetlen Habibot a végére kizökkenteni? „Először is mindenkitől elnézést szeretnék kérni, nem ez a legjobb oldalam, de ember vagyok. A vallásomat, a hazámat és apámat szidták. Nem is értem, miért az a fontos, hogy én átugrottam a ketrecen” – mondta a meccs után. 

A történetnek, ahogy minden igazán legendás összecsapásnak, persze van némi politikai vetülete is: bár Habib azt mondta, apja meg fogja verni ezért a balhéért, azért

azzal is elbüszkélkedett, hogy maga Vlagyimir Putyin hívta fel telefonon gratulálni neki.

Ez utóbbi fontos üzenet, ugyanis Putyin már minimum egy évtizede stabilan építgeti az új orosz férfiideált, ebben pedig egészen új szintet képvisel Habib Nurmagomedov.

Ő ugyanis már rég nem a Szovjetunió széthullása után nevetségessé vált vodkaszagú vicces orosz, akit nem engednek oda a nagyok asztalához, hanem az a dolgait csendben intéző kőkemény férfi, aki ha szidják a neki fontos dolgokat, vitázgatás helyett simán betör pár arcot. Ezért ez a történet egyszerre erősíti Oroszország imidzsét és az UFC-ét is, hiszen épp vasárnap hajnalban született egy világsztár belőle.

CIKK FORRÁSAI: Give Me Sport, Uzay VSE

FOTÓK: Khabib Nurmagomedov / Instagram

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek