Ribancnak vallja magát, és küzd a többi ribancért: ő Amber Rose

Szerző: Fekő Ádám
2018.10.06. 08:39

Igazi amerikai sikertörténet van egy olyan nő mögött, aki az elsők közt jött rá, hogy a pucsítós képekkel akár valami hasznos dolgot is el lehet érni.

Ribancnak vallja magát, és küzd a többi ribancért: ő Amber Rose

Amikor a nők jogairól van szó, általában jólszituálit belvárosi nők vitáját képzeljük magunk elé minimum 2-3 gender studies diplomás résztvevővel és a szokásos nagyhangú értelmiségi melldöngetéssel. Ehhez képest itt van Amber Rose, a néha tüsihajjal, néha pedig műhajjal támadó nő, aki ha úgy van, arról is beszél, hogy egykori barátjának prosztatamasszázst is adott, máskor pedig egyszerűen csak azzal szerepel a nemzetközi bulvársajtóban, hogy nincs rajta ruha. Ja igen, és mellesleg

ő szervezi már évek óta a szombaton Los Angelesben tartandó ribancsétát,

aminek a résztvevői évek óta hangoztatják: nem csak az úgynevezett „rendes nőknek” jár a tisztelet, hanem az összesnek. Igen, még a szexmunkásoknak is.

Magát a ribancsétát még 2011-ben kezdték el Rose nélkül, miután egy torontói rendőrtiszt azt volt képes nyilatkozni, hogy a nők elkerülhetnék a nemi erőszakot azzal, hanem úgy öltöznének fel, mint egy ribanc. Emögé állt be Amber Rose, aki addig klasszikus megélhetési celebként vált ismertté: azon kívül, hogy híres rapperekkel járt, az égvilágon semmi produkciót nem tudott felmutatni. Ez viszont épp elég volt ahhoz, hogy pármillió erkölcscsősz, kanos férfi vagy csillogásra vágyó fiatal elkezdje követni az életét, ő pedig élvezte, hogy a fél világot le tudja tarolni egyetlen jól fotózott bikinis képpel.

Amber Rose magát is ribancként definiálja, de tőle hiteles is: a Philadelphiában felnőtt lány 15 évesen állt sztrippernek, ez a döntés azóta is meghatározza az életét.

„Ha egy sztripper vált, attól még sztripper marad, de ha egy díler teszi ugyanezt, egyből üzletemberré változik”

– mondta egy interjúban arra utalva, hogy már évtizedek óta távol tartja magát a rúdtól, mégis örökké ezt hozzák fel vele kapcsolatban. Ehhez fontos tudni, hogy Magyarországgal szemben az USA nagyrészén szinte hétköznapi elfoglaltságnak számít elmenni egy nightclubba elszórni pár dollárt egy öltáncra, viszont az ebből élő nők megítélése közel sem ennyire világi – még annak ellenére sem, hogy ott a sztripper nem ugyanaz, mint a prostituált. 

Mielőtt táncolni kezdett, saját bevallása szerint már 14 évesen megalázta egy osztálytársa, amikor egy házibuliban bevitte egy szekrénybe csókolózni, ott térdre kényszerítette, és kinyitotta a szekrényajtót azért, hogy úgy tűnjön, Rose szájjal akarta kielégíteni. Amikor elkezdte szervezni a ribancsétát, többek közt ezt az élményt hozta fel példaként arra, mennyi mindent el kell viselnie egy nőnek akkor, ha kicsit szabadabban fogja fel a világot. 

Miután többen is beálltak mellé, már megfogalmazta, miről is kéne, hogy szó legyen. Természetesen a maga szabadszájúságával: „Ha már csupasz vagyok és a koton is rajta van a férfin, de én azt mondom, meggondoltam magam, az egy nem. Egy kurva nagy nem, bármilyen messzire mentem el” – fakadt ki, hozzátéve, hogy a jellemzően kemény öltözködésével sem akar üzenni semmit, egyszerűen csak így érzi jól magát. 

Azzal, hogy Amber Rose elkezdett foglalkozni az üggyel, hirtelen ki is emelkedett az Instagramon befutott semmittevők közül, és ezt jól láthatóan élvezi. Az idei ribancséta előtt már arról beszélt, hogy

nem a nőknek kellene egymást tanítani arra, hogyan kerülhetik el a nemi erőszakot vagy zaklatást, hanem a férfiakkal kell megértetni, meddig mehetnek el.

„Olyan világban éreznénk magunkat biztonságban, ahol nem érezné senki, hogy mi invitáljuk őt a fogdosásra. Ez soha nem meghívás beleegyezés nélkül” – mondta Rose.

Érdekes karrierív, de nagyon úgy tűnik, hogy a saját maga tárgyiasításával híressé vált Amber Rose olyan helyekre is el tudja juttatni az üzenetet, ahova máshogy nem jutna el. Közben a marketingre is fogékony:

a ribancséta már nem egyszerű felvonulás lesz, hanem egy hatalmas buli, amin a fellépő DJ-k mellett HIV-teszt és mellrákszűrés is lesz, hangsúlyozva, hogy bárkit szívesen látnak. 

Így történhetett meg, hogy az exsztripperként és Kanye West exnőjeként emlegetett Amber Rose neve alatt már nem az influencer szó jelenik meg egy ideje általában, hanem az aktivista. 

CIKK FORRÁSAI: Harper's Bazaar, Life & Style, Paper

FOTÓK: Amber Rose / Instagram

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek