Népszavazáson derül ki, mennyire hatékony a románok gyűlöletkampánya

Szerző: Fekő Ádám
2018.10.05. 07:05

Az eddig sem létezett melegházasságról szavaz Románia. A kormánypárt kínos ügyeiről szerencsére nem kell beszélni addig.

Népszavazáson derül ki, mennyire hatékony a románok gyűlöletkampánya

Mi is írtunk róla, hogy Románia valószínűleg történetének leghülyébb népszavazását zavarja le ezen a hétvégén, de mostanra ez annyira valósággá vált, hogy már a Guardian is ezzel foglalkozik. A kérdés egy alkotmánymódosításról szól: akarják-e, hogy mostantól a román alkotmányban egy férfi és egy nő közti kapcsolatként legyen feltüntetve az eddigi két fél helyett.

Ezzel tulajdonképpen csírájában ölnék meg a melegházasság gondolatát is.

A furcsaság az, hogy Romániában eddig sem volt szó melegházasságról, de Teodora Ion-Rotaru jogvédő szerint amúgy sem ez a lényeg: „Ez az egész csak arról szól, hogy eltereljék a figyelmet a politikusok korrupciós ügyeiről, csak ezt a melegközösség kárára teszik. A rengeteg gyűlölködés az emúlt hetekben csak tovább nehezítette a melegek helyzetét egy amúgy is konzervatív országban."

A feltételezés nem teljesen légből kapott, hiszen a román kormánypárt (PSD) vezetője, Liviu Dragnea például

úgy kampányolt az alkotmánymódosítás mellett, hogy nyáron laza 3,5 éves börtönbüntetést kapott hivatali visszaélés miatt.

De erről alig beszél: helyette Dragnea például olyan gondolatot talált, amivel simán beférne a magyar kormányba is, és azt találta mondani, hogy „sokan félnek tőle, hogy megtörténik náluk is, ami más országokban, például ember-állat házasság." 

A népszavazás előtt titokzatos tévéreklámok is feltűntek. Azok szerint ha igennel szavaznak a románok, megtartják férfi és nő között a házasságot, ha nemmel, akkor megnyílik az út az azonos neműek házassága között, vagy négy férfi vesz feleségül három nőt, vagy egy férfi feleségül vesz egy fügefát. Bár nem hivatalos, valószínűleg ezt is a kormánypárt fizette.

Ha ez nem lenne elég, mindent meg is tesznek a sikerért: az 50 százalékos érvényességi küszöböt 30 százalékra vitték le.
 

Romániában eddig sem voltak túltolva a melegjogok, az is a környező országoknál jóval később, 2001-ben jött össze, hogy legalább ne számítson bűncselekménynek két nő vagy két férfi kapcsolata. 

FOTÓ: Wikipedia

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek